Delali smo pro bono, očitke o zahtevanem denarju zavračata Matic Munc in Natalija Markač. Foto: MMC RTV SLO
Delali smo pro bono, očitke o zahtevanem denarju zavračata Matic Munc in Natalija Markač. Foto: MMC RTV SLO
Matic Munc in Natalija Markač
Maticu Muncu in Nataliji Merkač so v postopku iskanja deklice odvzeli prostost. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Kaker
Boštjan Kaker naj bi se v zaporu "zlomil", kar naj bi Muncu in Merkačevi povedal njegov oče. Foto: MMC RTV SLO

Poleg tega so mu Kakerjevi še popravili avtomobil, je na tiskovni konferenci, na kateri so Munc, njegova žena Jerneja in sodelavka Natalija Markač predstavili svoj del zgodbe, dejal psiholog Munc. Kot je znano, Kaker trdi, da je Muncu oz. njegovi sodelavki Nataliji Markač, h katerima se je obrnil po pomoč, plačeval na roko, tudi po 10.000 evrov. Munc in Markačeva očitke zanikata ter Kakerjeve pozivata, naj "nehajo z lažmi in neresnicami".

Markačeva: Kaker je bil finančno izčrpan, delali "pro bono"
Munc je še poudaril, da so v Svetovalnici Akcija!, ki jo vodi, ves čas izvajali voljo in upoštevali želje Boštjana Kakerja. Podobno je zatrdila tudi Markačeva, ki je ob tem dodala še, da od Kakerja ni dobila nobenega denarja, saj je bil že, ko se je obrnil po pomoč, "finančno izčrpan". Nekaj denarja so dobili le od Kakerjevih staršev. Koliko denarja je bilo to, "se da dokazati", je še dejala Markačeva in dodala, da so večino dela opravili pro bono (torej brezplačno). Ko je bilo treba, pa so uporabljali svoja sredstva - tako je Markačeva med drugim plačala poligrafski test, je zatrdila.

Pisma kažejo na Kakerjevo psihično stanje
Munc in Markačeva sta predstavila tudi svojo stran "zgodbe o pismih", ki jih je Boštjan Kaker pisal iz zapora. Tako Merkačeva kot Munc sta dejala, da je bilo pisem veliko več, kot je prikazano, da je Kaker pisal tudi večkrat na teden in da je iz pisem razvidno njegovo psihično stanje. Markačeva je tako zatrdila, da so njegova pisma v prvih štirih mesecih njegovega pripora vsebovala navodila, da naj delajo naprej, nato naj bi njegova pisma postala drugačna, polna nenavadnih izjav in groženj, in da se je "nato, kot kaže, zlomil". Merkačeva zatrjuje, da je Kakerjev oče dejal, da njegov sin v zaporu izgublja razum.

Svetovalnica imela pooblastila
Markačeva naj bi Kakerju pisala, da naj prekliče pooblastila, saj bi lahko v tem primeru ravnali drugače, dokler pa ta veljajo, pa naj tega ne bi smeli. Munc in Markačeva namreč tudi trdita, da so informacije, da sta delala brez pooblastil, napačne.

Markačeva na vprašanje, ali jo je Kaker v pismu pozval, da naj pove, kje deklica, ni natančno odgovorila, Pojasnila je, da je bilo iz njegovih pisem vidno, da morda ni več "v posesti lastne volje". Če bi bil, bi preklical pooblastilo, kot ga je pozvala, je pojasnila in dodala: "Ker tega ni naredil, smo delali naprej."

Munc razočaran nad Kakerjevimi
Munc je tudi zelo razočaran nad zdajšnjimi izjavami Kakerjevega očeta, saj naj bi ta ves čas trdil, "da vnukinje nikoli ne bodo predali" in da je za to pripravljen storiti vse. Munc tudi dodaja, da bo razmislil o morebitnih tožbah zoper družino, ki z "lažnimi trditvami" zavaja javnost ter škodi ugledu in imenu Munca, Markačeve in Svetovalnice Akcija!

Munc na vprašanje, kakšno škodo je utrpela deklica, odgovarja, da se bo to pokazalo v kazenskem postopku, a dodaja, da je bila takoj združena z materjo in ji ni bilo treba nekaj časa preživeti v kriznem centru, kar naj bi bilo pozitivno. Poleg morebitnih ovadb družine Kaker bo Munc razmislil tudi o morebitni ovadbi namestnika varuha človekovih pravic Toneta Dolčiča, ki je lani javno podvomil o tem, ali je deklica še živa.

Munc je med drugim dejal, da je zgodba koroške deklice veliko več kot pa le zgodba o zaščiti enega otroka, ter omenil po njegovih besedah neprimerne "navezave" med centri za socialno delo, tožilci in tudi policijo.

Kaker svojo stran predstavil dan prej
Kaker je po izpustitvi iz zapora priznal, da je Markačevi dovolil deklico odpeljati, a le za kratek čas. Ob tem je poudaril, da nikoli ni vedel, kje natančno njegova hčerka je, da je bil "psihično na tleh", da so mu grozili, da ga bodo mediji in vplivneži "zmleli", in hkrati, da se je zavedal, da se njegovi hčerki dela škoda. Dan, preden so deklico našli, je Markačevo in Munca ovadil. Deklico so, ko so jo našli, izročili materi.