V opozicijskih strankah LMŠ, SD in Levica so opozarjali, da je vladni predlog sklepa, ki bi ga potrjeval odbor za gospodarstvo, v nasprotju s poslovnikom, zakonodajo in ustavo.  V koaliciji so bili nasprotnega mnenja. Foto: MMC RTV SLO
V opozicijskih strankah LMŠ, SD in Levica so opozarjali, da je vladni predlog sklepa, ki bi ga potrjeval odbor za gospodarstvo, v nasprotju s poslovnikom, zakonodajo in ustavo. V koaliciji so bili nasprotnega mnenja. Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Vlada v poročilu bremeni Marjana Šarca, v LMŠ-ju ga označujejo za politični pamflet

Po štirih urah postopkovnih zapletov so članice in člani odbora za gospodarstvo prešli na vsebinski del današnje razprave o vladnem poročilu glede nabave zaščitne opreme. Poročilo je sicer kritično do prejšnje in pohvalno do aktualne vlade glede zagotavljanje zaščitne opreme za boj proti širitvi novega koronavirusa.

Vsebino poročila so povzeli predstavniki vlade. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti je povzel kronologijo nabav zaščitne opreme ter vlogo posameznih ministrstev in zavoda za blagovne rezerve, pa tudi razlike v cenah, kot je to razvidno iz vladnega poročila. Priznal je, da izkušenj s tovrstnimi nabavami niso imeli, a zatrdil, da so ravnali v najboljši veri.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damijan Jaklin je med drugim izpostavil prizadevnost sil civilne zaščite in sil zaščite reševanja pri obvladovanju epidemije. Med drugim je pojasnil, da je bilo v marcu aktivnih skoraj 3000, v aprilu pa več kot 4000 pripadnikov civilne zaščite, dejavne so bile tudi prostovoljne sile humanitarnih organizacij, gasilcev, tabornikov in skavtov.

Po besedah državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Toneta Kajzerja se je slovenska diplomacija v reševanje težav s pomanjkanjem zaščitne opreme vključila z vsemi silami. Njihovi številni posegi so bili bistvenega pomena za zagotovitev dobav v času, ko se je Slovenija spopadala in se še spopada ne samo s pomanjkanjem opreme, ampak tudi z možnostjo razvoja bistveno slabše epidemiološke slike.

Nataša Musar Mišeljić z Računskega sodišča je na seji zgolj ponovila, da je Računsko sodišče v ponedeljek izdalo sklep o uvedbi revizije načrtnosti nabav zaščitne opreme. Kot revidirance so do zdaj prepoznali vlado, ministrstvi za gospodarstvo in za obrambo ter zavod za blagovne rezerve.

Od članic in članov odbora so večinoma razpravljali predstavniki opozicije. Trdili so zlasti, da je vladno poročilo izrazito pristransko, in opozarjali na nepreglednost dobav in sume korupcije ob nabavah zaščitne opreme. Opozarjali so na po njihovem mnenju sumljiva dodeljevanja poslov določenim podjetjem, pa tudi na avanse, ki so jim bili za zaščitno opremo plačani vnaprej.

Ostra razprava na odboru za gospodarstvo

Zavrnjeni očitki Šarčevi vladi

Poslanka LMŠ-ja Tina Heferle je tudi zavrnila očitke Šarčevi vladi glede neprimernega odziva na potrebe po zaščitni opremi. Zatrdila je, da je prejšnja vlada v tem pogledu ravnala proaktivno in odgovorno oz. s takšno intenziteto, kot so jo narekovale tedanje razmere v državi. Njen poslanski kolega Robert Pavšič se je dotaknil nekaterih konkretnih poslov, v katerih naj bi bili poskusi vplivanja na pristojne za izbor točno določenih podjetij.

Poslanka Levice Violeta Tomić je med domnevno spornimi ravnanji vlade izpostavila zavrnitev posla z zaščitno opremo, pri katerem so posredovali predstavniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Problematizirala je nabave prek posrednikov in dogajanje označila za največjo afero v Sloveniji po orožarski.

