Najtežja naloga arbitrov je določitev meje na morju in stika Slovenije z odprtim morjem. Foto: BoBo
Najtežja naloga arbitrov je določitev meje na morju in stika Slovenije z odprtim morjem. Foto: BoBo

Druge podrobnosti za zdaj niso znane zaradi zaupnosti gradiv, je pojasnil predsednik odbora Jože Horvat. Slovenija in Hrvaška leto dni po koncu ustne obravnave še vedno čakata na odločitev arbitražnega sodišča o tem, kje bo potekala meja med državama. Prvotne napovedi so odločitev arbitrov uvrščale v prvo polovico letošnjega leta, a vse kaže, da odločitev ne bo znana pred jesenjo.

Arbitri pri svojem delu niso časovno omejeni, v skladu z arbitražnim sporazumom morajo razsodbo izdati brez odlašanja takoj, ko upoštevajo vsa pomembna dejstva, ki se nanašajo na primer. Slovenija in Hrvaška sta se s podpisom sporazuma zavezali, da bosta odločitev arbitražnega sodišča spoštovali.

Postopek teče zdaj že dobra tri leta, saj se je arbitražno sodišče prvič srečalo z državama 13. aprila 2012, gledano od sklenitve arbitražnega sporazuma 4. novembra 2009, pa je proces že močno v šestem letu.

Najbolj pereča točka in s tem tudi najtežja naloga arbitrov je določitev meje na morju in stika Slovenije z odprtim morjem.