Foto: Arso
Foto: Arso

Visoke ravni so posledica povečanih izpustov in izrazitega temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah, navaja agencija za okolje (Arso).

Ob tem predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka in prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Sreda bo po napovedih vremenoslovcev jasna, po nekaterih nižinah pa bo vztrajala megla in bo možna tudi poledica. Najvišje dnevne temperature bodo v krajih z dolgotrajno meglo od 2 do 5, v krajih s sončnim vremenom pa od 8 do 17 stopinj Celzija.

Ponoči bo še pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo nastala megla. Proti jutru se bo v zahodnih krajih že nekoliko pooblačilo. Najnižje jutranje temperature bodo od –5 do 0, ob morju okoli 3 stopinje Celzija. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, sprva ponekod po nižinah še megleno. Predvsem v višjih legah se bo ohladilo. Zvečer se bo od severozahoda jasnilo, na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem do 13 stopinj Celzija.

V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter, ki se bo zvečer krepil. V petek bo oblačno, predvsem na severu bodo prehodno možne padavine. Še naprej bo razmeroma toplo.

Sarajevo na vrhu po onesnaženosti zraka

Sarajevo je po onesnaženosti zraka v torek na vrhu seznama najbolj onesnaženih mest na svetu, ki ga pripravlja švicarsko podjetje IQAir. Indeks onesnaženosti zraka je dopoldne po podatkih portala IQAir znašal 239, kar ga uvršča v kategorijo zelo nezdravega zraka. Med prvo deseterico sta se uvrstili tudi srbska in makedonska prestolnica.

Sarajevo je po onesnaženosti zraka redno med prvo deseterico najbolj onesnaženih mest na svetu. Koncentracija škodljivih trdih delcev PM2,5 je v prestolnici Bosne in Hercegovine v torek celo 44,5-krat večja od letne priporočene vrednosti Svetovne zdravstvene organizacije za kakovost zraka, še navaja IQAir na svojem portalu.Med zdravstvenimi priporočili prebivalcem, ki jih navaja portal v primeru tako onesnaženega zraka, so izogibanje gibanju na prostem, uporaba mask in zapiranje oken.

Na drugem mestu najbolj onesnaženih mest na svetu je Lahore v Pakistanu z indeksom onesnaženosti zraka 198.Skopje se je z indeksom 156 dopoldne uvrstilo na osmo mesto, Beograd pa z indeksom 154 na deseto.Za nezdrav velja zrak z vrednostjo indeksa med 150 in 200, za zelo nezdravega pa zrak z vrednostjo indeksa nad 200.