Množično grobišče v Hudi Jami pri Laškem so odkrili marca 2009. Foto: Jože Jagrič
Množično grobišče v Hudi Jami pri Laškem so odkrili marca 2009. Foto: Jože Jagrič
Huda Jama
V rovu ležijo posmrtni ostanki nekaj tisoč ljudi, pobitih po drugi svetovni vojni. Foto: Reuters

Po poročanju časopisa Delo so delavci Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki so urejali rov, v sodelovanju s forenziki z inštituta za sodno medicino posmrtne ostanke 773 do zdaj izkopanih žrtev prenesli v poseben rov, ki so ga preuredili v začasno kostnico, in tako končali dela.

Razlog za ustavitev izkopavanj je, da v letošnjem programu ministrstva za delo nadaljnja izkopavanja niso predvidena, saj v proračunu niso zagotovljena potrebna sredstva za ta namen.

Ministrstvo: Stroški bi lahko dosegli tudi večmilijonske zneske
Do zdaj so za ureditev Barbarinega rova porabili 557.000 evrov (letos 267.000 evrov), so pojasnili na ministrstvu. Če bi želeli izkopavanja nadaljevati, bi po zelo okvirnih strokovnih ocenah potrebovali še več kot 250.000 evrov za saniranje jaškov, med 700.000 in 850.000 evri za praznjenje drugega jaška, nekaj 10.000 evrov za prenos posmrtnih ostankov v kostnico in nekaj milijonov evrov za analize na inštitutu za sodno medicino.

Natančne ocene, koliko bi dokončanje izkopavanj stalo, ministrstvo sicer nima, pravijo pa: "V naslednji fazi je namen ministrstva ureditev drugega jaška v Barbara rovu, čemur lahko sledi morebitno nadaljnje izkopavanje v omenjenem jašku, skladno s sredstvi, ki so na voljo v ta namen, ki pa lahko po ocenah, ki so nam na voljo, dosežejo tudi nekajmilijonske zneske."

Dežman: Vlada dejansko že ukinila komisijo
Predsednik komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je ob tem opozoril, da ministrstvo ne upošteva programskih načel komisije, ki jih je ta sprejela konec lanskega leta. Po njegovem je preprečilo nadaljnje topografske raziskave, sondiranja in urejanje morišč in grobišč, prekope in identifikacijo žrtev, zastalo je tudi mednarodno sodelovanje.

Dežman je ob tem izrazil prepričanje, da sta ministrstvo za delo oz. vlada komisijo dejansko že "ukinila", saj ne upoštevata nalog, ki jih je vlada naložila komisiji (predvsem pripravo konkretnega programa dejavnosti za ustrezno zavarovanje in vzdrževanje teh grobišč in posredovanje predlogov in pobud vladi v zvezi z ureditvijo in zaznamovanjem grobišč). Ministrstvo tudi ne pojasni, iz katere postavke in po katerem programu je bil financiran spomenik na pokopališču Pobrežje v Mariboru, je še dejal.

Ministrstvo ob tem pravi, da "nadaljnje aktivnosti glede Barbara rova ne vplivajo neposredno na delovanje navedene komisije".

Grobišče odkrili marca 2009
Množično grobišče v Hudi Jami pri Laškem so odkrili marca 2009. Na začetku so kriminalisti in zgodovinarji ocenjevali, da v nekdanjem rudniškem jašku Barbara rov ležijo posmrtni ostanki nekaj sto ljudi, pobitih po drugi svetovni vojni, vendar se je kmalu izkazalo, da jih je verjetno nekaj tisoč.

Do zdaj so izkopali ostanke 773 žrtev povojnih pobojev, koliko žrtev oz. njihovih posmrtnih ostankov je še ostalo v rovu, pa na ministrstvu na vedo, saj "je natančno oceno težko dati". Šlo naj bi za pobite vojne ujetnike in civiliste iz taborišča na Teharjah. Ugotovitve naj bi sicer kazale, da so žrtve pobijali v več 'valovih', poboje pa naj bi izvedle slovenske enote KNOJ-a (Korpusa narodne obrambe Jugoslavije).