Vizjak pravi, da se boji, da bomo dobili drag projekt, ki bo ustvarjal izgubo. Foto: MMC RTV SLO
Vizjak pravi, da se boji, da bomo dobili drag projekt, ki bo ustvarjal izgubo. Foto: MMC RTV SLO


Predlagatelj seje, poslanec SDS-a Andrej Vizjak, namreč meni, da je nujno in ključno, da si vsi pristojni nalijejo "čistega vina" o ekonomski upravičenosti tega projekta in pripravijo ukrepe za obvladovanje tveganj.

"Ne želimo si, da bi davkoplačevalci poleg zavoženih bank morali sanirati tudi zavoženo energetiko," je novinarjem dejal Vizjak. Poudaril je, da omenjena naložba poteka že skoraj desetletje, zdaj pa nam grozi, da bo dragi projekt ustvarjal še izgubo.

Naložba v Teš 6 velja za največjo v slovenski energetiki, zaradi nje pa je izpostavljena tudi Slovenija, saj je lastnica Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in hkrati porok za 440 milijonov evrov posojila, je dejal Vizjak. Po njegovem mnenju je zato prav, da se vse veje oblasti v državi resno ukvarjajo s to težavo, še posebej zaradi obsega naložbe.

S 660 na 1440 milijonov evrov
Leta 2006, ko je bil gospodarski minister, je bila naložba v Teš 6 ocenjena na 660 milijonov evrov, je pojasnil. Ker so takrat veljale napovedi, da bodo evropske države, vključno s Slovenijo, porabile več električne energije, kot jo bodo ustvarile, je bila naložba smiselna.

Do nastopa krize leta 2008 je cena električne energije rasla, vrzel med proizvodnjo in porabo energije pa naraščala, zaradi česar se je projekt zdel še bolj smiseln, je poudaril. Z nastopom gospodarske krize pa so cene elektrike strmoglavile, vrednost naložbe pa je leta 2009 narasla že na 1,13 milijarde evrov, pri čemer se je takratna vlada zavezala investicijsko vrednost znižati na 900 milijonov evrov.

Takratna opozicija je zato leta 2009 vlado pozvala k ponovni preučitvi projekta, preden bi nastali nepopravljivi stroški. "Zgodilo se ni nič, razen tega, da se je projekt še podražil," je poudaril Vizjak. Dodal je, da je bila vrednost naložbe lani ocenjena že na 1,3 milijarde evrov.

Čedalje manj smiseln projekt
Cene energije so danes precej nižje, tudi v prihodnje ni pričakovati njihove rasti, zato Vizjak opozarja, da se razkorak med lastno ceno vlaganj v šesti blok in napovedano tržno ceno povečuje, zaradi česar je po njegovem mnenju ekonomska upravičenost projekta še bolj vprašljiva.

"Mi smo že leta 2006 predlagali, da se z dokapitalizacijo najde tudi vir investiranja. Mislim, da je ta rešitev lahko aktualna še danes, da se za projekt najde strateškega partnerja," je predlagal. Po njegovi oceni je namreč okoli nas "kar nekaj energetskih velikanov, ki bi jih naložba lahko zanimala".