Poplave v Franciji. Foto: EPA
Poplave v Franciji. Foto: EPA

V severni francoski regiji je zaprtih približno 200 šol. Reševalci so morali evakuirati tudi živino.

"To je katastrofalno," je dejal 32-letni kmet Gaetan Guche, čigar perutninsko farmo je v zadnjih petih dneh poplavilo, saj je voda včasih dosegla do 60 centimetrov. Visoka voda je bila usodna za nekatere kokoši, za druge živali pa ga skrbi, saj se boji širjenja bolezni zaradi vlage. "Počakati moramo, da se voda spusti, preden lahko vidimo celotno škodo. Vendar sem imel izgube pri piščancih, finančne izgube v smislu semen in opreme, tako da je danes res težko."

Bližnji pridelovalec jagod Jean-Loup Mionnet, čigar polja so delno poplavljena, je dejal, da bo pridelek prihodnje pomladi ogrožen, saj se boji, da bo imel malo ali nič jagod.

"Še nikoli nismo videli česa takega," je dejal lastnik kampa Jean-Marc Joyez v vasi Enquin-sur-Baillons, kjer je poplavljenih veliko hiš in cest.

Okoljski minister Christophe Bechu je napovedal, da bodo v več deset mestih dogajanje obravnavali kot naravno nesrečo, kar bo olajšalo izplačilo zavarovalnine oškodovanim.

V Toskani rumeno opozorilo

Slabo vreme je znova zajelo Toskano, kjer si še niso opomogli od neurja prejšnji teden. Oblasti so zaradi ekstremnega vremena za Toskano za danes izdale oranžno opozorilo. Močen veter je ponekod podiral drevesa, poročajo o poškodovanih. V Benetkah pa so sprožili protipoplavni sistem.

Šole in parki bodo danes zaprti v Livornu in v pokrajini Massa Carrara, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Za Kalabrijo, Sardinijo, Abruce, Bazilikato, Lacij, Molize, Apulijo, Sicilijo, Umbrijo in Kampanjo pa velja rumeno opozorilo.

V toskanskem mestu Montecatini je bilo poškodovanih najmanj sedem ljudi, potem ko se je v parku v tamkajšnjem zdravilišču danes podrl velik bor. Med poškodovanimi je bilo tudi več policistov, ki so bili prav takrat na prizorišču, in direktor zdravilišča, poročajo italijanski mediji. Poškodovane so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico v Firencah, po prvih podatkih pa ni nihče v smrtni nevarnosti.

V Benetkah, kjer je pihal močen jugo, pa so danes sprožili sistem jezov MOSE, da bi mesto obvarovali pred poplavami. Nivo vode je segel približno 114 centimetrov nad povprečno višino gladine morja. Protipoplavne zapornice bi lahko ostale dvignjene tudi v prihodnjih dneh, saj pričakujejo obilne padavine, so sporočile tamkajšnje oblasti.