Zaradi suše je na nekaterih območjih koruza že začela prisilno dozorevati. Foto: Reuters
Zaradi suše je na nekaterih območjih koruza že začela prisilno dozorevati. Foto: Reuters

"Sprememb na bolje, v smislu dežja, ki bi omilil sušo, vsaj še deset dni ne bo," pravi meteorolog Brane Gregorčič z agencije za okolje. Danes sicer pričakujejo nekaj ploh zlasti v severni in severovzhodni Sloveniji, torej tam, kjer že tako ali tako ni izrazite suše.

Obširnejše poročilo agencije za okolje o prihajajočih vremenskih razmerah najdete tukaj.

Na Primorskem pa še vsaj deset dni ne bo nobenega dežja, kar pomeni, da se bo suša zaostrila. Čeprav je vročina v zadnjih dneh rahlo popustila, pa se bodo naslednji torek oziroma v sredo temperature ponovno dvignile nad trideset stopinj Celzija.

To seveda pomeni tudi, da bo požarna ogroženost na Primorskem ostala velika, razlaga Gregorčič in dodaja, da se ta, če dalj časa ne bo dežja, lahko razširi tudi na druga območja v Sloveniji. Predvsem se to lahko zgodi v južni Sloveniji, v krajih, kjer je bilo malo krajevnih ploh in neviht.

Suša že prizadela kmetijstvo
Sicer pa je na Primorskem voda v tleh na točki venenja, kar pomeni, da je rastlinam že nedostopna. Suša izčrpava tako oljke kot tudi vinske trte, kjer grozdje prisilno dozoreva in bo trgatev verjetno precej zgodnejša, sušne razmere pa se širijo tudi na Notranjsko in Dolenjsko.

Sušne razmere se stopnjujejo tudi na osrednjem Štajerskem ter na Dravskem in Ptujskem polju. Predvsem je suša prizadela koruzo, ki je nižje rasti in z manjšimi storži od pričakovanih. Hkrati pa je koruza začela tudi prisilno dozorevati.

L. L.