Slovenija
Na ministrstvu za okolje in prostor želijo s prenovo stanovanjske zakonodaje uvesti mandat upravnikov. Foto: BoBo
VIDEO
Koda: Provizije upravniko...

Dodaj v

Upravnik razkril: V dveh letih upravnikom najmanj 4 milijone evrov provizij

Etažni lastniki pozivajo ministrstvo, naj spremeni stanovanjsko zakonodajo
13. marec 2018 ob 12:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

V združenju etažnih lastnikov Slovenije že več let pozivajo pristojno ministrstvo, naj temeljito prenovi stanovanjsko zakonodajo predvsem na področju upravljanja stavb na način, da bodo imeli etažni lastniki pravico do samostojnega odločanja glede uprav.

Po letih finančnih težav in domnevnih goljufij je upravnik, celjski Atrij, končal v stečaju. Upniki, med njimi je tudi okoli osem tisoč etažnih lastnikov, imajo še dva dni časa, da prijavijo svoje terjatve. Pot do vplačanih sredstev rezervnega sklada, po nekaterih podatkih gre za več milijonov evrov, pa bo, kot kaže, vse prej kot preprosta.

Področje upravljanja stavb je sicer v Sloveniji pogosto tarča kritik predvsem etažnih lastnikov, ki večinoma poročajo o težavah z zamenjavo upravnika in domnevno netransparentnem ravnanju s sredstvi rezervnega sklada. V Sloveniji je okoli 600 upravnikov, lastnikov stanovanj pa okoli 450 tisoč. V pripravi je nova stanovanjska zakonodaja, ki pa v tem mandatu, kot kaže, ne bo sprejeta.

Atrijev dolg dobaviteljem in bankam je bil lani devet milijonov evrov
Etažni lastniki so pred letom dni ugotovili, da upravnik Atrij Celje njihovih plačil za elektriko, komunalo in zavarovanja ni nakazoval dobaviteljem. Izginil je tudi denar, ki so ga etažni lastniki vplačevali v rezervne sklade. Na Zoisovi ulici 3 v Celju so po besedah predsednika nadzornega odbora Roka Trbovca ostali brez privarčevanih 17 tisoč evrov. "Novi upravnik je naslovil zahtevo po vračilu sredstev rezervnega sklada na Atrij Celje, teh sredstev nismo dobili, tudi upravnik ni dobil nobene dokumentacije, povezane s tem. Glede na to, da je Atrij Celje v stečaju, bo upravnik za nas opravil prijavo izločitvene pravice kot tudi same terjatve v stečajnem postopku zoper Atrij." Ker sredstva rezervnega sklada po stanovanjskem zakonu niso predmet stečajne mase, se denar zgolj s prijavo izločitvene pravice lahko iz mase izloči. Tisti etažni lastniki, ki te naloge niso zaupali upravniku, bodo morali izločitveno pravico prijaviti sami, veljala pa bo samo za denar, ki iz rezervnih skladov ni bil odtujen. Sicer bo treba vložiti odškodninsko tožbo, a veliko vprašanje je, ali bodo stanovalci še kdaj videli privarčevani denar. Atrij Celje je imel namreč po besedah stečajne upraviteljice Katje Skumavec na dan začetka stečaja lastninsko pravico "na 27 nepremičninah, kar pa ne pomeni, da so vse predmet pravnega prometa, ker v enih delih gre za skupni del stavbe, ker očitno ni bilo lastninsko urejeno".

Atrijev dolg dobaviteljem in bankam je bil lani devet milijonov evrov, koliko denarja je odtujil etažnim lastnikom in koliko sredstev je v stečajni masi, bo znano sredi aprila, ko bo končana prva stopnja stečajnega postopka. Takrat bo tudi jasno, kje je denar, ki so ga stanovalci varčevali v rezervnih skladih. Kako je lahko upravnik sredstva rezervnega sklada porabil nenamensko, pa je jasno iz odgovora Abanke, kamor so na fiduciarni račun Atrija Celje sredstva za obnovo fasade nalagali stanovalci Zoisove ulice. "Banka pri nalogih za plačilo ne more in ne sme preverjati, kaj se z nalogom plačuje, razen v primerih, določenih v Zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Prav tako banka na podlagi veljavnih predpisov ne sme zavrniti plačilnega naloga, tudi če bi šlo za porabo sredstev v nasprotju z dogovorom med etažnimi lastniki in upravnikom." Neuradno smo izvedeli, da sta ovadeni dve osebi, poleg računovodkinje še zdaj že nekdanji direktor podjetja Radovan Cink, ki trdi, da gre za konstrukt Elektra Celje.

