Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Večino ljudskih obveznic so do zdaj kupili mali, nepoučeni vlagatelji, ki doslej še niso imeli trgovalnega računa in so se prvič podali na kapitalski trg. Za uspešnost izdaje morajo vlagatelji skupno kupiti 250 milijonov evrov obveznic, vsak posameznik pa najmanj za tisoč in največ 100 tisoč evrov.

Distributerji, gre za NLB, NKBM, BKS bank, SKB banko ter borzno hišo Ilirika vključno s poslovalnicami Pošte Slovenija poročajo, da so vlagatelji prva dva dneva vpisa ljudskih obveznic povečano spraševali o načinu nakupa ter konkretnih povezanih stroških.

Številni vlagatelji pa so se za nakup že odločili. V prvih dveh dneh vpisa so se odločali predvsem tisti, ki trgovalnega računa še niso imeli, pravi vodja skupine za borzno posredovanje v NLB-ju Gal Perhaj: "To razmerje je 30 proti 70. 30 odstotkov za tiste, ki imajo odprt trgovalni račun in 70 odstotkov za tiste, ki ga še nimajo. Torej so novi komitenti videli priložnost v sami naložbi oz. da se prvič seznanijo s finančnim trgom."

Podoben trend so zaznali tudi v borzni hiši Ilirika. Predsednik uprave Igor Štemberger to ocenjuje kot spodbuden podatek: "To je dobra novica, kar pomeni, da je produkt pritegnil tiste, ki doslej še niso bili vključeni na kapitalske trge."

Namen izdaje ljudskih obveznic z ročnostjo treh let je prav popularizacija slovenskega kapitalskega trga, in to z obveznico, ki je tako po varnosti kot po donosu primerljiva bančnim depozitom.

Glede na dejstvo, da so imela slovenska gospodinjstva novembra lani po podatkih banke Slovenije v bankah naloženih 26,2 milijarde evrov bančnih vlog, po mnenju poznavalcev 250 milijonov evrov načelno ne bo težko zbrati.

"Težko je vedeti vnaprej, ampak po prvih dveh dneh mislim, da teh skrbi ne bi smelo biti," meni Štemberger.

Nakup ljudskih obveznic bo potekal do sredine februarja, vsak posameznik lahko vpiše eno do 100 obveznic oziroma od 1000 do 100 tisoč evrov, v NLB-ju je znašal povprečni znesek vpisa v prvih dveh dneh okoli 30 tisoč evrov, kar je tudi meja, pri kateri ne bo treba plačati davka na obresti.