Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovenska vojska je nov koncept prostovoljnega služenja uvedla 5. julija. Novosti, ki so jih uvedli, vključujejo dvig starostne meje za prostovoljno služenje vojaškega roka s 27 na 30 let. Usposabljanje se po novem izvaja v 13 tednih in treh fazah. Prva faza traja pet tednov, druga šest tednov, zadnja pa dva tedna. Prestop med fazami je bistveno lažji, kandidati se zdaj lažje odločajo, ali bodo prostovoljno služenje vojaškega roka dokončali ali ne, je pojasnil podpolkovnik in poveljnik Veščinskega centra Slovenske vojske (SV) Jurij Raduha.

Prvo fazo je letos začelo 172 kandidatov oziroma kandidatk, uspešno pa jo je končalo 159 kandidatov. V drugo fazo, ki trenutno poteka in se bo končala konec tedna, je vstopilo 140 kandidatov.

Podpolkovnik Raduha je število kandidatov, ki so prvo fazo končali in vstopili v drugo, ocenil kot solidno. Kandidati so bili zelo dobro psihofizično pripravljeni v primerjavi s prejšnjimi generacijami, prostovoljci usposabljanje začenjajo pozitivno, je naštel. Po njegovih besedah o vstopu v vojsko po opravljeni tretji fazi razmišlja kar ena tretjina letošnjih kandidatov.

Pomembna novost so tudi usposabljanja, ki jih SV med služenjem prostovoljnega vojaškega roka zdaj ponuja kandidatom. Prostovoljci imajo med služenjem možnost pridobiti pogoje za opravljanje vozniškega izpita B-kategorije. Opravijo lahko zdravniški pregled, prvo pomoč in izpit iz cestnoprometnih predpisov (CPP). Za dodatne vsebine se je odločilo 20 odstotkov vseh prostovoljcev, so sporočili iz SV.

Lani je bilo na prostovoljno služenje napotenih 106 kandidatov, kar kaže, da je po uvedbi prenovljenega načrta zanimanje državljanov bistveno večje. V vojski se že aktivno pripravljajo na oktobrsko in novembrsko generacijo, je dejal Raduha. Če bo zanimanje veliko, bodo kandidati prostovoljno služenje opravljali na štirih krajih, in sicer v vojašnici v Vipavi, Murski Soboti, Bohinjski Beli in v Novem mestu.

SV se je dlje časa spoprijemala s povečanim številom odhodov prvih poosamosvojitvenih generacij vojakov in z zmanjšanim zanimanjem potencialnih novih kandidatov za opravljanje poklicne vojaške službe, za prostovoljno služenje vojaškega roka in pogodbeno opravljanje vojaške službe v rezervni sestavi.

Za doseganje načrtovanega kadrovskega obsega Slovenske vojske je bilo treba sprejeti ukrepe, ki bodo dolgoročno omogočili stabilno popolnjevanje vseh struktur SV in doseganje njenega načrtovanega obsega. Vlada je maja letos sprejela uredbo o prostovoljnem služenju vojaškega roka, s katero so želeli omogočiti dolgoročno stabilno popolnjevanje struktur SV in povečati zanimanje za takšno obliko služenja vojaškega roka.

Slovenska vojska zadovoljna z odzivom