Nadzorni svet RTV-ja šteje 11 članov. Foto: RTV SLO
Nadzorni svet RTV-ja šteje 11 članov. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Državni zbor naj bi kandidate potrdil na izredni seji 10. januarja. Foto: RTV SLO

Za člane nadzornega sveta je predlagala Klemena Jakliča, Franca Orešnika, Nikolo Damjaniča, Tomaža Glažarja in Igorja Šetinca. Znanih je tudi že 16 kandidatov za člane programskega sveta, ki so jih predlagali gledalci, in pet članov, ki so jih predlagale politične stranke.

Stranke so glede na svojo zastopanost v DZ-ju za člane imenovale: na predlog SDS-a odvetnika Jožeta Hribernika, LDS-a publicista Vlada Miheljaka, SD-ja profesorja Jerneja Pikala, NSi-ja novinarja Tina Mamiča, SLS pa je predlagal profesorico Jano Bezenšek.

Znanih 16 kandidatov, predlaganih s strani civilne družbe
Komisija je na predloge civilne družbe tudi že predlagala 16 kandidatov za člane programskega sveta RTV Slovenija.

To so Alenka Bole Vrabec, Boris Cipot, Boris Gabrijel, Stane Granda, Tanja Kuštrin, Bine Matoh, Gregor Pivec, Hubert Požarnik, Jože Faganel, Spomenka Hribar, Mito Trefalt, Jože Snoj, Ivan Štuhec, Helena Kastelic Zupančič, Tanja Lesničar Pučko in Ivo Jakop.

Nove pristojnosti sveta
Zakon o RTV-ju določa, da morata biti organa upravljanja oblikovana do 12. januarja. Programski svet bo štel 29 članov, pristojen pa bo predvsem za programe in sprejemanje programskih standardov in shem ter za imenovanja in razrešitve generalnega direktorja. K drugim imenovanjem, k statutu in finančnemu načrtu pa daje zgolj soglasje.

Pristojna komisija državnega zbora je za člane programskega sveta prejela 214 predlogov, med njimi 29 nepopolnih, ki so jih lahko posredovali gledalci in poslušalci programov RTV Slovenija, univerze in fakultete, društva in zveze ter druge organizacije civilne družbe, razen političnih strank.

V nadzornem svetu bo sedelo 11 članov, pet jih imenuje država, štiri vlada, dva pa izvolijo zaposleni. Sprejemal bo statut, finančne načrte, določal cene in način plačevanja storitev javnega zavoda. Člane obeh organov, ki jih bo mandatno-volilna komisija predlagala, bo na predvideni izredni seji 10. januarja potrdil državni zbor.