Stefan Bissegger se je veselil uspeha kariere. Foto: AP
Stefan Bissegger se je veselil uspeha kariere. Foto: AP

Po 24 km pretežno ravninske trase se je Bissegger veselil zlatega odličja, napeto je pričakoval prihod rojaka Künga v cilj. Bron je pripadel Italijanu Filippu Ganni.

Popolno švicarsko zmagoslavje na kronometru v Münchnu

Tratnik je skozi celotno traso v Fürstenfeldbrucku izgubljal v primerjavi z najboljšimi, na koncu pa z zaostankom minute in 41 sekund zasedel 13. mesto. 32-letni kolesar iz Idrije še vedno drži najboljšo slovensko uvrstitev na EP-jih v vožnji na čas, ko je bil pred dvema letoma v Plouayju šesti.

V Franciji je takrat slavil Küng, ki je prvak postal še lani v Trentinu, v Münchnu pa se je moral v tesnem obračunu za zlato kolajno zadovoljiti s srebrom. Za rojakom je zaostal le 0,53 sekunde. Tudi svetovni prvak Ganna je bil blizu, na koncu mu je zmanjkalo devet sekund.

Dvakratni svetovni prvak v kronometru Filippo Ganna (desno) je tokrat osvojil bron. Foto: AP
Dvakratni svetovni prvak v kronometru Filippo Ganna (desno) je tokrat osvojil bron. Foto: AP

Razlike so bile ves čas zelo majhne. Potem ko je najbolje po krajšem vzponu v prvem kilometru začel Ganna, je nato na drugem vmesnem času za dve sekundi Ganno prehitel Küng, le tri sekunde pa je na tretjem mestu zaostajal njegov rojak Bissegger. 23-letnik je nato v zadnjem delu trase dvignil ritem in prehitel oba tekmeca ter se veselil prvega naslova na EP-jih.

Tratnik: Porazi, ko misliš, da boš dirkal bolje, te naredijo močnejšega
"Vsekakor so bili tako časi kot rezultati že precej boljši, a tudi slabši. Nisem izkoristil priložnosti, tudi prave forme, v kakršni lahko vozim v kronometrih, danes ni bilo. Zdaj je konec, nisem vesel, nisem razočaran, vsekakor pa sem se nekaj naučil. Ti porazi, ko misliš, da boš dirkal bolje, te naredijo močnejšega," je razmišljal Tratnik.

Drugi slovenski predstavnik Matic Žumer je preizkušnjo končal na 28. mestu med 35. kolesarji.

Marlen Reusser ubranila naslov, Eugenija Bujak 16.
30-letna Švicarka Marlen Reusser je bila na 24 km dolgi trasi v okolici Fürstenfeldbrucka hitrejša od dveh Nizozemk, Ellen van Dijk in Riejanne Markus. Edina slovenska predstavnica, Eugenia Bujak, je bila 16.

Marlen Reusser je zaokrožila popoln švicarski dan. Foto: EPA
Marlen Reusser je zaokrožila popoln švicarski dan. Foto: EPA

33-letna na Poljskem rojena kolesarka, ki od leta 2018 nastopa za Slovenijo, je že po 700 m vzpona zaostala več kot 25 sekund, do konca trase pa si je nabrala 2:31 minute zaostanka za Reusserjevo. Tako najboljša slovenska uvrstitev na kronometrih ostaja sedmo mesto iz Glasgowa 2018.

"Lahko rečem, da sem zadovoljna z načinom vožnje. Po takšnem dirkanju, kot je za mano, je bilo v redu. Glede na to da sem imela zdravstvene težave, počasi prihajam k sebi. Lahko bi bila deseta, 20., a bila sem 16. Odpeljala sem dober kronometer in sem zadovoljna, mogoče malce prepočasi od začetka," je dejala Bujakova.

Reusser si je večji del prednosti pred prvo zasledovalko nabrala na vsega 700 m dolgem vzponu od starta, nato pa do konca zadržala šest sekund naskoka pred van Dijkovo in dokazala, da sta trenutno razred zase v vožnji na čas.

V karieri je Švicarka, sicer nekdanja članica ekipe Ale BTC Ljubljana, že dvakrat osvojila srebro na svetovnih prvenstvih, bila srebrna tudi na olimpijskih igrah v Tokiu, v poklicni karieri pa je od 14 zmag devetkrat slavila v vožnji na čas.

Eugenia Bujak je precej zaostala za najboljšo deseterico. Foto: AP
Eugenia Bujak je precej zaostala za najboljšo deseterico. Foto: AP

Drugo mesto je pripadlo svetovni prvakinji van Dijk, ki je na kratkem prvem vzponu začela počasneje, zaostala 11 sekund, potem pa celo pridobivala v primerjavi s Švicarko. Vseeno je na koncu štirikratna evropska prvakinja v vožnji na čas (2016–2019) zaostala šest sekund. Še 22 sekund več zaostanka si je nabrala druga Nizozemka Riejanne Markus, za katero je to
prva posamična kolajna na evropskem prvenstvu.

Ženske bodo evropsko prvenstvo sklenile v nedeljo, ko bo na sporedu še cestna preizkušnja od Landsberga do Münchna (128,3 km).