V turističnih agencijah menijo, da razmere ob Rdečem morju niso takšne, da bi terjale evakuacijo turistov. Foto: Reuters
V turističnih agencijah menijo, da razmere ob Rdečem morju niso takšne, da bi terjale evakuacijo turistov. Foto: Reuters
Adria Airways
Turisti naj bi na brniško letališče prišli okoli 15.00. Foto: MMC RTV SLO
Aleksandrija
Ladja Splošne plovbe bi lahko na vplutje v aleksandrijsko pristanišče čakala še nekaj dni. Foto: EPA
Slovenski turisti v Egiptu so spet doma

Vlada se je za čimprejšnjo evakuacijo 144 slovenskih turistov odločila, ker se po besedah premierja Boruta Pahorja razmere iz ure v uro zaostrujejo, še posebej pa bi se lahko zaostrile ob koncu tedna. Letalo se je tako ustavilo tako v Hurgadi kot v Šarm el Šejku in slovenske turiste pripeljalo domov. Zunanje ministrstvo bo pri vrnitvi domov pomagalo tudi državljanom, ki so v Egiptu individualno.

Turisti so sicer nekoliko razočarani, ker bi radi ostali, saj pravijo, da so se ob Rdečem morju počutili varno in so imeli lepe počitnice. O dogajanju v državi so največ izvedeli preko tujih satelitskih programov in od domačinov. Na lastne oči so videli le nekaj oklepnikov in pretep med privrženci in nasprotniki predsednika Hosnija Mubaraka.

Za odhod pa so se zdaj odločili predvsem zato, ker domače skrbi, a so se ob tem spraševali, zakaj ne ostanejo do sobote, kot imajo plačano. Nekateri bodo zato zahtevali vrnitev dela kupnine za dopustovanje.

Da takojšnja evakuacija ni bila nujna, menijo tudi v turističnih agencijah. Predstavnik Kompasa Mišo Mrvaljevič je tako dejal, da "je poziv vlade poziv vlade", a se jim zdi, da so razmere ob Rdečem morju takšne, da je tak ukrep preoster.

Agenciji pričakujeta, da bo država povrnila stroške
Za TV Slovenija je povedal, da "ko prvi mož vlade pozove slovenske turiste, da se morajo vrniti domov, potem pričakujemo, da bo vlada držala svojo besedo in bo vse nastale stroške povrnila našim gostom in nam. Slovenija je prva članica EU-ja, ki je to opozorilo, da naj se državljani vrnejo domov, razširila na celoten Egipt, druge države imajo to omejeno na velika mesta, kjer so demonstracije."

Z urada vlade za komuniciranje pa so sporočili, da so pripravljeni sodelovati pri pokritju finančnih stroškov te akcije, na kakšen način bodo sodelovali, pa bodo ministri odločili na eni od prihodnjih sej. Del stroškov bodo verjetno morale nositi tudi agencije, ki bodo morale kriti še stroške aranžmaja za dan, ki so ga turisti zdaj izgubili.

Zaradi nemirov v Egiptu je obstala tudi ladja Splošne plovbe Nanos, ki prevaža odpadno železo. Ladja je kakšnih devet kilometrov od obale Aleksandrije in čaka na odločitev pristaniških oblasti, da ji dodelijo privez. Pristanišče deluje v omejenem obsegu, vsak dan pa vpluje in izpluje le nekaj ladij. Na ladji je 22 članov posadke, med njimi devet Slovencev, ki pa nemirov ne občutijo, je povedal predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj.


Obe agenciji, ki sta napotili turiste v Egipt v soboto, ko so bili nemiri v večjih mestih že precej obsežni in so nekatere države svoje državljane že pošiljale domov - Slovenija se je za poziv, naj državljani ne odhajajo v Egipt, odločila v nedeljo - pričakujeta, da bo država povrnila stroške izrednega letalskega prevoza. Sicer pa naj bi agenciji po besedah Mrvaljeviča imeli pripravljen načrt evakuacije, če bi se razmere zelo zaostrile.

Slovenski turisti v Egiptu so spet doma