Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je v odzivu na napoved zaostritve stavkovnih dejavnosti, ki bodo s 24-urno prekinitvijo dela potekale 4. aprila, dejal, bo to vplivalo na posamezne programske vsebine RTV Slovenija. O morebitnih prilagoditvah programa bo javnost pravočasno obveščena, je napovedal.

Stavko je napovedal eden od treh reprezentativnih sindikatov, kot je dodal Grah Whatmough, pa se druga dva reprezentativna sindikata na RTV-ju stavki po njegovih informacijah ne bosta pridružila.

V. d. generalnega direktorja je na novinarski konferenci povedal še, da je dopoldne vodstvo stavkovni odbor Koordinacije novinarskih sindikatov pred stavko pozvalo k pogajanjem, in dodal, da čakajo na odgovor sindikata.

Zamenjava pogajalca na strani delodajalca

Stavkovna pogajanja na strani delodajalca bo po novem vodil odgovorni urednik informativnega programa 2. programa TV Slovenija Rajko Gerič. "Upam, da bo Gerič tem pogajanjem dal nov, svež veter," je svojo odločitev komentiral Grah Whatmough. Gerič je bil v preteklosti že zaposlen na RTV Slovenija, v javno medijsko hišo pa se je nedavno vrnil po 11 letih. "Še vedno poznam ogromno ljudi, zato sem pripravljen pomagati, ker se mi zdi, da se je javni zavod znašel v krču, ki ni dober ne za zaposlene ne za javni RTV," je dejal. Za pogajalsko mizo si s predstavniki sindikatov želi sesti še ta teden, je dodal.

V. d. generalnega direktorja Grah Whatmough je povedal še, da bodo o morebitnih pravnih sredstvih proti novinarskemu sindikatu razmišljali po izvedbi stavke. Kot je ocenil, so pogajanja zastala na "mrtvi točki". "Sindikatu smo že lani maja predlagali podpis stavkovnega sporazuma, v katerem smo upoštevali vse stavkovne zahteve, ki jih je zakonito in zakonsko mogoče izpolniti na način, kot ga predlagajo stavkajoči," je zatrdil.

Grah Whatmough ne vidi razloga za odstop

Sam ne namerava odstopiti in vztraja, da za to ni nobenih razlogov. S sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, ki je odločilo, da je bila razrešitev Natalije Gorščak z mesta direktorice Televizije Slovenija avgusta 2021 nezakonita, se ne strinja, saj meni, da sodišče ni upoštevalo vseh dejstev. Hkrati meni, da je to pomembno pravno vprašanje, ki ga bo lahko naslovilo tudi vrhovno sodišče.

O ovadbi zoper urednika osrednjih informativnih oddaj na televiziji Jako Elikana zaradi šikaniranja na delovnem mestu pa je dejal, da z njeno vsebino ni seznanjen in je ne more komentirati. Je pa že prejel poročilo skupnega odbora za prepoznavanje in preprečevanje mobinga na RTVS-ju, s katerim se bo seznanil ta teden.

"Sodbi dveh sodišč o nezakonitostih sta potrdili trditve novinarskih sindikatov"

Novinarski sindikati RTV Slovenija, ki stavkajo od maja lani, so se stavkovne dejavnosti odločili zaostriti, ker pravijo, da so pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev znova zastala, "saj se jih delodajalec še naprej vztrajno izogiba." "Sodbi dveh sodišč o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak sta potrdili trditve novinarskih sindikatov, da vodstvo RTV Slovenija deluje nezakonito in neprofesionalno," poudarjajo.

Stavkovni dan je bil sprva napovedan za 24. januar, a ga je stavkovni odbor preložil, ker je vodstvo ponudilo nadaljevanje stavkovnih pogajanj in razreševanja stavkovnih zahtev. "To se ni zgodilo, zato smo napovedali nov stavkovni dan," je v odzivu na izjavo v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija dejala predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov na RTV-ju Helena Milinković.

Na ponudbo o nadaljevanju pogajanj še v tem tednu, ki jo je stavkovni odbor prejel dopoldne, je Helena Milinković odgovorila, da v odboru sicer ne razumejo, kakšna pogajanja naj bi bila to, a da so se še naprej pripravljeni pogajati glede razreševanja stavkovnih zahtev. "Naša glavna zahteva, ki nam jo je s soglasnim sklepom potrdil tudi stavkovni odbor, je umik vseh 38 izdanih opozoril pred odpovedjo, kar razumemo kot ustrahovanje zaposlenih in odvračanje stavkajočih od nadaljevanja stavke," je poudarila.

Spomnila je tudi, da je v. d. generalnega direktorja na zadnjih pogajanjih na začetku marca ponudil ustanovitev delovnih skupin, ki bi se ukvarjale s posameznimi zahtevami, in dodala, da natančnejših predlogov od takrat ni predstavil. "Pričakujemo, da to ponudbo pisno sporoči danes do 17. ure, da lahko potem na stavkovnem odboru skupaj odločimo, kaj je za nas sprejemljivo in kaj ne, in seveda nadaljujemo pogajanja," je dejala.

Stavka na RTV Slovenija očitno bo

O novem pogajalcu na strani delodajalca stavkovni odbor še ni bil obveščen

Odločitve Andreja Graha Whatmougha, da bo vodenje pogajalske skupine delodajalca prevzel Rajko Gerič, Helena Milinković ni komentirala, ker stavkovni odbor o tem uradno še ni bil obveščen. Ob tem je izrazila kritiko glede načina komunikacije prek izjav in sporočil za javnost, namesto po ustaljenih tirih. "To ravno kaže na nezaupanje in na nekulturo komunikacijo, ki teče v pogajanjih" je dejala.

Dejala je še, da trenutno ni razloga, da bi napovedani stavkovni dan odpovedali. "V. d. generalnega direktorja je danes znova poudaril, da z dvema sodbama sodišč, ki kažeta na jasno nezakonitost njegovega prvega mandata in njegovo nezakonito razrešitev direktorice televizije Natalije Gorščak, nima nobenih težav. Seveda ima možnost pritožbe, ampak Andrej Grah Whatmough, ki je odgovoren za zakonito delovanje RTV-ja, ne prevzema nobene odgovornosti," je opozorila.

Po oceni predsednice stavkovnega odbora je Andrej Grah Whatmough odgovoren za slabo gledanost, za to, da je več deset zaposlenih zapustilo RTV, ter za padec zaupanja javnosti v javni medij. "Ta javnost mu je na referendumu lani tudi jasno in glasno dala nezaupnico," je sklenila.