Premier Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Premier Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO

Počakajmo na začetek volilne kampanje, počakajmo na izide teh volitev in bomo videli, kaj je v tistem trenutku sploh možno.

Borut Pahor o koalicijskem sodelovanju s stranko Zorana Jankovića
Franc Križanič
Minister za finance Franc Križanič. Foto: BoBo

Rad bi se zahvalil predsedniku vlade, ker mi je dal možnost, da sodelujem v tej vladi. To je bila izvrstna izkušnja.

Kmetijski minister Dejan Židan
Pahor predstavil dosežke mandata

Premier Borut Pahor in ministri Patrick Vlačič, Ljubica Jelušič, Franci Križanič in Dejan Židan so za javnost spregovorili na novinarski konferenci stranke SD z naslovom Dosežki štejejo.

Križanič: Pred nami je kriza dvojnega W-ja
Minister za finance Franc Križanič je uvodoma povedal, da je bila vlada v položaju, ko je morala delovati v času največje krize po letu 1929, zdaj pa naj bi bila pred nami tudi kriza "dvojnega W-ja", če ne bodo rešene težave Grčije.

Po njegovih besedah je vlada izvajala program aktivne razvojne politike, ki je značilen za socialdemokratske vlade, ki je med drugim temeljil na znanju in sposobnostih, hkrati pa naj bi vlada zavarovala standard prebivalstva z angažiranjem pri socialnih pomočeh in aktivnostjo na trgu dela. Pojasnil je še, da je bilo varčevanje, ki se ga je lotila vlada, naporno in je po njegovem mnenju zaradi tega tudi eden izmed razlogov za razpad koalicije.

Židan: Slovenskemu kmetu smo znova vrnili dostojanstvo
Minister za kmetijstvo Dejan Židan se je Pahorju najprej zahvalil za možnost sodelovanja v koaliciji, kar je bila zanj "enkratna izkušnja". Kot največje uspehe v svojem mandatu je nato izpostavil zaščito kmetijskih zemljišč, obdržanje likvidnosti slovenskega kmeta, izplačilo urgentnih ukrepov za pomoč kmetom in izvedbo ukrepov, namenjenih temu, "da slovenski kupec poseže po slovenski hrani, ker se to Slovencem izplača". "Slovenskemu kmetu smo znova vrnili dostojanstvo," je sklenil.

Prometni minister Patrick Vlačič je izpostavil, da je vladi uspelo zmanjšati število umrlih v prometu za kar 50 odstotkov, kar Slovenijo uvršča na 8. mesto v Evropski uniji. Dodal je tudi, da je bilo več investicij v obdobju zadnje vlade, in sicer v višini milijarde in 230 milijonov evrov, medtem ko je prejšnja investirala 855 milijonov evrov. Izpostavil je železnice, katerim je bilo namenjenih v času prejšnje vlade 193 milijonov evrov, v času zdajšnje pa 639 milijonov evrov. Izpostavil je še, da bo v petek odprtje zadnjega dela avtocestnega križa, kar ocenjuje kot uspeh.

Tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je prepričana, da je bilo njeno ministrstvo v preteklem obdobju uspešno. "Naša politika je bila takšna, da lahko rečemo: varno, solidarno, tovariško, stabilno in odgovorno smo speljali vse naloge," je povedala in izrazila prepričanje, da so sposobni to ministrstvo voditi tudi naprej.

Cilj SD-ja: Da Slovenija ostane v zdravem jedru evroobmočja
Pahor je zatrdil, da lahko kot dediščino vlade, ki jo je vodil, štejemo ohranitev in okrepitev potenciala Slovenije, da gre naprej, "da ni zastala, da ni padla v krizo, kot se je zgodilo nekaterim državam".

"Še vedno smo v tistem krogu držav znotraj EU-ja, ki obvladujejo javne finance in to kljub temu, da smo bili ena od držav, ki so beležile najhujši padec BDP-ja v letu 2009. Zdaj smo znova v času gospodarske rasti, sicer počasne in nizke, a vendarle. Ohranili smo veliko stopnjo socialne povezanosti," je dejal in ob tem poudaril, da je bistvo SD-jevega programa za naslednji mandat storiti vse, kar je potrebno, da Slovenija ostane v zdravem jedru evroobmočja, čeprav je "težko vnaprej, zaradi nepredvidljivosti dogodkov, reči, kaj bo ob določenem času najbolj potrebno".

Opozoril je tudi na pozornost v predvolilnem času, da se ne spregleda dogajanja na ekonomskem področju, kar kažejo izkušnje pisanja programov in koalicijske pogodbe, ko se je to zgodilo. "Naj se to ne zgodi zdaj," je dodal.

Pahor: Slovenija mora ostati v zdravem jedru
Prepričan je, da je treba storiti vse, da Slovenija ostane v zdravem jedru evroobmočja. "Če bo to uspelo, bo Slovenija lahko krepila gospodarsko rast, socialno povezanost, stopnjo brezposelnosti in potrebne reforme," je pojasnil.

Pahor je ustanovitev AUKN-a ocenil kot uspeh, čeprav je, kot pravi, potreben modifikacij. Pri ustanovitvi te agencije naj bi vlada sledila smernicam OECD-ja.

"Stvari so nepredvidljive"
"Taka je politika in ljudje se odločajo, kot menijo, da je prav," je Pahor komentiral prestope poslank in padec javnomnenjske podpore stranki. Dodal je, da so vodili vlado v najtežjem obdobju in da je še vedno prepričan, da so jo vodili v dobro te države. "Na ključnih točkah smo sprejeli prave presoje in ta potencial lahko Slovenija ohranja," je pojasnil predsednik vlade.

Dejal je še, da kakor koli se bodo druge stranke v kampanji obnašale, si želi, da bi Socialni demokrati govorili tisto, kar mislijo, da je mogoče. "Stvari so nepredvidljive, so resne, vendar daleč od tega, da ne bi bile premagljive,"je sklenil.

Na vprašanje o Kučanu Pahor ni odgovoril
Novinarji so Pahorja povprašali tudi glede izjav nekdanjega predsednika države Milana Kučana, da SD v resnici ne vodi socialdemokratske politike, vendar Pahor na vprašanje ni odgovoril.

Novinarska konferenca se je sicer začela z manjšo zamudo, ker je bil Pahor, po besedah njegovih sodelavcev iz stranke, na "pomembnem pogovoru" z vodjo evroskupine in luksemburškim premierjem Jean-Claudom Junckerjem.

Počakajmo na začetek volilne kampanje, počakajmo na izide teh volitev in bomo videli, kaj je v tistem trenutku sploh možno.

Borut Pahor o koalicijskem sodelovanju s stranko Zorana Jankovića

Rad bi se zahvalil predsedniku vlade, ker mi je dal možnost, da sodelujem v tej vladi. To je bila izvrstna izkušnja.

Kmetijski minister Dejan Židan
Pahor predstavil dosežke mandata