Jesen v slovensko-italijanskih odnosih se je začela zelo dobro, meni vodja slovenske diplomacije. Foto: EPA
Jesen v slovensko-italijanskih odnosih se je začela zelo dobro, meni vodja slovenske diplomacije. Foto: EPA
Koordinacijski odbor
Zasedanja koordinacijskega odbora so se ob Ruplu udeležili minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc, minister za razvoj Žiga Turk in minister za okolje in prostor Janez Podobnik, državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Dušan Lesjak, državni sekretar na ministrstvu za promet Peter Verlič in državni sekretar v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko Marko Starman. Foto: EPA
Slovenski ministri obiskali italijanske

Zasedanje koordinacijskega odbora ministrov je potekalo pod vodstvom slovenskega in italijanskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla in Franca Frattinija, udeležili pa so se ga ministri ali državni sekretarji ministrstev za okolje, razvoj, kmetijstvo, promet in visoko šolstvo obeh držav. Govorili so o dvostranskih odnosih, krepitvi političnih in gospodarskih odnosov ter zaščiti manjšin, izognili pa se niso niti mednarodnim temam, predvsem Gruziji, Srbiji in Lizbonski pogodbi.

Gradnja plinskega terminala le s Slovensko privolitvijo
V pogovorih so se dotaknili načrtovane gradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, znanstvenem raziskovanju in sodelovanju med slovenskimi ter italijanskimi univerzami. Rupel je potrdil namen Slovenije, da pristopi h gradnji plinovoda Južni tok, ki bo Italiji zagotovil dobavo velike količine ruskega zemeljskega plina. Hkrati se je seznanil s stališčem predsednika dežele Furlanije - Julijske krajine Renza Tonda, da dežela nasprotuje terminalu na morju. Frattini je zagotovil, da bo do gradnje prišlo samo sporazumno s Slovenijo, vprašanje pa bo obravnavala posebna delovna skupina.

Italijani obljubili obravnavanje vprašanj manjšine
Nekaj besed so namenili tudi zaščiti manjšin in vračanju umetnin, ki so bile pred 2. svetovno vojno odnesene iz Slovenije. Italijanski zunanji minister je napovedal, da bodo preverili pravni okvir za organizacijo razstave teh umetnin v Sloveniji. Italijanska stran je zagotovila, da bo resno obravnavala odprta vprašanja glede predloga o krčenju osebja v slovenskih šolah v Italiji, o nesprejemljivosti ločevanja manjšine oziroma drugačnega obravnavanja Slovencev v videmski pokrajini, o financiranju slovenskih kulturnih ustanov in o objavi odloka predsednika dežele Renza Tonda o vidni dvojezičnosti.

Odprtih vprašanje se bodo lotevale delovne skupine
Ob koncu zasedanja so se dogovorili, da ustanovijo delovne skupine, ki bodo obravnavala vsa področja sodelovanja. To po Ruplovem mnenju kaže na uspešno rast odnosov med državama in skupno voljo, da se odprta vprašanja rešujejo z dogovarjanjem in s tesnim sodelovanjem.

T. V.

Slovenski ministri obiskali italijanske