V Sloveniji je bilo do zdaj odkritih 23 vodnih ptic, okuženih s ptičjo gripo - 21 labodov, siva čaplja in raca. Foto: EPA
V Sloveniji je bilo do zdaj odkritih 23 vodnih ptic, okuženih s ptičjo gripo - 21 labodov, siva čaplja in raca. Foto: EPA
Jata labodov
Okužena jata labodov virus širi po Dravi navzdol. Foto: EPA
Kokoš med cepljenjem
Za preventivno cepljenje so se do zdaj odločili v Franciji. Foto: Reuters

Gre za novo vrsto divje ptice z visoko patogenim virusom, zato bo vzorec poslan v referenčni laboratorij Weybridge v Veliko Britanijo, kjer bodo raziskali, ali gre za človeku nevarno obliko virusa H5N1.

Sum okužbe je obstajal že 28. februarja, zato je Državno središče za nadzor bolezni 1. marca določilo novo trikilometrsko okuženo in 10-kilometrsko ogroženo območje okrog vasi Markovci. Po podatkih Vursa je bila v Sloveniji ptičja gripa do zdaj potrjena pri 21 labodih in eni sivi čaplji.

Muta nič več ogrožena
Z Vursa so še sporočili, da se v sredo izteče 21-dnevno obdobje od zadnjega primera ptičje gripe v okolici Mute, zato bodo predvidoma takrat tam ukinili trikilometrski okuženi pas. Desetkilometrski ogroženi pas za zdaj še ostaja, saj se tega ukine najprej po 30 dneh od zadnjega primera okužbe.

Kot ugotavljajo veterinarske oblasti, se je bolezen pojavila v jati labodov v Mariboru, od tam pa se širi po Dravi navzdol.

H5N1 pri avstrijskih mačkah.
Bručan: Okužbe mačk ne zvišujejo nevarnosti
Ker je odkritje več primerov mačk v tujini, predvsem v Avstriji, ki so se okužile z virusom ptičje gripe, v javnosti povzročilo precejšen preplah, se je na to odzval minister za zdravje Andrej Bručan. Pojasnil je, da možnosti za okužbo pri ljudeh zaradi teh primerov niso nič večje, zato se ukrepi proti ptičji gripi ne bodo spremenili. Tudi na veterinarski upravi menijo, da preplah ni potreben, pozivajo pa k previdnosti.

V Sloveniji virusa zaenkrat niso iskali pri nobeni mački, izvidi enega pregledanega psa pa so bili negativni.

O preventivnem cepljenju prihodnji teden
Ker je bil glede postopkov cepljenja perutnine proti ptičji gripi prejšnji teden sprejet nov dokument na ravni EU-ja, bo posebna delovna skupina v Sloveniji to možnost preučila do prihodnjega tedna.

Skupina, ki jo vodi dekan veterinarske fakultete Milan Pogačnik, v njej pa sodelujejo predstavniki veterinarske fakultete, največjih perutninskih proizvajalcev, veterinarske uprave in veterinarjev praktikov, ugotavlja, kateri dejavniki tveganja govorijo v prid ali proti odločitvi za preventivno cepljenje nekaterih kategorij perjadi. Pripravlja tudi program morebitnega cepljenja za preventivno ali nujno cepljenje domače perjadi.