Foto:
Foto:
Neustrezna zimska oprema je pogosto vzrok številnim prometnim nesrečam.
Ob močnejših snežnih padavinah so verige priporočljive tudi na zimskih gumah.

15. novembra namreč začne veljati predpis o obvezni zimski opremi, ki traja do 15. marca. Po novem pravilniku morajo biti na vseh štirih kolesih osebnega avtomobila nameščene zimske gume z najmanj trimilimetrskim globinskim profilom, in ne več štirimilimetrskim, kot je veljalo do zdaj.

Zimske gume imajo na boku oznako M+S. Vse štiri gume morajo biti enake po velikosti, vrsti in zgradbi, na isti osi pa morata biti gumi tudi istega proizvajalca.

Verige priporočljive za vse
Če tudi med zimo uporabljate letne gume z najmanj trimilimetrskim globinskim profilom, so v priboru nujne ustrezno velike snežne verige, ki jih je med zimskimi razmerami treba namestiti. Verige je kljub zimskim gumam treba imeti nameščene takrat, ko to zahtevajo izredne okoliščine (na primer vožnja čez gorske prelaze) in policisti.

Izjema priobalno območje
Omenjena pravila ne veljajo za voznike osebnih vozil na Primorskem, saj lahko ti tudi med zimo uporabljajo letne gume z najmanj 1,6-milimetrskim globinskim profilom. Snežnih verig vozniki na Primorskem ne potrebujejo.

Mejo obvezne uporabe zimske opreme določajo naslednje ceste: G1-7 mejni prehod Krvavi Potok-Kozina, R2-409 Kozina-Klanec, G1-10 Kozina-Kastelec in R3623 Kastelec-Podgorje-meja z Republiko Hrvaško.

Tovornjaki z obvezno lopato
Med obvezno zimsko opremo vozil skupne mase nad 3,5 tone spadata dve zimski gumi (M+S) na pogonskih kolesih z najmanj trimilimetrskim globinskim profilom in lopato ali pa štiri letne gume z najmanj trimilimetrskim globinskim profilom, snežnimi verigami v priboru in lopato.

Januarja višje kazni
Zagrožena kazen za neutrezno zimsko opremo je 20.000 tolarjev, po 1. januarju pa 30.000 tolarjev. Takrat namreč stopi v veljavo nov zakon o varnosti v cestnem prometu, ki med drugim tudi določa, da voznik plača 100.000 tolarjev kazni, če je zaradi njegovega prekrška onemogočen promet.