Z Letališča Jožeta Pučnika je zjutraj na otok Tenerife poletelo prvo letošnje čarterske letalo. Foto: Zajem zaslona
Z Letališča Jožeta Pučnika je zjutraj na otok Tenerife poletelo prvo letošnje čarterske letalo. Foto: Zajem zaslona

Zimske počitnice so nekatere družine izkoristile tudi za potovanje na Tenerife, ki se lahko pohvali z ugodno epidemično sliko. Kljub temu sta za vstop v državo potrebna negativen izid PCR-testa in aplikacija za spremljanje stikov, ob vrnitvi v Slovenijo pa zadostuje negativni hitri test.

Kljub poostrenemu varnostnemu protokolu so bili potniki dobro razpoloženi, saj so se veselili oddiha v toplih krajih. "Nekako smo vajeni, delamo v zdravstvu, tako da je to za nas nekaj vsakdanjega, ne vidimo ovire pri tem," je tik pred vkrcanjem na letalo za Televizijo Slovenija pomisleke glede potovanj v času epidemije koronavirusne bolezni 19 razblinil eden izmed potnikov. Potovanja sta se veselili tudi dve mlajši potnici, ki sta dejali, da sta bili na testu negativni, kar pa je "najpomembnejše". Še eden izmed potnikov pa je priznal, da bi šel kamor koli, v primeru organiziranega potovanja na Tenerife pa da so "izkoristili priložnost na hitro".

Slovenci poleteli na otok Tenerife

Čarterskih poletov bo v zimski sezoni še nekaj

V družbi Fraport Slovenija, ki upravlja ljubljansko letališče, so navedli, da bo čarterskih poletov v zimski sezoni še nekaj, je pa odhod na Tenerife, kar zadeva turistična potovanja, za zdaj edini. Potniki se bodo sicer s španskega otoka ob severozahodni obali afriške celine vrnili prihodnjo soboto.

Če bodo epidemične razmere za oživitev počitniškega turizma ugodne, v Fraportu Slovenija upajo, da bo čarterski promet v poletnem obdobju stekel v večjem obsegu kot preteklo sezono. Na podlagi informacij turističnih agencij in čarterskih prevoznikov bodo v poletni sezoni po njihovih navedbah na voljo čarterska potovanja na grške otoke, na Djerbo (Tunizija), v Antalyjo (Turčija), če bo povpraševanje zadostno, pa tudi v Egipt in na že omenjeni Tenerife.

Sorodna novica Šter: "Ne moremo se ukvarjati s tistimi, ki v tujino odpotujejo na oddih"

Potniki na Tenerife letijo z več agencijami

V Kompasu so zapisali, da so bila prosta mesta prodana v nekaj dneh, kar po njihovem mnenju kaže na to, da si ljudje želijo potovati. Tudi v Palmi, organizatorju poleta, so navedli, da je bilo povpraševanja ogromno.

"Nova normalnost" potovanj je po zagotovilih Kompasa povezana z vsemi varnostnimi protokoli, ki so v veljavi v posameznih državah glede na trenutne epidemične razmere. Vendar pa stranke, ki želijo potovati, vse te ukrepe sprejemajo z razumevanjem in jih seveda tudi v celoti upoštevajo, pravijo v agenciji.

V Palmi pravijo, da so ljudje željni potovanj. Zato tistih, ki pri njih povprašujejo po turističnih paketih, koronske omejitve ne odvračajo od potovanja in so pripravljeni sprejeti vse ukrepe, ki jih vstopna država zahteva. Podobno menijo v Kompasu, kjer dodajajo, da se bomo morali na nekatere zahteve navaditi, če bomo želeli potovati.

V agenciji Relax pa navajajo, da koronske omejitve in zahteve za zdaj še delujejo odvračalno pri odločitvah turistov, vendar pa so vsi v pričakovanju bistvenega izboljšanja razmer, ko bodo odpravljene. Upajo, da se bo to zgodilo čim prej.

Veliko zanimanja za toplejše destinacije – Kanarske otoke, Maldive, Zanzibar

V Relaxu pravijo, da so trenutno njihove poslovalnice še zaprte, na spletu pa iz dneva v dan opažajo rast povpraševanja za turistične pakete v tujini. Razlog vidijo v upadanju okužb ter v bližajočih se spomladanskih praznikih in poletju.

Sorodna novica Kako je Zanzibar z "nič primeri" (in nič testiranji) postal turistična meka

Največ zanimanja je trenutno po klasičnih destinacijah v Sloveniji, na Hrvaškem in drugje po Evropi oz. Sredozemlju, obenem pa tudi po bolj eksotičnih krajih, kot so Združeni arabski emirati, Sejšeli, Maldivi, Zanzibar in Karibsko otočje. Za poletje ostaja v ospredju jadranska obala, najbolj priljubljena sredozemska destinacija, raste pa tudi povpraševanje po bolj eksotičnih krajih in slovenskih turističnih ciljih.

V Kompasu navajajo, da trenutno opažajo velik interes potrošnikov predvsem za toplejše destinacije, kot so Kanarski otoki, Zanzibar in Maldivi, potniki pa se odločajo bolj v zadnjem hipu, ko lahko že predvidijo pogoje potovanja na določeno destinacijo. V Palmi prav tako omenjajo zanimanje za Maldive, Dubaj, Mehiko in Zanzibar, veliko Slovencev je po njihovih navedbah odšlo na smučanje na Jahorino nad Sarajevom.

Glede morebitnih čarterskih poletov v prihodnjih tednih v Palmi iščejo dodatne varne možnosti zanje. Pri tem so spomnili, da imajo možnosti hitrega načrtovanja in odzivanja, saj je letalo za čarterske polete na letališču.

Sorodna novica Vse več držav pripira meje, Šter ugotavlja, da je Slovencev na dopustu v tujini preveč

MZZ: Potovanje preložite na čas, ko bodo epidemiološke razmere ugodnejše

Agencije zagotavljajo, da se kljub negotovosti na intenzivnejše spomladanske in poletne mesece pripravljajo kot običajno in da so vsak trenutek pripravljene izvesti vsa razpisana potovanja in počitnice pod pogoji, ki so zapisani v samih programih, in upoštevajoč vse zahteve, protokole in ukrepe glede zajezitve epidemije. Stalno tako potekajo preverjanja, priprave so zahtevne. "Načrtujemo dolgoročno, odločamo se kratkoročno. Varnost in zdravje naših potnikov sta vedno na prvem mestu," so dejavnosti strnili v Kompasu.

Na zunanjem ministrstvu oz. v slovenski konzularni mreži medtem pozivajo k previdnosti in Slovencem priporočajo, da se potovanju v tujino, če je le mogoče, odpovejo ali ga preložijo na čas, ko bodo epidemične razmere ugodnejše. Opozarjajo tudi, da se ne bodo mogli ukvarjati s tistimi, ki bodo med takimi potovanji nasedli, obtičali ali se jim bo potovalni načrt zaradi odločitev držav spremenil.

V Palmi se zavedajo, da lahko nastanejo tudi zapleti, in pravijo, da bodo potnikom nudili vso potrebno pomoč. V primeru paketnih potovanj za vrnitev potnikov poskrbi organizator, torej agencija, so zagotovili.