Vlado Janeza Janše sta zapustila še ministra iz SLS-a Radovan Žerjav in Franc Bogovič. Foto: BoBo
Vlado Janeza Janše sta zapustila še ministra iz SLS-a Radovan Žerjav in Franc Bogovič. Foto: BoBo

Prva naloga slovenske politike je, da postavi normalne pogoje, v katerih bomo spoštovali tudi tistega, ki pripada drugi politični opciji. Tega pa se z manipulacijami in lažmi med strankami ne da narediti.

Radovan Žerjav, SLS

Če si v opoziciji, ne pomeni, da moraš razbiti vse, kar je na mizi. Treba je kdaj tudi znižati ton, se spustiti na stopnico nižje oziroma narediti korak nazaj.

Radovan Žerjav, SLS
SLS zapustil vlado

Kot je dejal Žerjav, sta malo pred 12. uro, preden sta stopila pred novinarje, z Bogovičem že odposlala svoji odstopni izjavi. SLS bo konstruktiven člen opozicije, je napovedal odhajajoči predsednik SLS-a Radovan Žerjav. "Nastavljali bomo ogledalo poziciji in hkrati podpirali vse ukrepe, ki so za državo pomembni," je dejal.

Žerjav je dejal, da je konstruktivna nezaupnica edina pot k predčasnim volitvam in jo je treba podpreti. A o tem se bo stranka odločila v teh dneh, je napovedal.

Janšev govor na Zboru za republiko pospešil dogodke
Pojasnil je, da so dogodki v zadnjem času dobili dodaten pospešek z govorom predsednika vlade na Zboru za republiko. "Obžalujemo, da se ni našla možnost, s katero bi sami bili pripravljeni sodelovati, in sicer da bi se ob obstoječi sestavi vlade zamenjal le predsednik vlade," je dejal Žerjav.

SLS bo konstruktivna opozicija
Ugotavljajo, da se sestavlja politična vlada, zato v takšnih konstelacijah SLS ne bo sodeloval in se vrača se v opozicijo, kjer bo delovali kot konstruktiven člen opozicije.

"Opozicija ne pomeni, da si opozicija, če si proti, opozicija pomeni nastavljanje ogledala koaliciji, vendarle pa se podpirajo ukrepi in reforme, ki so za državo pomembne," je pojasnil Žerjav.

Bogovič: Za nas niso pomembne blokovske razdelitve
"Tako kot smo podprli pokojninsko reformo, bomo tudi v prihodnje delovali enako in naredili vse, kar je dobro za Republiko Slovenijo. V naslednjih mesecih bomo pokazali, da za nas niso pomembne blokovske razdelitve, ampak projekti v dobro države," je odstop komentiral Franc Bogovič.

Izstop SLS je bil pričakovan
V PS so odhod SLS ocenili kot pričakovanega. "Številni razlogi SLS za to dejanje so sorodni tistim, zaradi katerih smo vložili konstruktivno nezaupnico. V PS si želimo konstruktivnega sodelovanja s SLS v prihodnje in jim želimo uspešen sobotni kongres," so zapisali v PS.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je dejal, da je bila odločitev SLS glede na njene napovedi pričakovana, glede na stanje v vladi pa nujna. V SD upajo, da bodo vse te odločitve pripeljale h kar najhitrejši ureditvi razmer pri vodenju vlade, v nasprotnem primeru pa k čim prejšnjim predčasnim volitvam.

Da je bil izstop SLS iz koalicije pričakovan, sta menila tudi vodji poslanske skupine DL in Desus Rihard Braniselj in Franc Jurša, ki je izpostavil, da je SLS svoj izstop iz koalicije napovedala že relativno zgodaj.

Tonin: Koalicija se je zlomila na osebnih zamerah
Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa je poudaril, da bistvenih vsebinskih nesoglasij v koaliciji ni bilo. Koalicija pa se je po njegovi oceni "zlomila na osebnih zamerah", ki so se začele že s tem, ko je predsednik DL Gregor Virant ustanovil lastno stranko.

Tonin se je spominjal tudi "močnih besed" med Janšo in Virantom v času pogajanj o desnosredinski koaliciji. "Samo čakalo se je, kdaj bo počilo," je povedal Tonin, ki ocenjuje, da je bilo presenetljivo, da so koalicijo sploh sestavili. Izstop DL iz koalicije je po besedah Tonina za sabo potegnil tudi odločitve DeSUS in SLS.

Žerjav in Bogovič se vračata v DZ
Oba z odhajajočim predsednikom SLS-a se po prenehanju ministrskih funkcij vračata v državni zbor, a ob tem Radovan Žerjav dejavno išče rešitev zase v gospodarstvu.

Žerjav danes ni želel biti na pogovorih s kolegom iz Azerbajdžana, ker se ne bi mogel kredibilno pogovarjati na dan, ko je odstopil kot minister. "To ni niti po bontonu, niti diplomatsko, niti korektno," pravi Žerjav.

Bogovič je dejal, da je vodstvo odprto za sestanek s Slovensko kmečko zvezo, katere izvršilni odbor se sestaja danes. "V naslednjih dneh se z veseljem sestanemo z vodstvom stranke in nesoglasja razčistimo," je dejal. Žerjav je še dodal, da je njihovo nezadovoljstvo normalno, ker je vodstvo, skladno z napovedmi s kongresa stranke leta 2009, naredilo marsikatero potezo, ki komu ni bila všeč. Obenem pa je Žerjav pozval k anketi znotraj stranke, ki je pokazala, da je vodstvo stranko dobro peljalo naprej.

Pogovori o sestavi nove vlade
Poslanci PS-ja so v petek vložili konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše, za mandatarko pa so predlagali začasno vodjo stranke Alenko Bratušek. O nezaupnici bodo poslanci in poslanke predvidoma glasovali na izredni seji v sredo. Takrat naj bi DZ odločal tudi o predlogu poslancev SD-ja, da DZ za predsednika izvoli vodjo poslanske skupine SD-ja Janka Vebra.

Alenka Bratušek se je že v petek sešla s poslanskimi skupinami DL-ja, SD-ja in DeSUS-a. Potencialne partnerice nove vlade so se načelno že dogovorile za nekatere organizacijske spremembe v vladi, ki jo oblikujejo, nadaljujejo pa se usklajevanja glede programskih izhodišč nove koalicije in tudi sestave vlade.

Prva naloga slovenske politike je, da postavi normalne pogoje, v katerih bomo spoštovali tudi tistega, ki pripada drugi politični opciji. Tega pa se z manipulacijami in lažmi med strankami ne da narediti.

Radovan Žerjav, SLS

Če si v opoziciji, ne pomeni, da moraš razbiti vse, kar je na mizi. Treba je kdaj tudi znižati ton, se spustiti na stopnico nižje oziroma narediti korak nazaj.

Radovan Žerjav, SLS
SLS zapustil vlado