Najboljša strelca svojih moštev, Jayson Tatum in Goran Dragić. Foto: Reuters
Najboljša strelca svojih moštev, Jayson Tatum in Goran Dragić. Foto: Reuters
Dragić: V tretji četrtini smo igrali grozno

17-kratni prvaki Lige NBA so izid v seriji znižali na 3:2. Šesta tekma bo v Orlandu v noči na ponedeljek. Miami, ki naskakuje šesti finale v zgodovini franšize, še ni nikoli zapravil vodstva v seriji 3:1, Celticsi pa so takšen zaostanek nazadnje preobrnili leta 1981. V letošnji končnici je bil po sedmi tekmi v seriji proti aktualnemu prvaku Torontu to njihov drugi obračun za 'biti ali ne biti'. Vročica je v končnici klonila šele tretjič.

Trener Bostona Brad Stevens je v govoru pred dvobojem svojim varovancem dejal, da je zdaj najlepša priložnost, da odigrajo svojo najboljšo tekmo. In Kelti so besede uresničili, toda šele v drugem polčasu. V prvem delu niso bili videti kot ekipa, ki se bori pred izpadom. Če bi Miami imel boljši strelski večer, bi se po polovici srečanja znašli v velikih težavah. Po prihodu iz slačilnice pa so pokazali povsem drugačen obraz.

Do konferenčnega finala je bila obramba Celticsov najučinkovitejša v končnici in v drugem polčasu so košarkarji v tokrat črno-zeleni kombinaciji to nazorno prezentirali. Vročica je celo izgubila žogo več od tekmeca, kar je bila šibka točka Bostona ob zadnjih dveh porazih. Z dobro obrambo so se sprostili tudi v napadu. Zaigrali so samozavestneje, hitreje in ujeli pravi ritem tako s prodori kot z zadetimi meti z razdalje.

Miami z izjemo Gorana Dragića, ki je v drugem delu dal 18 od svojih 23 točk, v drugi polovici srečanja ni imel razpoloženega igralca. Boston je v tretji četrtini, ki jo je dobil z 41:25, prvič povedel in si nato tudi hitro priigral dvomestno prednost, ki je ni več izpustil iz rok. Slovenski organizator igre je bil prvi strelec Miamija, pri katerem je 20 točk dodal Duncan Robinson, a je bil v drugem polčasu povsem neviden. Podobno velja za Jimmyja Butlerja, ki je prispeval 17 točk, od tega le tri v drugem delu.

Brad Stevens je med polčasom našel recept za preporod svojih varovancev. Foto: Reuters
Brad Stevens je med polčasom našel recept za preporod svojih varovancev. Foto: Reuters
Dragićev Miami ni izkoristil prve zaključne žoge

Na obeh straneh je po šest košarkarjev – vsi igralci prvih peterk – doseglo dvomestno število točk. Pri Celticsih sta blestela Jayson Tatum, ki je v statistiko vpisal 31 točk in deset skokov, in Jaylen Brown, ki jih je dodal 28. Oba sta bila izjemna predvsem v drugem delu (Tatum 21 točk, Brown 18). Izvrsten je bil tudi Daniel Theis, ki je opravil ogromno dela pod obročema. Nemški košarkar je ob 15 točkah ujel še 13 odbitih žog in podelil tri blokade.

"Smo ponosni. Naš dogovor je bil, da se borimo in skušamo odigrati po najboljših močeh. Drugi polčas smo odigrali zares dobro. Zaradi položaja, v katerem smo se znašli, bomo morali to storiti še enkrat in zatem še enkrat," je bil zadovoljen Stevens. "Boston je v drugem polčasu res igral odlično. Prislužili in zaslužili so si to zmago. Zavedamo se, kako težko je zmagovati v končnici. V obrambi nismo bili dovolj čvrsti in agresivni, zato smo plačali ceno. Toda zasluge gredo tudi Bostonu, ki je odigral res na vso moč," je dodal trener Miamija Erik Spoelstra.

