Dominika Švarc Pipan. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Dominika Švarc Pipan. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

V skladu s poslovnikom DZ-ja se mora obvestilo o odstopu ministra uvrstiti na dnevni red seje DZ-ja najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Prva izredna seja DZ-ja bo že ta petek, druga pa prihodnji teden, v sredo. Po seznanitvi poslancev z njenim odstopom bo ministrska funkcija Švarc Pipan prenehala.

Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ-ja v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. S koalicijsko stranko SD so se sicer že dogovorili, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob sam, a za zdaj obvestila o tem v DZ še ni poslal, so za STA navedli v njegovem kabinetu.

Vlada Šoltesa razrešila zaradi "njegove objektivne odgovornosti"

Z ministrstva za pravosodje so medtem sporočili, da je vlada na predlog ministrice za pravosodje v odstopu razrešila Igorja Šoltesa s funkcije državnega sekretarja "zaradi njegove objektivne odgovornosti v povezavi z nakupom stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani".

Šoltesu bi sicer mandat prenehal, ko bi DZ sprejel odstop Švarc Pipan, a je ministrica razrešitev predlagala že prej.

Igor Šoltes na seji DZ-ja. Foto: BoBo
Igor Šoltes na seji DZ-ja. Foto: BoBo

Vodje poslanskih skupin odstop Švarc Pipan pričakovali

"Osebno sem zadovoljen, da se ne bomo več ukvarjali z eno osebo, da se lahko posvetimo vsebinskim zadevam, ki tarejo državljanke in državljane," je ob odhodu z rednih koalicijskih usklajevanj odstop komentiral vodja poslancev SD-ja Jani Prednik. Po njegovih besedah si želijo tudi epiloga zgodbe, ki pa naj jo raziščejo organi pregona. "Kaj bo sledilo, ni več odvisno od politike, ampak tistih, ki ta posel preiskujejo," je dejal.

"Napovedano, pričakovano in potrebno. Odgovornost je treba prevzeti, zgodbo pa raziskati. Zadovoljen sem, da ta predsednik vlade ovojnice odpira," pa je dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

Tudi vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je poudaril, da je bil odstop ministrice dolgo pričakovan korak in tudi nujno potreben. Meni, da so se zadeve na ministrstvu, kolikor je bilo mogoče in v okviru ministričinih pristojnosti, razčistile, preostalo je na organih pregona, koalicija pa lahko nadaljuje svoje delo. Ocenil je sicer, da je bil sam proces "morda malo predolg", saj za razčiščevanje obstajajo organi pregona. "Verjetno je kakšen dan že postal težek, ne samo za SD, ampak za celotno koalicijo in vlado. Bile so številne nepravilnosti in na koncu je odgovornost ministra, da ima stvari v svoji hiši urejene," je poudaril.

"Pričakujemo, da bomo tudi čim hitreje imeli novo ime za pravosodnega ministra ali ministrico in da bo tudi ta resor lahko deloval normalno," je poudaril Vatovec. V zadnjih dneh je bilo sicer slišati ugibanja o tem, da bi Golob lahko hitro poiskal kandidata za novega ministra, saj si funkcije pravosodnega ministra ne želi opravljati prav dolgo. Novega kandidata naj bi glede na dogovor sicer iskali skupaj s SD-jem.

Resor bo po pričakovanjih najverjetneje ostal SD-ju, kdo ga bo vodil, še ni znano

Kdo bo zasedel ministrski stolček na omenjenem resorju, se po besedah vodij koalicijskih poslanskih skupin še niso dogovorili. "Tudi Socialni demokrati bomo težili k temu, da se čim prej najde strokovno zelo dober kandidat," je zatrdil Prednik. Sajovic je ob tem dodal le, da se ve, kdo ministre predlaga in kdo razrešuje, a da "ta trenutek še nismo tam".

O tem, ali bo resor ostal v rokah SD-ja, po Prednikovih besedah še niso govorili, a pričakuje, da bo ministrski kandidat iz vrst SD-ja. "To je predvsem med Socialnimi demokrati in predsednikom vlade. Ampak načeloma je to resor, ki pripada Socialnim demokratom, pričakujem, da bodo oni prišli z imenom, ki bo verjetno sprejemljiv za vse in bo tudi odpravil kakršne koli dvome, ki so se zdaj prilepili na njihovo stranko," je poudaril Vatovec.

Sajovic je zatrdil, da se bodo o kandidatu odločali, ko bo podan predlog. "Je pa seveda politika živa stvar, treba se je pogovarjati in iskati kompromise," je še dodal.

Premier Golob sprejel odstop ministrice za pravosodje

Švarc Pipan poročilo o nakupu stavbe v torek predala Golobu

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in njena matična stranka SD sta se v središču afere znašli po tem, ko je ministrstvo za nakup stavbe na Litijski cesti plačalo 7,7 milijona evrov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Ta je zanjo leta 2019 odštel 1,7 milijona evrov.

Nakup stavbe so pod drobnogled vzeli kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada, Švarc Pipan pa se je tudi sama lotila razčiščevanja okoliščin omenjenega nakupa, pri čemer jo je podpiral tudi premier Golob. S svojimi končnimi ugotovitvami je nato Švarc Pipan predsednika vlade seznanila v torek, a v kabinetu predsednika vlade niso razkrili nobenih podrobnosti poročila.

Švarc Pipan zatrjuje, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD-ja Klemna Žiberta, ki je pozneje s te funkcije odstopil, v SD-ju pa so se odločili, da bodo aprila izvedli volilni kongres. Švarc Pipan je sicer v torek iz SD-ja tudi uradno izstopila. Proti njej je SDS zaradi nakupa stavbe napovedal tudi interpelacijo, ki pa zdaj ni več potrebna.