Kljub sproženi sireni veliko lastnikov ni umaknilo avtomobilov. Foto: Meteoinfo Slovenija/Facebook/Cvetka Mezgec
Kljub sproženi sireni veliko lastnikov ni umaknilo avtomobilov. Foto: Meteoinfo Slovenija/Facebook/Cvetka Mezgec

V slovenskih obalnih mestih so se med 6. in 7. uro oglasile sirene, ki so opozorile prebivalce na nevarnost poplav zaradi visoke plime. Kot so sporočili z agencije za okolje (Arso), so na mareografski postaji Koper zjutraj s 365 centimetri izmerili peto najvišjo gladino morja od leta 1961.

Ob tem so pojasnili, da je pri tem sovpadlo več dejavnikov. Astronomska plima je bila visoka zaradi bližine luninega mlaja, poleg tega pa vzdolž Jadrana piha močen jugo, na odprtem morju s hitrostjo več kot 100 km/h, kar je zvišalo gladino morja za okoli 40 centimetrov, so sporočili. Poleg tega se je zračni tlak znižal za skoraj 20 hPa, kar je prispevalo k dvigu gladine morja še za okoli 40 centimetrov. "Zaradi vremenskega vpliva se je gladina morja ravno v času najvišje astronomske plime tako še dodatno povišala za okoli 80 centimetrov," so dogajanje povzeli na Arsu.

V Piranu številni kljub opozorilom niso umaknili svojih avtomobilov

Zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra so imeli največ težav v Piranu, kjer je sirena na nevarnost opozorila ob 6.10. Plima je bila izjemno visoka, zalivala je tudi mesta, ki so jih nazadnje videli poplavljena leta 2019, je dejal vodja intervencije Peter Ventin.

Vreme

Vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Enote civilne zaščite so sicer še pred napovedano izjemno visoko plimo s protipoplavnimi vrečami zaščitile Tartinijev trg in okolico, vendar je morska voda pričakovano prodrla tudi v meteorno kanalizacijsko omrežje, iz katerega je prihajala na površje v mestu. Kot je povedal Ventin, so gasilci morali premikati avtomobile, ki so "se že začeli premikati ob skalah kot barke". Gre za avtomobile, ki jih lastniki kljub pravočasnemu opozorilu niso umaknili z najnižjih delov središča mesta, je dodal.

Po Ventinovih beseda so bila poplavljena pritlična stanovanja, nekaj trgovinic, slaščičarna in še en gostinski lokal. Dejal je, da so gasilci poskušali pomagati lastnikom z vrečami, ampak so imeli preveč dela naenkrat, da bi bili povsod uspešni. "Gostinci so si kar dobro zaščitili vhode z vrečami. Mislim pa, da bo na koncu nekaj škode nastalo, ker bo voda šla v te lokale," je Ventin dejal med intervencijo.

Sorodna novica Poplavljene ulice v Pulju, Rovinju in na Reki; v Benetkah aktivirali protipoplavni sistem

Ko je morska gladina začela upadati, so uporabniki poplavljenih prostorov začeli z vedri in metlami odstranjevati vodo, gasilci pa so morali s črpalkami posredovati v enem gostinskem lokalu in v stanovanjski stavbi, kjer je voda zalila jašek in ustavila dvigalo, v katerem je ostala ujet človek, je pojasnil Ventin. Na pomolu je voda prevrnila večji sod, v katerem je bilo po domnevah gasilcev odpadno olje. Ob pomolu je nastal velik črn madež, dolg 40 in širok pet metrov, ki ga pristojne službe poskušajo odstraniti, je povedal vodja intervencije.

Morje se je sicer popoldne umaknilo. Ventin pa prebivalstvo je pozval, naj bo še naprej pozorno, razdeljene vreče naj pusti pred vrati in avtomobile naj že danes (torek) umakne, da jih jutri ne bo treba spet.

Morje je poplavljalo tudi v Izoli, kjer je civilna zaščita postavila protipoplavne vreče na Sončnem nabrežju in Velikem trgu. Ko so jih umaknili, je morska voda delno še zalivala cesto, vendar hujših posledic ni bilo opaziti. V Kopru je voda poleg nižjih delov obale zalila strojnico bazena. Ob 12.20 so morali gasilci posredovati tudi ob prijavi škode zaradi močnega vetra.

Morje je vdrlo v Sečoveljske soline

Ob visoki plimi je voda vdrla tudi v Sečoveljske soline, in sicer iz Jernejevega kanala. Kot je sporočil vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline Klavdij Godnič, ima voda zdaj "praktično prosto pot v park". Dodal je, da jim zaradi visokih valov ni uspelo sanirati škode in da bodo znova poskusili v sredo dopoldne.

Pristaniška kapitanija Koper je zaradi močnega vetra ob 10.50 priprla koprsko pristanišče. Vsako vplutje in izplutje ladij bodo obravnavali posamično, so sporočili.

V sredo spet poplave

Na Arsu ob tem opozarjajo, da bo ob večerni plimi med 20. in 22. uro gladina morja spet povišana. Morje se bo razlivalo po nižjih delih obale, predvidoma do višine okoli 20 centimetrov. V sredo bo ob jutranji plimi med 7. in 10. uro morje poplavilo nižje dele obale, predvidoma v višini od 20 do 40 centimetrov. Tudi v četrtek se bo ob jutranji plimi okoli 9. ure morje še razlivalo po najnižjih delih obale.

Burja povzročala težave

Iz Ajdovščine poročajo o močni burji, ki je podirala drevesa, slednja pa so poškodovala več avtomobilov.

Višje lege pobelil sneg, Piran poplavilo morje

Ponekod bo zapadlo tudi več kot 20 centimetrov snega

Prizor iz Rateč. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Prizor iz Rateč. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Padavine so čez dan zajele večji del Slovenije. V večini države sicer ni snežilo, ampak deževalo. Dopoldne je sicer do nižin snežilo ponekod na Ribniškem in Kočevskem, a je bil sneg moker in se je že obrnil v dež. Snežilo je v Ratečah in ponekod v višjih legah. Po podatkih agencije za okolje je snežilo tudi v Julijskih Alpah in ponekod na Notranjskem, Dolenjskem in v Posavju. V Prekmurju bi lahko začelo snežiti šele v noči na sredo, prej bo tam deževalo, padavin pa bo sicer manj.

Pozivi k dodatni previdnosti v prometu

Snežne padavine lahko težave povzročijo predvsem v prometu. Foto: BoBo
Snežne padavine lahko težave povzročijo predvsem v prometu. Foto: BoBo

Na agenciji za varnost prometa poudarjajo, da se je na spremenjene vozne okoliščine, povezane z zimskimi razmerami, treba dobro pripraviti, prav tako je treba na zimo pripraviti vozila. Agencija je zato pripravila javno dostopne videovsebine (spodaj) in izdala brošuro s praktičnimi nasveti.

Video: Priporočila agencije za varnost prometa

V sredo bodo padavine ponehale

Po napovedih Arsa bodo ponoči padavine oslabele in na zahodu do jutra že ponehale. Ponehala bo tudi burja na Primorskem, predvsem v vzhodni Sloveniji pa bo še pihal severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od –2 do 3, na Goriškem in ob morju od 5 do 8 °C.

V sredo dopoldne bodo tudi na vzhodu padavine ponehale, od zahoda se bo jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem do 13 °C.