Provizije upravnikom znašajo tudi 25 odstotkov vrednosti posla
Stanovalci enega od ljubljanskih blokov so pred časom v nabiralnike prejeli nenavadno sporočilo podjetja ThyssenKrupp, ki v njihovi stavbi vzdržuje dvigala. Podjetje je lastnike stanovanj obvestilo, da so imeli v preteklosti z upravnikom stavbe sklenjeno posebno pogodbo o medsebojnem sodelovanju, na podlagi katere so mu plačevali za njegove storitve. Ker pa so se ustrašili, da takšna pogodba ni v skladu z zakonodajo, so od nje odstopili. Prekinitev pogodbe občutijo tudi etažni lastniki, ki od začetka lanskega leta za vzdrževanje dvigal plačujejo 10 odstotkov nižje cene.

"Etažni lastniki v skupnih stavbah v Sloveniji svojim upravnikom vsakodnevno preplačujemo storitve v višini več tisoč evrov," pravi Tea Kozar iz družbe izberem.si. Portal, ki so ga ustanovili, naj bi upravnikom omogočal transparentno zbiranje in primerjanje ponudb najširšega kroga ponudnikov. Ob tem bodo celoten proces izbiranja ponudnika storitev lahko spremljali tako imenovani sledilci oziroma etažni lastniki in njihovi zastopniki. Jure Lisica, direktor podjetja Upra-stan, pravi, da naj bi provizije upravnikom v letih 2016 in 2017 za energetske prenove stavb znašale več kot štiri milijone evrov. Provizije po trditvah poznavalcev upravniki v obračunih prikažejo kot manipulativne stroške, nadomestila za odkupe terjatev ali nadomestila za zalaganje sredstev plačilne nediscipline. Dokaz za to naj bi bili visoki dobički, ki jih upravniki s samim upravljanjem ne bi mogli doseči. Takšne nepravilnosti, ki jih na koncu plačajo etažni lastniki, po mnenju kritikov, tudi poslanca Bojana Dobovška, omogoča slaba zakonodaja. "Ugrabljena zakonodaja, ki nastaja v ozkih skupinah zunaj državnega zbora in zunaj vlade, se sprejme pod skupino pritiska in zato imamo zakonodajo slabo, se težko izvaja in ni pravega nadzora. Poudarek je na ministrstvu za gospodarstvo in ministrstvu za finance, da odigrata svojo vlogo z nadzorom premoženja, z licenciranjem in podobnim." Dr. Igor Lamberger s Komisije za preprečevanje korupcije dodaja, da je nujno "zavedanje, da je lastnik tisti, ki mora imeti vpliv in v katerega korist mora ravnati upravnik". Boljši nadzor in strožja pravila za upravnike naj bi prinesel novi stanovanjski zakon, a nanj čakamo že leta.

Kdaj nova stanovanjska zakonodaja?
V Združenju etažnih lastnikov Slovenije že vrsto let pozivajo pristojno ministrstvo, naj temeljito prenovi stanovanjsko zakonodajo predvsem na področju upravljanja stavb na način, da bodo imeli etažni lastniki pravico do samostojnega odločanja glede upravljanja stavbe, "saj nam v tem trenutku to ni omogočeno". Po njihovem mnenju zdajšnji stanovanjski zakon etažnim lastnikom vsiljuje imenovanje upravnika in nakazovanje sredstev rezervnega sklada na račun upravnika, "pri čemer ni važno, ali ima upravnik odprt en račun za vse stavbe, ki jih upravlja, oz. ali ima za vsako stavbo posebej odprt ločen, fiduciarni račun". Vodja Sektorja za stanovanja na ministrstvu za okolje in prostor Vesna Dragan pravi, da bo sprememba stanovanjskega zakona zelo obsežna in ne bo posegla samo na področje upravljanja.

