Iz predloga so že prejšnji teden umaknili vse ukrepe s področja ministrstva za delo, ki so dvignili največ prahu.

Foto: Vlada RS/Nebojša Tejić/STA
Foto: Vlada RS/Nebojša Tejić/STA

Zdaj vsebuje dva ukrepa na področju plač v javnem sektorju: da se redna delovna uspešnost ne bo izplačala do 30. junija prihodnje leto, znižuje pa se tudi možna maksimalna višina delovne uspešnosti zaradi povečanega obsega dela do 30. junija. Ocenjujejo, da bodo s tem prihranili 38 milijonov evrov v državnem proračunu.

Prav tako želi vlada višino nadomestila za bolniško odsotnost, ki gre v breme delodajalca, tudi za funkcionarje določiti pri 80 odstotkih, enako kot velja za javne uslužbence. Prav tako bi funkcionarjem jubilejno nagrado za isti jubilej izplačali samo enkrat. . Za javne uslužbence je enaka vsebina že določena v kolektivnih pogodbah, ker pa kolektivne pogodbe ne veljajo za funkcionarje, je bilo treba navedeno omejitev za funkcionarje določiti v tem zakonu.

Enoodstotna uskladitev pokojnin, če bo gospodarska rast

Prav tako so določili, da bodo v skladu s koalicijskim dogovorom izvedli izredno uskladitev pokojnin v decembru 2020, in sicer, če bo gospodarska rast v letošnjem letu presegla tri odstotke. Če bi bila gospodarska rast višja, bi bila višja tudi uskladitev. A jesenska napoved Umarja kaže, da bo letošnja gospodarska rast le 2,8-odstotna, kar pomeni, da uskladitve ne bo. DeSUS je sicer predlagal, da se enoodstotna uskladitev izvede že, če bo gospodarska rast višja od 2,5 odstotka, a po besedah predsednika te stranke Karla Erjavca predlog ni bil sprejet. "DeSUS bo vložil amandma, ko bodo v obravnavi v DZ-ju proračunski dokumenti," je napovedal.

V obrazložitvi vlade pa piše, da so se za zapis besedila na način, kot izhaja iz koalicijske pogodbe, odločili tudi v "izogib odločitvam, ki bi bile v nasprotju s koalicijskimi zavezami".