Ameriški predsednik je na slovenska tla stopil nekaj pred 21. uro. Foto: Reuters
Ameriški predsednik je na slovenska tla stopil nekaj pred 21. uro. Foto: Reuters
Varnost v času visokega obiska
Bush v Sloveniji
George Bush pristal v Sloveniji
Ob Bushevem obisku oviran promet

Na rdeči preprogi so predsednika Busha pričakali gostitelji in predsedujoči Svetu EU-ja slovenski premier Janez Janša in veleposlanik ZDA v Sloveniji Yousif Gafari s soprogo ter častna četa Slovenske vojske. Janševe spremljevalke Urške Bačovnik na letališču ni bilo, po vsej verjetnosti zato, ker je Busheva soproga Laura Bush v Slovenijo prispela že v nedeljo.

Bush se je z gostitelji rokoval, spregovorili so nekaj besed in se nastavili približno 70 fotografskim objektivom. Ameriški predsednik se je na letališču tako zadržal le nekaj minut, z letališča pa so ga v koloni visoko zastraženih vozil že odpeljali proti Brdu pri Kranju, kjer bosta z ženo Lauro prenočila v hotelu Kokra. Policija zaradi varnostnih razlogov ni povedala, koliko vozil je Busha spremljalo na Brdo, kjer se bo v torek udeležil vrha EU-ZDA.

V priloženem posnetku si oglejte, kako je George Bush prispel v Slovenijo.

Varnostni ukrepi ob Bushevem obisku na vrhuncu
Obisk ameriškega predsednika poteka ob najstrožjih varnostnih ukrepih. Za njegovo varnost skrbijo slovenski policisti in varnostne službe, v tesnem sodelovanju z ameriškimi agenti. Promet na Gorenjskem je močno okrnjen, moten pa je tudi letalski promet na Letališču Jožeta Pučnika.

Že od 6. ure zjutraj je prepovedano parkiranje in ustavljanje vozil pred potniškim terminalom na Letališču Jožeta Pučnika, 15 minut pred in po postanku Bushevega letala pa je bilo na celotnem območju letališča prepovedano vsakršno gibanje oseb in vozil. Zračni prostor je bil zaprt od 20. ure in pet minut in je tako ostal do 21. ure in 45 minut. Zaradi strogih ukrepov so imeli vsaj trije leti zamudo, let v Bruselj pa so celo odpovedali.

Popolna zapora prometa v ponedeljek, 9. junija, od 18. do 22. ure in v torek, 10. junija, od 13. do 17. ure.:
-
A2 Podtabor-Vodice - glavna cesta Kranj-Mengeš (odsek Kranj-Sp. Brnik);
- regionalna cesta Kranj-Tržič, (odsek Kranj-Kokrica);
- lokalna cesta Polica-Kokrica.

Popolna zapora od ponedeljka, od 9. ure, do torka, do 17. ure:
-
lokalna cesta Kokrica-Brdo-Britof

Ceste okoli Brda zaprte
Več cest, ki vodijo do Brda, bo zaprtih, za varnost pa bo dobro poskrbljeno tudi iz zraka. Že od 9. ure zjutraj je za ves promet zaprta lokalna cesta Kokrica-Brdo-Britof, za druge ceste na širšem območju, tudi avtocestni odsek Podtabor-Vodice proti Ljubljani, pa popolna zapora velja v ponedeljek med 18. in 22. uro ter v torek med 13. in 17. uro.

Adria Airways vsem potnikom svetuje, da se ne glede na čas leta na letališče odpravijo pred 17. uro za polete v ponedeljek in pred 12. uro za polete v torek. Priporočajo tudi, da se na pot odpravijo vsaj 4 ure prej zaradi morebitnih zastojev na cestah.

Za več informacij poglejte na spletno stran letališča oziroma na spletno stran Adrie Airways.

Slovenske železnice sporočajo, da bodo zaradi napovedanih zapor povečale število sedežev na vlakih na gorenjski progi.

Bush s Türkom in Janšo
George Bush se bo v torek na gradu Brdo najprej srečal s slovenskim predsednikom Danilom Türkom, nato pa še s premierjem Janezom Janšo. Zatem se bosta oba udeležila srečanja vrha Evropska unija-ZDA, kjer naj bi govorili o čezatlantskem sodelovanju, varnostnih vprašanjih in podnebnih spremembah. Po vrhu bo tiskovna konferenca, kjer bodo nastopili Bush, Janša in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Po koncu vrha si bo predsednik Bush na Brdu ogledal še predstavo lipicancev, nato pa se bosta s premierjem Janšo na Letališču Jožeta Pučnika srečala s pripadniki Slovenske vojske, ki so sodelovali v mirovnih misijah.

Zadnja evropska turneja v znamenju gospodarstva
George in Laura Bush bosta Slovenijo zapustila okoli 16. ure in odpotovala naprej v Nemčijo, nato pa še v Italijo, Francijo, Veliko Britanijo in Vatikan, kjer ga bo sprejel papež Benedikt XVI. To bo zadnja Busheva evropska turneja, preden se bo novembra poslovil od Bele hiše, pred odhodom proti Sloveniji pa je novinarjem povedal, da se bo med turnejo posvetil predvsem ameriškemu gospodarstvu in podpori ameriškim enotam v Iraku.

B. T.

Varnost v času visokega obiska
Bush v Sloveniji
George Bush pristal v Sloveniji
Ob Bushevem obisku oviran promet