Fotografija je simbolična. Foto: Televizija Slovenija
Fotografija je simbolična. Foto: Televizija Slovenija
Sorodna novica Tudi pri nas zaživel evropski projekt Zadnja pomoč

Paliativna oskrba je usmerjena v zagotavljanje čim boljše kakovosti življenja bolnikom s kroničnimi neozdravljivimi boleznimi, ne glede na starost. Nudi tudi podporo njihovim svojcem, tako v času bolnikove bolezni kot po smrti v obdobju žalovanja. Njen cilj je ohranjanje vrednot posameznika in dostojanstva življenja. Izvajati se mora celostno, neprekinjeno in integrirano z ostalimi temeljnimi strokami.

Po svetu jo letno potrebuje okoli 40 milijonov ljudi, 18 milijonov pa še vedno umira z bolečinami in v stiski. Vsako leto v Sloveniji umre okoli 20.000 bolnikov, v glavnem zaradi kroničnih neozdravljivih bolezni, večina med njimi pa bi vsaj v zadnjem obdobju življenja potrebovala paliativno oskrbo.

Slovenska mobilna enota za nego na domu

S septembrom je pod okriljem Onkološkega inštituta Ljubljana začela delovati mobilna enota, ki neozdravljivo bolnim in njihovim svojcem paliativno oskrbo nudi na domu. V okviru programa mobilne enote so vzpostavili tudi ambulantno obravnavo in 24-urno telefonsko linijo. Prvi odzivi uporabnikov in zdravstvenih delavcev so zelo pozitivni.

Paliativno oskrbo lahko potrebujejo otroci

Sorodna novica Pravočasna paliativna oskrba zagotavlja boljšo kakovost življenja do smrti

V Društvo za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Viljem Julijan pa izpostavljajo pomen pediatrične paliativne oskrbe. Med drugim opozarjajo, da v Sloveniji otroška paliativna oskrba ni sistemsko in celostno urejena ter da otroci z neozdravljivimi in smrtonosnimi boleznimi večinoma niso deležni paliativne oskrbe. Otroci potrebujejo paliativno oskrbo tudi na domu, ne samo v okviru bolnišnične obravnave. Edini pediatrični paliativni tim v Sloveniji na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana ima neurejen status in neustrezne delovne razmere.

Po oceni društva bi bilo ta tim nujno formalizirati in mu zagotoviti ustrezne delovne pogoje.
V omenjenem društvu so ob današnjem dnevu tudi začeli nov projekt Zgradimo hospic hišo za male borce, s katerim želijo ustanoviti oziroma vzpostaviti prvo hišo hospica za otroke in mladostnike v Sloveniji. V namen spodbuditve vzpostavitve celostnega sistema otroške paliativne oskrbe v Sloveniji so ministrstvo za zdravje pozvali, da se v Sloveniji uredi področje pediatrične paliativne oskrbe za otroke z neozdravljivimi in smrtonosnimi boleznimi.

Svetovni dan paliativne oskrbe