V SD-ju so prepričani, da je njihov predlog v skladu z odločbo  ustavnega sodišča iz 2006. Foto: RTV SLO
V SD-ju so prepričani, da je njihov predlog v skladu z odločbo ustavnega sodišča iz 2006. Foto: RTV SLO
Nestrinjanja o vojnih zakonih

Za razliko od predloga SDS-a njihov predlog ne spreminja šestega člena veljavnega zakona, ki je do zdaj dvignil največ prahu. Ta člen določa, da statusa in pravic žrtve vojnega nasilja ne morejo dobiti tiste civilne osebe, ki so prostovoljno sodelovale na strani okupatorja.

Vodja poslanske skupine SD-ja Miran Potrč je pojasnil, da njihov predlog vključuje "dogovorjene cilje", o katerih so parlamentarne stranke v preteklih razpravah že dosegle soglasje. Poleg tega predlog vsebuje tudi zamisel nepovezanih poslancev, da bi status žrtve dobili nekdanji italijanski vojaki, ki so jih Nemci po kapitulaciji Italije jeseni 1943 poslali v taborišča.

V SD-ju so prepričani, da je njihov predlog v skladu z določbo ustavnega sodišča iz novembra 2006, pravni strokovnjak Lojze Ude, ki je tudi sodeloval na tiskovni konferenci, kjer so predlog predstavili, pa je menil, da gre predlog SDS-a "daleč čez okvire ustavne določbe".

Pričakujejo usklajevanje
Predlog so že poslali vsem parlamentarnim strankam in predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju in pričakujejo čimprejšnje usklajevanje med poslanskimi skupinami, kljub temu pa so v poslanski skupini SDS pojasnili, da predloga še niso dobili, zato ga ne morejo komentirati.

Proti predlogu SDS-a tudi LDS in DeSUS
Predlogu poslanske skupine SDS-a nasprotujeta tudi poslanski skupini LDS-a in koalicijskega DeSUS-a, ki sta svoje pripombe in predloge že poslali vodji poslanske skupine SDS-a Jožetu Tanku.

LDS se pridružuje SD-ju in meni, da bi šesti člen zakona moral ostati nespremenjen, DeSUS pa predlaga, da status žrtve vojnega nasilja ali pravic po zakonu ne more pridobiti oseba, za katero lahko kdor koli dokaže, da je prostovoljno sodelovala z okupatorji v škodo prebivalstva in pripadnikov osvobodilnega gibanja ali pa je pripadala oboroženim enotam, ki so sodelovale z okupatorji.

DeSUS je tudi zagrozil, da bo, če bo državni zbor sprejel novelo zakona s katero se ne bo strinjal, izstopil iz koalicije.

Pogovori s parlamentarnimi strankami
Vodja skupine nepovezanih poslancev Andrej Lahovnik je v pismu vodji poslanske skupine Jožetu Tanku zapisal, da so v zadnji različici novele upoštevani vsi njihovi predlogi popravkov in je bil zato dosežen določen napredek. Po Lahovnikovem mnenju bi bilo smiselno vztrajati pri usklajevanju obstoječega besedila. Priložnost za to bo že kmalu, saj je Tanko napovedal, da bo SDS po prejetju vse pripomb in predlogov opravila pogovore z vsemi parlamentarnimi strankami.

Nestrinjanja o vojnih zakonih