"Sledi tudi resoluciji o nacionalnem stanovanjskem programu, uvaja se stanovanjski dodatek, stroškovne najemnine, nove oblike bivanja, gre za skupek novih določb in za zelo obsežno spremembo." Na področju upravljanja stavb gredo po navedbah Draganove spremembe v smeri večje zaščite lastnikov, uvedli pa naj bi tudi mandat upravnika. "Tukaj bi povedala še to, da stanovanjski zakon ne določa, za kakšno dobo naj etažni lastniki sprejmejo pogodbo z upravnikom. Etažni lastniki so tisti, ki se sami odločijo, za kakšno dobo bodo podpisali pogodbo." Glede zaračunavanja provizij na ministrstvu pravijo, da so etažni lastniki in nadzorni odbor tisti, ki morajo upravniku gledati pod prste in pregledati ponudbe in če z njimi niso zadovoljni, predložiti svoje. "Na ministrstvu za okolje in prostor ne zaznavamo tega problema, iz medijev in nekaterih izjav upravnikov smo seznanjeni, da te provizije so, agencija za zavarovalni nadzor je upravnike opozorila glede zavarovalniških poslov in jih opozorila, da niso ravnali v skladu z zakonodajo. Tukaj ne gre za stanovanjsko zakonodajo, ampak drugo zakonodajo."

Kdaj lahko pričakujemo spremembo stanovanjske zakonodaje, kateri upravniki zaračunavajo provizije in za koliko etažni lastniki preplačujejo izvajalce različnih storitev, predvsem energetskih prenov? Odgovore so iskali v oddaji Koda v torek, 13. marca 2018, ob 17.25 na 1. programu Televizije Slovenija.

Rok Kužel, Ines Kočar, Ana Vojnović Zorman
Prijavi napako
Komentarji
Robiland
# 13.03.2018 ob 12:53
Kaksna mafija na vseh nivojih druzbe. Veliki skupinski zlocinski podvig proti slovenskemu narodu.
Krade cisto vsak, ki ima kakrsenkoli polozaj in navzgor.

Upravniki sluzijo na sto nacinov. Od obresti rezervnega sklada, pogodb z zavarovalnicami za zavarovanje stavbe, predragim ciscenjem, predragim vzdrzevanjem toplotnih postaj, pretiranimi racuni za popravila, pogodbami za delilnike toplote itd itd itd

