Vse več je namigov, da Erjavec podpore oziroma podpisov za svoje mandatarstvo od poslancev DeSUS-a ne bo dobil. Foto: BoBo
Vse več je namigov, da Erjavec podpore oziroma podpisov za svoje mandatarstvo od poslancev DeSUS-a ne bo dobil. Foto: BoBo

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je po okoli šesturni razpravi s poslanci DeSUS-a zvečer sporočil, da so vsi štirje prispevali podpise pod predlog konstruktivne nezaupnice in da ga podpirajo kot kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade. Razpravo je označil za odkrito. Verjame, da bo nezaupnica uspela, sam pa prevzema odgovornost za 43 poslanskih glasov.

"Sem optimist in obstaja možnost, da oblikujemo novo vlado," je dejal in pojasnil, da se bodo v sredo tudi konkretno pogovorili o postopku nezaupnice.

Erjavec je pojasnil, da bodo poslanci DeSUS-a prvopodpisani pod predlog nezaupnice vladi Janeza Janše, ki jo bodo vložili v petek. Poleg njihovih pričakuje tudi podpise poslancev opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so vključene v t. i. Koalicijo ustavnega loka (KUL). Z njimi se bo sešel v sredo, podpise in podporo so mu že zagotovili.

Poslanci DeSUS-a brez izjav

Erjavec je razpravo s poslanci DeSUS-a, ki pa izjav ne dajejo, označil kot odprto in odkrito. Spomnil je, da so že dolgo politični sopotniki in stari prijatelji. Zanikal je in za laž označil grožnje ter izsiljevanje poslancev. Poročanje o tem je označil za spine, ki imajo določen namen. "Pogovorili smo se kot pet zrelih možakarjev," je še dodal.

Erjavec verjame, da bo konstruktivna nezaupnica uspela oz. jim bo uspelo oblikovati novo vlado. Tudi če ne bi, pa poslanci DeSUS-a ne bodo mogli podpirati aktualne vlade in ne bo posebnih posamičnih dogovorov, je opozoril. Če so opozicija, so pač opozicija, sklepi sveta stranke so po njegovih besedah jasni.

S poslanci so razpravljali tudi o vsebini potencialne koalicijske pogodbe. Želijo, da bi vlada zaključila mandat, torej da bi opravili tudi predsedovanje Slovenije EU. "Glavni cilji so predvsem to, da normaliziramo državo, preprečimo ugrabitev zlasti neodvisnih, nadzornih institucij," je pojasnil Erjavec.

Izpostavil je tudi svobodo medijev in opozoril na problem financiranja STA. Naštel je še položaj Slovenije v EU in mednarodnem prostoru, velik poudarek pa je po njegovih navedbah tudi na učinkovitem boju proti epidemiji novega koronavirusa.

Povedal je še, da je bila razprava dolga predvsem zato, ker so analizirali dogodke v DeSUS-u v lanskem letu. Spomnil je, da so imeli dva kongresa in je bilo treba preveriti razmere na terenu. Podrobno so se pogovorili tudi o tem, kakšen bo status DeSUS-a v novi vladi. Dogovorili so se, da bi imeli poleg mandatarja še enega ministra. Bo pa to stvar nadaljnjih pogovorov, če bo nezaupnica uspela, je dodal Erjavec.

Erjavec je komentiral tudi pismo ljubljanskega mestnega odbora DeSUS, v katerem poslancem DeSUS izražajo podporo za konstruktivno delovanje v aktualni koaliciji. Verjame, da je v DeSUS še nekaj takih, ki bi raje videli, da še naprej delajo v aktualni vladi, a so sklepi stranke, ki je izstopila iz koalicije, jasni. "Tako bodo morali tudi ti premisliti, ali lahko opravljajo najvišje funkcije v stranki na nivoju mestne organizacije, če njihova stališča niso v skladu s sklepi organov stranke," je bil jasen Erjavec. Ena njegovih pomembnih nalog bo tudi poenotenje stranke, je navedel.

Manjkajo jim glasovi

A tudi vključno z vsemi glasovi DeSUS-a opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB še vedno nimajo dovolj glasov za uspeh konstruktivne nezaupnice in vzpostavitev druge vlade. Skupaj namreč štejejo 43 glasov, potrebujejo pa jih vsaj 46. V t. i. Koaliciji ustavnega loka (KUL) zato računajo, da se jim bo v ključnem trenutku pridružilo dovolj poslancev vladnega SMC-ja.