Zelo kritičen do ravnanja vlade je bil tudi Miha Kordiš iz iste poslanske skupine, ki je vlado označil kar kot "tolpo kriminalcev", današnjo sejo pa kot farso. Sredi razprave je v imenu poslanske skupine napovedal tudi obstrukcijo seje.

Poslanec SAB-a Marko Bandelli je znova izpostavil "totalen kaos pri nabavi mask". Verjame sicer v dobre namene pristojnih, a opozoril, da v posle ne bi smeli iti za vsako ceno.

Na očitke opozicije je večinoma odgovarjal Cantarutti. "Z današnje perspektive je vse videti tako preprosto. Takrat se je bilo treba odločiti," je poudaril. Med drugim je pojasnil, da je ponudba, pri kateri je posredoval SAZU, predvidevala vnaprejšnja plačila, sukcesivne dobave in dobavljivost šele v od štirih do šestih tednih.

Proti koncu več kot 11-urne razprave so se vendarle oglasili tudi nekateri koalicijski člani odbora. Gregor Perič iz SMC-ja je ocenil, da so nekateri ob dejstvu, da je Slovenija v tujini prepoznana kot ena najuspešnejših držav pri spopadanju z novim koronavirusom, čisto spolitizirali vprašanje nabav.

Tako Perič kot Andrej Černigoj iz NSi-ja sta opomnila, da so se na Primorskem, od koder prihajata, s strahom ozirali na dogajanje na italijanski strani. Poslanec SMC-ja Branislav Rajić pa je iz vsebine poročila povzel, da je bila začetna situacija huda, da so se sicer dogajale napake, ki pa se ne bodo ponovile.

Marko Pogačnik (SDS) je dodal, da bodo o morebitnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme presojali pristojni organi. Poudaril je, da je trg v času pandemije koronavirusa ponorel. "V svetu niso veljale normalne tržne razmere, ampak Teksas," je opozoril.

Sklep potrjen ob obstrukciji opozicije

Koalicijske stranke so zaradi mnenja zakonodajno-pravne službe popravile prvotno predlagane sklepe. Vendar pa je predstavnica službe Nataša Voršič tudi zadnjo različico označila za neustrezno. Kljub temu je odbor ob odsotnosti dela opozicije sklepa potrdil. Obstrukcijo glasovanja so ob Levici pred tem napovedali še v LMŠ-ju in SD-ju.

Vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme se prihodnji teden seli še na plenarno sejo DZ-ja. Poslanke in poslanci ga bodo predvidoma obravnavali v četrtek.

Sorodna novica Šarec: Pod krinko boja proti virusu je ta vlada grobo posegla v vse institucije

Številni očitki nekdanjemu premierju

Vlada Janeza Janše v poročilu med drugim ugotavlja, da Šarec ni resno vzel prvih znakov epidemije, ob tem pa pustil prazna skladišča Zavoda za blagovne rezerve. Oprema, ki so jo imeli 16. marca v državnem logističnem centru na Rojah, po navedbah v poročilu ni zadostovala niti za en dan glede na ocenjene potrebe v Sloveniji, z izjemno rokavic iz lateksa.

V poročilu tudi navajajo, da so v tistem času opremo kupovali po višjih povprečnih cenah kot v času Janševe vlade, čeprav so v največji krizi kupovali ne glede na ceno. Vlada v poročilu piše, da naj zavod za blagovne rezerve za še nerealizirane pogodbe za dobavo začne pogajanja z dobavitelji za znižanje cen in skrajšanje dobavnih rokov.

Nekdanji premier Marjan Šarec očitke zavrača, v četrtek je za TV Slovenija med drugim dejal, da so bila naročila za maske še pred izbruhom epidemije v teku in da je bila v proces vključena tudi civilna zaščita.