Daniel Theis se je odlično boril pod košema in izvrsten posel opravil tako v napadu kot v obrambi. Foto: Reuters
Daniel Theis se je odlično boril pod košema in izvrsten posel opravil tako v napadu kot v obrambi. Foto: Reuters

Boston je začel tekmo v velikem krču in že v prvi četrtini se je znašel v dvomestnem zaostanku. Ko več kot štiri minute ni dosegel točk, je Miami naredil serijo 12:0, po kateri je povedel s 17:5. Do tedaj so Kelti izgubili štiri žoge, iz igre metali pa skromnih 1/12, od tega 1/8 za tri. Kemba Walker je pet minut pred koncem prve četrtine le prekinil črni niz Celticsov, ki so naredili delni izid 8:0. Kmalu za tem, ko je Dragić dosegel svoji prvi točki, je Miami znova vodil za osem, Bam Adebayo pa je v 12. minuti znova poskrbel za dvomestno prednost. Prvo četrtino je Vročica dobila z 18:26.

Medtem ko so se morali zaradi dobre obrambe floridske ekipe Kelti za vsak koš pošteno potruditi, si je Vročica s tekočim prenosom žoge v napadu pripravila kar nekaj odprtih metov, tako da bi bila razlika lahko še višja. Met za tri (4/18) ji v prvem delu ni stekel. Izjema je bil le Robinson, ki je vrgel šest trojk, zadel je tri, sicer pa je v prvem polčasu prispeval kar 17 točk. 12 jih je dal že v prvih 12 minutah. Dobre tri minute pred koncem prvega polčasa se je po dolgem času zelena vrsta po ukradeni žogi in uspešno zaključenem protinapadu Tatuma približala na -4, Miami pa je na odmor odšel s prednostjo sedmih točk (51:58).

Goran Dragić v eni izmed lepših akcij na tekmi, ko je takole zadel in izsilil še osebno napako. Foto: Reuters
Goran Dragić v eni izmed lepših akcij na tekmi, ko je takole zadel in izsilil še osebno napako. Foto: Reuters

Po prihodu iz garderobe je Boston zaigral kot prerojen. Miami je prvič na tekmi postavil cono, ki je Keltom na prejšnjih tekmah delala veliko težav, toda tokrat so jo hitro izigrali. V napadu so zaigrali bistveno agresivneje, prodirali pod koš, hkrati pa bili tudi dejavnejši v obrambi. Posledično so preobrnili rezultat. Brown je po štirih minutah nadaljevanja zadel za prvo vodstvo na tekmi. Boston je naredil serijo 13:0, ki jo je s trojko iz kota prekinil Dragić, toda sledil je še delni izid Celticsov 7:0. Po zaslugi Tatuma, ki je v tretji četrtini dosegel kar 17 točk, je prednost Bostona narasla na 14, Gogi, ki je dal več kot polovico Miamijevih točk v tretji četrtini (13), pa je poskrbel, da pred zadnjimi 12 minutami zaostanek ni bil še višji (92:83).

V zadnji četrtini je priigrano prednost Boston brez težav zadržal. Brown je bil dvakrat v nizu natančen izza črte in Celticsi so osem minut pred koncem povedli za 14. Dve minuti pozneje, ko je dvakrat zapored zadel Hayward, je razlika znašala 16 točk. Najvišjo prednost si je najuspešnejša franšiza v zgodovini Lige NBA priigrala dobre tri minute pred koncem, ko je Tatum zaključil protinapad, nato pa zadel še dodatni prosti met za 117:98. Minuto predtem je Dragić, ki je naprej prekaljeno izsilil osebno napako Theisa pri metu za tri, končal srečanje. V naslednjem napadu je prodrl pod obroč, položil, a ob tem s kolenom Nemca zadel v občutljiv predel in prejel šesto osebno napako.


Končnica, Vzhod, finale, peta tekma:
BOSTON (3) – MIAMI (5) 2:3
121:108 (18:26, 33:32, 41:25, 29:25)
Tatum 31 (8/22 iz igre) in 10 skokov, Brown 28, Theis (13 skokov) in Walker po 15, Smart 12, Hayward 10, Kanter 8, Wanamaker 2; Dragić 23 (7/10 za dve, 1/7 za tri, 6/7 prosti meti), 4 skoki in 4 podaje v 36 minutah, Robinson 20, Butler 17, Crowder in Herro po 14, Adebayo 13, Olynyk 5, Iguodala 2.

Zahod, finale, peta tekma, nedelja ob 3.10:
LA LAKERS (1) – DENVER (3) 3:1

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage.