DeSUS pred odločitvijo

"Končno lahko pričakujemo končno odločitev stranke DeSUS, ali ostaja v tej vladi ali ne. Razmerje med poslansko skupino in Erjavcem se je zelo zaostrilo, prejšnji teden se je nato nekoliko zmehčalo, po današnjem sestanku, po današnjih informacijah naj bi Erjavec vendarle imel na svoji strani štiri poslance, petega, Roberta Polnarja, pa naj bi jutri stranka celo izključila iz svojih vrst," je za TV Dnevnik komentar političnega dogajanja podala Tanja Gobec.

Erjavca ne bo na sestanku koalicije

Predsedniki koalicijskih strank bodo po premierjevih navedbah na Twitterju na sicer rednem sestanku najprej usklajevali sedmi protikoronski zakon. Zvečer pa bo zasedala še vlada.
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je pojasnil, da je bil danes prvič vabljen na koalicijsko srečanje, a se je opravičil. Po njegovem mnenju udeležba ni smiselna, glede na to, da bodo organi stranke v četrtek odločali glede usode DeSUS-a v njej.

O razlogih, da so poslanci z izjemo Polnarja stopili na Erjavčevo stran, je dejala: "Kaj je pretehtalo? Ostri odzivi krajevnih odborov. Češ da je poslanska skupina stvari vzela v svoje roke, da tvegajo razpad stranke, ne sledijo predsedniku, ki so ga pravkar izvolili. Malokdo verjame, da članstvo ni poznalo Erjavčevega stališča glede odhoda iz Janševe vlade. Povod za to dramo v DeSUS-u pa je po naših informacijah prav Erjavčev sestanek s poslanci prejšnji ponedeljek, ko jim je predlagal takojšen izstop iz Janševe vlade in sebe kot mandatarja. Namreč večer prej je celo vodja poslanske skupine Franc Jurša dejal, da se mu zdi mandatarstvo malo verjetno. Tudi sam Erjavec je na kongresu dejal, da so to špekulacije in da jih ne komentira.

"Za zdaj kaže, da je ravno ta časovna prisila, za katero se je Erjavec poslancem opravičil, predstavljala ključni dejavnik, da so potegnili zavoro. Svež je spomin na spomladansko obdobje, ko naj bi prejšnja predsednica Aleksandra Pivec – prav poslanska skupina je zaslužna, da so jo zamenjali – prav tako opravila samo en sestanek v poslanski skupini glede morebitnega sodelovanja v Janševi vladi. No, v naslednjem koraku pa so v tej vladi že bili," je spomnila Gobčeva.

Sorodna novica Politika: Od Šarčevega odstopa do Janševe vlade in iskanja "novega Drnovška"

Za izglasovanje konstruktivne nezaupnice glasovi DeSUS-a niso dovolj. Kakšno je stališče SMC-ja?
"Korak za korakom. Šele jutri po odločitvi v DeSUS-u, se bo videlo, ali so ambicije po novi vladi pokopane ali pa bodo v drugem primeru vsi žarometi usmerjeni v SMC. Iskanje poslancev v SMC-ju in njihovih glasov bo dobilo nov zagon. Za zdaj je špekulacij o imenih in številu veliko, a gre zgolj za špekulacije. Po drugi strani pa DeSUS-ova in SMC-jeva poslanska skupina načrtujeta tesnejše sodelovanje, kar nakazuje možnost, da se bodo bolj povezali v tej vladi, ali pa v morebitni novi, če do nje pride," je odgovorila.

"In še ena stvar, ni nepomembno, kako to vidi vlada, namreč v sporu Gantar – Počivalšek, ali ostrejši ukrepi ali sproščanje, je vlada za zdaj prisluhnila Počivalšku. Erjavec je danes od Janše dobil vabilo na sestanek predsednikov koalicijskih strank, a se sestanka ni udeležil," je sklenila.

Kmetijski minister Podgoršek o izstopu iz vlade še koleba

Kmetijski minister iz vrst DeSUS-a Jože Podgoršek pred četrtkovo razpravo organov DeSUS-a še ni odločen glede podpore izstopu stranke iz vlade Janeza Janše. Po njegovem mnenju si DeSUS zasluži enotnost.

Kmetijski minister Jože Podgoršek o tem, ali bo podprl izstop iz vlade, še razmišlja. Foto: BoBo
Kmetijski minister Jože Podgoršek o tem, ali bo podprl izstop iz vlade, še razmišlja. Foto: BoBo

Kmetijski minister Jože Podgoršek z vidika svojega resorja ocenjuje, da ima aktualna vlada posluh za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter sprejema ukrepe, ki jih predlagajo za pomoč tem sektorjem. Zagotovo pa bi bilo po njegovem mnenju za mirno delo vlade bolje, da ne bi odpirala nekaterih ideoloških vprašanj, predvsem tistih, ki motijo članstvo drugih strank, tudi DeSUS. Članstvo DeSUS-a po njegovih navedbah od stranke tudi pričakuje odločno držo in verjetno ukrepanje.

A Podgoršek še ni odločen, ali bo v četrtek podprl izstop stranke iz Janševe koalicije ali ne. Pričakuje dialog, da poiščejo prave usmeritve in odgovor na vprašanje, kam stranka želi. "Če bomo dosegli enoten pristop organov stranke, vodstva in poslancev, bom odločitev spoštoval," je napovedal v današnji izjavi v DZ-ju.

Sorodna novica Poslanci DeSUS-a imajo težavo zapustiti Janševo koalicijo

Podgoršek upa, da poslanci ne bodo šli v drugo smer kot organi stranke. Prepričan je, da bosta prevladala dialog in razum ter bodo vsaj večji del poslanske skupine, organi stranke in vodstvo po razpravi enotni. Če bo Erjavec zbral zadostno število glasov za mandatarja, pa bo po Podgorškovih ocenah tudi odločitev stranke zelo jasna in ga bodo pri tem podprli.

Podgoršek bi obdržal kmetijski resor

V primeru oblikovanja nove vlade pa si Podgoršek želi, da DeSUS ohrani vodenje kmetijskega resorja. Če mu bodo to zaupali, bo ta resor, kjer vidi še veliko izzivov, z veseljem vodil tudi v prihodnje.

Erjavec je sicer že takoj po izvolitvi javno pojasnil, da ne namerava biti član Janševe vlade, a da pričakuje vabila na koalicijske sestanke. Kot je pojasnil za STA, je bil danes prvič vabljen na koalicijsko srečanje, a se je opravičil. Po njegovem mnenju udeležba ni smiselna, glede na to, da bodo organi DeSUS-a v četrtek odločali glede usode DeSUS-a v njej.

Horvat: Vlada dela dobro

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat je v izjavi v DZ-ju ocenil, da je vladna koalicija trenutno stabilna in da vlada dela dobro. Ob tem ni želel ugibati, ali lahko KUL, v katerega so že vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, sestavi novo koalicijo.

V javnosti se pojavljajo tudi špekulacije, da koalicijske stranke na glasovanju o konstruktivni nezaupnici ne bi dvignile glasovnic. Kako bodo ravnale – enotno ali vsaka poslanska skupina po svoje –, po Horvatovih besedah še ni jasno. Sam tudi dvomi, da je v primeru uspeha nezaupnice res prva prioriteta koalicije KUL oblikovanje stabilne vlade, pač pa da so to bolj verjetno predčasne volitve.