Sluga: Sklep sveta stranke je jasen

Janja Sluga. Foto: BoBo
Janja Sluga. Foto: BoBo

Vodja poslancev SMC-ja Janja Sluga je v izjavi v DZ-ju na vprašanje, ali ostajajo pri odločitvi, da Erjavca ne bodo podprli za mandatarja, dejala, da je bil sklep sveta stranke jasen in da so mu poslanci zavezani slediti. Ali mu dejansko bodo, pa ob tajnem glasovanju težko govori, je navedla.

Na špekulacije, da poslanci ne bi prevzeli glasovnic za tajno glasovanje, pa je dejala, da sklepa o takem ravnanju niso sprejeli. Zato bo tudi sama "zagotovo glasovnico prevzela in tudi glasovala". Glede pritiskov, ki naj bi se vršili na poslance SMC-ja, je dejala, da o tem ne more govoriti, saj se nanjo niso izvajali.

Ta stranka je sicer pred nekaj dnevi znova sporočila, da Erjavca za mandatarja ne bodo podprli, da pa ostaja SMC ob provokacijah SDS-a odprt za sodelovanje z vsemi.

Mesec pričakuje glasovanje po lastni vesti

V Levici po besedah koordinatorja Luke Mesca računajo, da ne bodo vsi poslanci SMC-ja ravnali tako, kot predvideva njihov predsednik Zdravko Počivalšek, ampak bodo izkoristili svojo ustavno pravico, da ravnajo po lastni vesti.

Erjavec se je tokrat sešel tudi s poslansko skupino SD-ja, ki projekt podpira. Po sestanku je več povedala predsednica SD-ja Tanja Fajon.

Fajonova: Razlogov za menjavo vlade je veliko

Tanja Fajon. Foto: BoBo/Borut Živulović
Tanja Fajon. Foto: BoBo/Borut Živulović

Tanja Fajon še je dopoldne še vedno pričakovala, da se bodo poslanci DeSUS-a pridružili konstruktivni nezaupnici. "To je najmanj, kar bi tudi sama pričakovala, glede na to, da tudi druge opozicijske stranke prispevamo svoje podpise," je dejala v izjavi za novinarje v parlamentu.

A kaj pa, če se to ne bi zgodilo? V tem primeru bo vredno razmisleka, ali bi vseeno vlagali konstruktivno nezaupnico.

Poslanci SD-ja se sicer še niso podpisali, to bodo počeli predvidoma v sredo.

Fajonova zagotavlja, da podpirajo tudi kandidaturo Erjavca. V isti sapi pa je poudarila, da bistvo ni v predsedniku DeSUS-a. "To ni projekt Karla Erjavca, ni projekt enega človeka. Je projekt enakovrednih partnerjev, skupaj bomo sodelovali. Gre za idejo in željo, da zamenjamo to škodljivo vlado."

Sorodna novica Janša: Mislim, da bo ta vlada uspešno zaključila mandat

Razlogov za zamenjavo vlade je veliko, pravi. Naštela je po njenem mnenju neuspešno obvladovanje epidemije covida-19, nedosledne ukrepe, korupcijske afere in nedoslednosti. "Želim si normalizacije odnosov, dosledne in spoštljive komunikacije in da z alternativnim programom, ki ga dajemo na mizo, pokažemo, da smo pripravljeni prevzeti odgovornost," je še dejala Fajonova.

Zagotovila je, da ni bojazni, da bi se potencialna vlada KUL-a sesula sama vase, saj da ne bodo ponavljali napak levosredinskih vlad iz preteklosti. Kot je povedala, so se marsikaj naučili in v zadnjem obdobju precej izboljšali sodelovanje ter vzpostavili zaupanje.

Po njenih zagotovilih ima KUL zelo dober alternativni program. SD je bil po besedah Fajonove motor programskega delovanja KUL-a, "imajo svojo strategijo za izhod iz zdravstvene, gospodarske in socialne krize ter jasno vizijo, kako Slovenijo peljati do rednih volitev".

Erjavec se je srečal z lastnimi poslanci