Srečko Šestan upa, da bodo v določenih dejavnostih zaščitno opremo nabavili sami, saj je po njegovem mnenju na trgu to opremo mogoče dobiti, v skladiščih pa je ni veliko. Foto: BoBo
Srečko Šestan upa, da bodo v določenih dejavnostih zaščitno opremo nabavili sami, saj je po njegovem mnenju na trgu to opremo mogoče dobiti, v skladiščih pa je ni veliko. Foto: BoBo

Civilna zaščita bo po njegovih besedah poskušala zadostiti vsem potrebam, zaskrbljeno pa ugotavlja, da bi morala posamezna področja počasi razmišljati o dodatni nabavi.

"Oprema v državnih skladiščih ter blagovnih rezervah ne bo pokrila vseh potreb, če bo kriza še trajala," je dejal Šestan.

Kot je pojasnil, so na zalogi predvsem manj zahtevne, kirurške maske, ki niso potrebne v zdravstvu oziroma za zahtevnejše naloge. Po njegovih navedbah na dve dobavi pošiljk še čakajo, vendar ne pozna količine. Upa, da bodo pošiljke prevzeli v nekaj dneh. "Upam, da bodo dobave sledile porabi in da bomo vse skupaj izpeljali," je dejal.

"V skladišču opreme ni toliko, da bi obstajala bojazen, da je ne bi porabili," je pojasnil Šestan, potem ko je bilo v zadnjih tednih mogoče slišati ogromno o blagovnih rezervah in zaščitni opremi. Poveljnik civilne zaščite upa, da bodo lahko pristojni organi sledili potrebam v državi.

Civilna zaščita bo v naslednjih dneh pristojna za deljenje opreme vzgojno-izobraževalnim ustanovam, ki bodo 18. maja odprle svoja vrata. "Delili bomo tisto, kar imamo. Česar nimamo, ne moremo deliti," je dodal in pojasnil, da bodo morali biti pri porabi realni, skromni.

Boji pa se kopičenja zalog. "Nikakor si nihče ne sme ustvarjati zalog, ampak se bojimo, da se to že dogaja in da se pripravljajo za bodoče. To mora biti za porabo, ki je sprotna in nujno potrebna," je bil odločen Šestan. Prepričan je, da bo šolstvo vso potrebno zaščitno opremo dobilo, če bo ta na razpolago.

"Če tega ne bomo imeli, bo treba porabo zmanjšati ali spremeniti ukrepe," je še dodal poveljnik CZ-ja, ki je dejal, da so v Sloveniji razdelili že na milijone kosov opreme in da jih nekaj še bodo, saj različna področja po ponovnem zagonu razširjajo svoje dejavnosti.

Pri tem pa tudi upa, da bodo v določenih dejavnostih zaščitno opremo nabavili sami, saj je po njegovem mnenju na trgu to opremo mogoče dobiti, v skladiščih pa je ni veliko.