Odločitev o takojšnji prodaji cen je sicer stvar imetnikov delnic, vendar če jih prodajo takoj, izgubijo možnost dobiti bonus delnico in 10 zagotovljenih delnic za devetmesečno lastništvo teh delnic, je dejal Andrej Bajuk. Foto: RTV SLO
Odločitev o takojšnji prodaji cen je sicer stvar imetnikov delnic, vendar če jih prodajo takoj, izgubijo možnost dobiti bonus delnico in 10 zagotovljenih delnic za devetmesečno lastništvo teh delnic, je dejal Andrej Bajuk. Foto: RTV SLO
Matej Lahovnik
Lahovnik je poudaril, da je po njegovih informacijah vse od petka do torka znotraj koalicije potekalo posvetovanje, kako izbirati med dobro poučenimi vlagatelji. Foto: RTV SLO
Zanimanje za delnice je preseglo pričakovanja. Foto: RTV SLO
NKBM vrnil presežke vplačil

Finančni minister Andrej Bajuk je dejal, da je bila to napaka, ki jo bodo skušali znotraj zakonskih okvirov in pravil prve javne ponudbe čim prej rešiti.

Bajuk je napovedal, da je ministrstvo na svoji spletni strani objavilo tudi izbor tujih dobro poučenih vlagateljev, za katere so menili, da lahko kupijo delnice NKBM-a. Slednji so glede na ponujenih skoraj 728 milijonov evrov, na koncu dobili le za dobrih 93 milijonov evrov NKBM-ovih delnic.

Bajuk: 27 evrov je logična cena
Po Bajukovih besedah pa neizbor nekaterih ponudnikov ne pomeni prepovedi nakupa delnic NKBM-a. Te bodo od ponedeljka naprej kotirale na borzi in bodo na trgu, je povedal. Glede postavljene cene pa je dejal, da so zaradi velikega povpraševanja vlagateljev po najvišji postavljeni ceni lahko to oblikovali pri 27 evrih.

Zares: Komisija DZ-ja naj razpravlja o NKBM-u
O javni prodaji deleža NKBM-a bi morala po mnenju poslanske skupine Zares razpravljati komisija DZ-ja za nadzor nad javnimi financami. Prodaja je bila sicer zakonita, a je prišlo do nekaterih velikih pomanjkljivosti, do katerih se mora opredeliti tudi pristojno telo DZ-ja, je povedal vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik. Od dobro poučenih vlagateljev bi lahko iztržili precej več, zakaj jim torej delnic niso prodali na dražbi, se je spraševal Lahovnik.

Kje je seznam tujih vlagateljev?
Če finančni minister Bajuk dobro poučenim vlagateljem ni znal zaračunati delnic po višji ceni od 27 evrov, zakaj potem ni omogočil malim vlagateljem, da sami vpišejo celoten paket 49 odstotkov delnic, se sprašujejo v Zaresu. Lahovniku se tudi ne zdi logično, da država ne razkrije seznama tujih vlagateljev, ki bodo lahko kupili delnice NKMB-a.

Kupcem že vrnili denar
NKBM je kupcem delnic že vranil preveč plačani denar v skupnem znesku 593 mlijonov evrov. Kot je znano, je bilo zanimanje za delnice kar osemkrat večje od pričakovanega, saj jih je želelo kupiti kar 100.256 državljanov, ki so skupaj vplačali skoraj 740 milijonov evrov. Vlada jim je brez bonusnih delnic dodelila 5.395.365 delnic. Zaradi velikega interesa bodo kupci večino denarja dobili nazaj. Borzniki se sprašujejo, kakšen bo vpliv vrnjenega denarja na borzno trgovanje. Večinoma menijo, da to ne bo bistveno pripomoglo k višjim tečajem.

Trgovanje se začne 10. decembra
Delnice Nove KBM kljub drugačnim napovedim še niso začele kotirati na borzi. Prvi trgovalni dan bo v ponedeljek, 10. decembra, in sicer se bo trgovanje začelo ob 11. uri. Vlada je ceno delnice z enodnevno zamudo in po precej ugibanjih določila v torek, in sicer v višini 27 evrov.

Med dobro poučenimi vlagatelji je največji delež dobil KD Group, kar 2,4 odstotka, čeprav naj med njimi nihče ne bi dobil več kot 2 odstotka.

Več o postopkih za male vlagatelje lahko preberete tukaj.

NKBM vrnil presežke vplačil