Svet Evrope. Foto: EPA
Svet Evrope. Foto: EPA

"Z vstopom v Svet Evrope pred 30 leti je Slovenija potrdila zavezanost temeljnim postulatom sodobne evropske države – varstvu človekovih pravic, demokraciji in vladavini prava," je tvitnilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) in poudarilo, da po izključitvi Rusije Svet Evrope, sicer najstarejša vseevropska mednarodna organizacija za varovanje človekovih pravic in demokracije, ostaja "vest Evrope". Rusijo so iz organizacije, ki ima 46 članic, izključili 16. marca lani zaradi februarske agresije na Ukrajino.

MZEZ je ob tem objavil videoposnetek izjave ministrice Fajon in ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. V njej je Fajon poudarila, da Slovenija podpira vsa prizadevanja, ki udejanjajo temeljne vrednote Sveta Evrope.

Švarc Pipan pa je ob obletnici poudarila, da Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) s svojimi sodbami pomembno prispeva h krepitvi človekovih pravic in vladavine prava, pa tudi učinkovitosti sodnih postopkov v Sloveniji. "Slovenija med državami članicami uživa ugled države, ki učinkovito in dosledno izvršuje sodbe ESČP-ja," je poudarila in pojasnila, da je Slovenija trenutno med državami članicami po tem merilu na četrtem mestu.

Svet Evrope ustanovljen pred 74 leti

Svet Evrope, ki so ga ustanovili pred 74 leti, je bil sicer prva evropska organizacija, ki se ji je Slovenija po razglasitvi samostojnosti pridružila. Pomenila je pomemben korak v procesu uveljavljanja nove države, ki je pripomogel tudi k izpolnitvi pogojev za članstvo v Evropski uniji.

Za članstvo je Slovenija zaprosila 29. januarja 1992. Status posebnega gosta v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope je dobila 3. februarja 1992, polnopravna članica organizacije pa je postala 14. maja 1993.

V tem času je pristopila k vsem pomembnim konvencijam Sveta Evrope in se dejavno udeleževala mednarodnih procesov, s poudarkom na spoštovanju človekovih pravic, pravic manjšin, Romov, otrok in žensk, ter uveljavljanju demokracije, načel pravne države in človekovih pravic v Jugovzhodni Evropi. Prav tako je ves čas zagovarjala reforme Sveta Evrope in ESČP-ja z namenom še učinkovitejšega uresničevanja ciljev organizacije.