Foto:
Foto:

WHO je namreč pred dnevi sporočil, da so genetski testi dveh sester, ki sta nedavno v Vietnamu umrli za ptičjo gripo, pokazali, da se bolezen ni prenesla s človeka na človeka. Tiskovna predstavnica organizacije v Ženevi Fadela Haib pa je povedala, da so doslej identificirali le virus v truplu ene od sester in ne pri obeh, kot so sprva navedli. Rezultati testov pri drugi sestri bodo znani v tem tednu.

WHO je opozoril tudi, da bi se lahko primeri ptičje gripe ob primerih v Vietnamu in na Tajskem pojavili tudi v drugih azijskih državah. Primer ptičje gripe pri ljudeh lahko predvidevamo v tistih državah, kje se pri živalih širi ptičja gripa, je WHO objavil na svoji spletni strani. Zaradi nje je doslej umrlo 19 oseb, 14 v Vietnamu in pet na Tajskem, pobili pa so tudi več kot 50 milijonov piščancev in druge perutnine.

Številne države po svetu so prepovedale uvoz perutnine iz držav, ki jih je prizadela ptičja gripa. Strokovnjaki se strinjajo s previdnostnimi ukrepi, npr. prepovedjo prevoza živih živali, obenem pa zatrjujejo, da uživanje primerno kuhane perutnine in jajc ne predstavlja nevarnosti.

Ptičja gripa tudi v ZDA
O ptičji gripi poročajo tudi iz Kambodže, Indonezije, Japonske, Laosa, Pakistana, Južne Koreje in Tajvana. ZDA so prejšnji teden potrdile izbruh v zvezni državi Delaware, vendar pa je virus v Pakistanu, Tajvanu in ZDA manj nevaren kot tisti v Vietnamu in na Tajskem.

Še štiri države so prepovedale uvoz perutnine iz ZDA, potem ko so na Atlantski obali odkrili primere ptičje gripe. Gre za Japonsko, Južno Korejo, Singapur in Poljsko, ki so začasno prepovedale uvoz žive perutnine in perutninskih izdelkov iz ZDA. V Delawaru so doslej že uničili 12.000 ptic.