Študentje in dijaki bodo odslej lahko vlogo za štipendijo vložili kadar koli, a ne več na zavod za zaposlovanje. Foto: MMC RTV SLO
Študentje in dijaki bodo odslej lahko vlogo za štipendijo vložili kadar koli, a ne več na zavod za zaposlovanje. Foto: MMC RTV SLO

Na prvi šolski dan, 1. septembra, bo objavljen poziv za oddajo vlog za državne in Zoisove štipendije.

Z letošnjim šolskim letom se namreč začenja uporabljati novi zakon o štipendiranju, ki prinaša tudi nekatere novosti. Med drugim se bodo vloge za državne štipendije vlagale na centre za socialno delo, rok za oddajo teh vlog pa ni omejen. Zoisove štipendije bo po novem sprejemal Sklad za razvoj kadrov in štipendije, kadrovske štipendije pa bo sofinancirala država, pravijo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Romana Tomc je sicer po ponedeljkovem sestanku s študenti in z dijaki poudarila, da jim je na sestanku uspelo rešiti skoraj vsa še odprta ključna vprašanja glede štipendiranja. Ob tem je napovedala, da bo Zoisove štipendije letos prejemalo 13.000 štipendistov (500 več kot lani), državne štipendije pa 37.000 študentov in dijakov.

Tomčeva še pravi, da je ministrstvo v letošnjem letu za državne štipendije namenilo 74,7 milijona evrov, za Zoisove štipendije pa 27,6 milijona evrov.

T. K.