Po odločitvi volilne komisije tekmeca v izolski županski tekmi ločuje vsega 6 glasov. Foto: RTV SLO
Po odločitvi volilne komisije tekmeca v izolski županski tekmi ločuje vsega 6 glasov. Foto: RTV SLO
Izolska županska tekma
Volilna komisija je 12 glasovnic razveljavila, ker na njih ni bilo poštnega žiga, ki bi dokazoval, da so bile poslane v zakonitem roku. Foto: RTV SLO
Za župana potrjen Klokočovnik

Pečanova je že pred sejo vložila pritožbo na torkov sklep volilne komisije a jo je občinski svet zavrnil, zato bo vložila pritožbo na upravno sodišče, odločitev sveta pa ne bo pravnomočna. Po njenem mnenju bi zato moral vodenje občine prevzeti vršilec dolžnosti, po zakonu pa to pripada najstarejšemu izolskemu občinskemu svetniku Antonu Juriševiču.

Volilna komisija je v torek razveljavila 12 glasovnic, ki so brez žiga prispele po pošti, kar je izolsko župansko tekmo obrnilo v korist kandidata stranke Izola je naša, 16 svetnikov proti 6 pa se je s tem strinjalo.

V igri tudi ustavno sodišče
V sredo je Pečanova vložila tudi ustavno pritožbo. Meni namreč, da so bile z odločitvijo volilne komisije, sprejeto na podlagi odločbe upravnega sodišča v Novi Gorici, volivcem razveljavljenih glasovnic kršene pasivne volilne pravice, njej pa, kot je dejala, pravica do priprave pritožbe v 48 urah po razglasitvi sklepa komisije o volilnem izidu, saj naj bi sklep prejela šele v sredo ob 13. uri. Glede na to bi bila seja občinskega sveta lahko sklicana šele v petek ob isti uri. Pritožbo v imenu volilvcev pa bo vložila odvetniška pisarna Mira Senice, na katero se je po besedah Pečanove do zdaj obrnila ena volivka.

Na ustavno sodišče pa je podala tudi zahtevo za presojo ustavnosti 41. člena zakona o lokalnih volitvah in 3. odstavka 81. člena zakona o volitvah v DZ, ki se nanašata na glasovanje po pošti. Člena naj bi bila skupaj z zakonom o lokalni samoupravi na tem mestu nedorečena, zato po njenem mnenju povzročata arbitrarno odločanje volilnih in sodnih organov. Vsekakor Pečanova upa, da bo presoja opravljena čim prej, sodišče pa naj bi jo obravnavalo po nujnem postopku, pri njenih prizadevanjih pa stranka stoji za njo. Dodala je, da se bo kot poslanka v DZ-ju po koncu izolskega zapleta zavzela za prevetritev vseh omenjenih zakonov.

Tomislav Klokočovnik pa je medtem že izbral ekipo, ki mu bo pomagala uresničiti zastavljene cilje. Podžupana naj bi postala Bojan Zadel iz svetniške skupine SDS-a Izola in Darko Graf iz stranke Izola je naša.

Za župana potrjen Klokočovnik