Vzemite tri racune za upravnika in jih odnesite k drugemu upravniku za primerjavo stroskov.
Nekaj jih je celo napol postenih in se da racune za upravnika zmanjsati za tretjino!
gospod iskreni
# 13.03.2018 ob 15:38
Lep prikaz mentalitete slovencev. Samo da se krade, pa ne da bi pri 100 evri ukradel 5, oni jih pri 100 ukradejo 95. Požrešnost se ti maščuje
SamoRes
# 13.03.2018 ob 16:40
Vsaka država ima svojo mafijo, le v Sloveniji ima mafija svojo državo.
anity
# 13.03.2018 ob 16:26
Slovenske pisce zakonodaje bi ocitno morali spraviti vse v zapor. Vendar vse kaze, da mimo zakonodaje, oziroma sojenje po zdravi kmecki pameti, saj je po dosedaj videnem tudi kazenska zakonodaja pisana na kozo (vecjih)goljufov.
tar
# 13.03.2018 ob 16:08
Etažni lastniki bi morali račune za elektriko vodo in podobne stvari plačevati direktno dobaviteljem in ne upravnikom. Priložnost dela tatu in če imaš na razpolago sredstva ki sploh niso tvoja te hitro premami in ukradeš denar. Zakaj bi sploh obstajal posrednik. Samo 1 stvar več za možnost tatvine kar se je zgodilo v zgornjem primeru. Obvezno bi bilo potrebno spremeniti zakonodajo, sedaj pa bodo lastniki 2x nasrkali, ker bodo morali še enkrat plačati, kar so že nekemu nepridipravu, ki je njihova plačila nakazoval povsod drugam le tam kamor bi jih moral jih ni.
Orionstar
# 13.03.2018 ob 16:06
SLO
Slonokoščena obala ali Sierra Leone??
Highland
# 13.03.2018 ob 16:05
Tisti, ki predlagajo in sprejemajo take zakone so prvi, ki so odgovorni za tako svinjarijo. Jasno je, da take zakone lahko predlozijo in sprejemajo, ker jim v zameno "nekdo" ponudi koscek tortice...
Ppiikkaa
# 13.03.2018 ob 14:55
"Po njihovem mnenju zdajšnji stanovanjski zakon etažnim lastnikom vsiljuje imenovanje upravnika in nakazovanje sredstev rezervnega sklada na račun upravnika, "pri čemer ni važno, ali ima upravnik odprt en račun za vse stavbe, ki jih upravlja, oz. ali ima za vsako stavbo posebej odprt ločen, fiduciarni račun". Iz česar sledi, da je država Slovenija ne priznava lastnine, kajti lastnik je tisti, ki naj odloča o svoji lastnini. Lastnina je v urejenih državah sveta in nedotakljiva!
maja kibira
# 13.03.2018 ob 16:24
Ko ima upravnik oz.Pinacea d.o.o. ob koncu leta 50.000 evrov dobicka in njeni odgovorni se vedno trdijo da delajo posteno in transparentno..kradejo nas kot srake in nihce kim nic ne more. Upam da takim upravnikom stopijo z novim zakonom na prste.
vzhodnik
# 13.03.2018 ob 17:14
Provizije dobijo tudi od zavarovalnic, veliko v večini primerov od Triglava in Sava, ter Grave, ko podpišejo brez vednosti lastnikov pogodbe o zavarovanju, namesto, da bi pridobili pravico do odločitve kje bodo imeli zavarovano svoje imetje in z tem tudi njim pripada in ne upravljalcu ugodnejše in UGODNO od 30 - 40 % nižja premija pri zavarovanju premičnin. To je vse povezano in brez vednosti lastnikov. Korupcija gre nespremenjeno z hitrostjo naprej!!!!
nevem
# 13.03.2018 ob 17:01
Na čelo države je prišel človek, katerega glavni program je bil končati in onemogočiti goljufije in vsa omrežja, ki dejansko vodijo in kradejo državo.

Ob koncu njegovega mandata je stanje precej hujše. Tako, da goljufi in omrežja svojih lumparij niti ne skrivajo več. Vse ampak prav vse se je dalo predvideti že povsem na začetku. Ko je iz stranke izstopil človek, ki bi pri vsem tem res lahko kaj napravil...

In ovce volilnega telesa bodo ponovno prvič zakorakale na tanek led. Dobro izšolani in z obilo prakse izkušeni možje (mož) iz zakulisja, že vedo kako je s tem...
21.12.2012
# 13.03.2018 ob 16:18
čudno, da bi vodo ipd. plačeval po upravniku?
druga pesem pa so njihovi prijateljski posli z raznimi izvajalci, na račun staovalcev seveda. preplačaš za polovico.
kristjan31
# 13.03.2018 ob 17:47
To je to o čemur jaz pišem pod temi komentarji.

Včerajšnji članek kako je policist, ko je plačeval položnice zaustavil bančnega roparja. Do tu vse lepo in prav. Ko je treba to vrstne roparje, ki kradejo v gospodarstvu ( in to neprimerno višje zneske ) in zaradi kateri nastradamo vsi ( najbolj ranljivi v temu sistemu še bolj ) zaustaviti pa policija ne naredi NIČ. Policisti in kriminalisti v takih primerih SPLOH ne OPRAVLJAJO svojega dela. In zakaj? Zato, ker policaji in kriminalisti so samo ovce za višji sloj, še celo ščitijo jih. Po malih navadnih ljudeh PA tolčejo za vsak CENT.

To je naša prekrasna državica.
valcek2010
# 13.03.2018 ob 16:31
15 let trobim kaj se dogaja in končno se zgodi pa še to bo trjalao
hvala bogu da sem se izselil iz bloka,
ker letno kurjava 100€ pri 20 stopinjah v zimi, ni prav poceni kurjava, pa številke so bile prilagojene, da štimajo te pa najdi napako
piarija
# 13.03.2018 ob 16:25
ta sistem upravnikov je treba kompletno spremenit in to po hitrem postopku, ker to kar se zdej dela ni normalno...
Haloo
# 14.03.2018 ob 08:08
Kitajci take upravnike streljajo kot zajce.
Organi postanejo pa rezervni deli za bolnike!
vrtojb5
# 13.03.2018 ob 22:22
Racun za rezervni sklad je slabo definiran v zakonu. Lastniki sploh nimajo pravice do vpogleda v stanje na racunu.
galoper
# 13.03.2018 ob 19:47
Gniloba se začne v vladi. S stvarno pravnim zakonikom so zanikali ustavno določilo o urejanju področij z zakoni. Tako so zanikali Zakon o bančništvu, ki je predpisoval obvezno neposredno sklepanje pogodb o depozitu sredstev v banki. Oblikovali so zahtevo za obvezni rezervni sklad, sredstva zbira upravnik in nekateri zlorabljajo zbrana sredstva. Del Stanovanjskega zakona so prepisali v Stvarno pravni zakonik, ki je s tem postal plagiat.
Provizije upravnikov pri dobaviteljih eni hočejo prikazati kot posebne storitve. Obstaja pa določilo v Stanovanjskem zakonu, ki prepoveduje sklepanje pogodb na račun tretjih udeležencev. Pogodbo skleneta dobavitelj in upravnik, plačajo pa lastniki/stanovalci. Idejo je zagovarjala celo predsednica upravnikov pri Gospodarski zbornici Slovenije. O primernem odnosu izvršilnega sodišča zaradi ugovora takšnemu poslovanju, morda kdaj drugič.
In to naj bi bila varnost državljanov?
qwasyx
# 14.03.2018 ob 09:16
.. zakaj nihce od novinarjev ne objavi letne dobičke podjetji ki upravljajo z stanovanjskimi zgradbami, so mar tudi oni na teh jaslih
qwasyx
# 14.03.2018 ob 09:13
,, se pravi... to je toplovodarska mafija
ElTorro
# 14.03.2018 ob 08:34
Ena od stvari, kjer vsi vemo da se krade vsepovprek, pa se leta in leta nič naredi.

Je pa tudi res, da so marsikaj krivi lastniki s svojo neaktivnostjo. Če preprosto požreš vse, kar ti upravnik prinese na krožniku, moraš sprejeti svoj del krivde.

Pri mojih starših so pred nekaj leti delali novo fasado....upravnik je prinesel tri ponudbe, bile so med 70 in 85 tisočaki. Ker se jim je to zdelo nekoliko predrago, so še sami zbrali nekaj ponudb.
Na koncu je bil račun okrog 55k EUR.

Za vodo in daljinsko ogrevanje imajo stanovalci možnost, da plačujejo neposredno dobavitelju. Ampak večini pač ustreza, da imajo vse na eni položnici, in potem se lahko zgodi to, kar beremo v članku.
galoper
# 15.03.2018 ob 13:26
Kdor ima podatke o kaznivem dejanju, mora to naznaniti policiji, sicer prikriva dejanje in postane sostorilec
naš človek
# 14.03.2018 ob 23:13
Vsaka država ima svojo mafijo, le v Sloveniji ima mafija svojo državo.

Vidim, da veliko hodiš po svetu ...
GromHellscream
# 13.03.2018 ob 23:58
naj malo pogledajo upravnika v okolici Lj-Vic(Rozna dolina), kako je prisel do stanovanja (garsonjere-letnik89) za 20.000€. Bila je licitacija za katero noben ni vedel nic!

Ampak itak, da se svojih ne rusi.
Skippy
# 13.03.2018 ob 16:43
Kaksna mafija na vseh nivojih druzbe. Veliki skupinski zlocinski podvig proti slovenskemu narodu.

Sami ste krivi za ta državni socializem. Vse hočete javno, potem pa pač polnite žepe vsem naokrog.
Kazalo