Na Jesenicah se je slavje zavleklo dolgo v noč. Foto: Iztok Novak
Na Jesenicah se je slavje zavleklo dolgo v noč. Foto: Iztok Novak
Železarji so se četrtič zapored veselili državnega naslova. Foto: Iztok Novak
Michal Fikrt
Michal Fikrt je bil v finalni seriji sijajen. Prejel je le sedem golov. Foto: Iztok Novak
Eric Werner
Eric Werner je bil junak zadnjih dveh tekem finala. Foto: Iztok Novak
Dejan Varl in Heikki Mälkiä
Dejan Varl je debitiral v vlogi glavnega trenerja z veliko zmago. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää je drugič zapored izgubil finale državnega prvenstva. Foto: Iztok Novak
Matija Pintarič
Matija Pintarič je z izjemnimi obrambami Olimpijo dolgo časa držal v igri. Foto: Iztok Novak
Žiga Pance
Žiga Pance je eden redkih hokejistov zeleno-belih, ki ima pogodbo tudi za naslednjo sezono. Foto: Iztok Novak
Jeseničani prvaki četrtič zapored

Takšno razmišljanje je neprofesionalno in ne vodi k uspehom, sploh pa znižuje ugled kluba v javnosti in pri navijačih. V zadnjih štirih finalih državnega prvenstva so zmaji dobili le dve tekmi proti železarjem. V letošnji sezoni je ''metla'' še posebej boleča, saj so zeleno-beli odlično igrali v rednem delu Lige Ebel in se z igrami izkazali tudi v četrtfinalu proti Salzburgu. Pred začetkom finala državnega prvenstva si tudi najbolj zagreti privržencih Jesenic niso mislili, da bodo njihovi ljubljenci do novega naslova prišli že po štirih tekmah. V obračunu dveh enakovrednih ekip največkrat odločata večja želja in motiv.
Zadnjo tekmo v Podmežakli si je ogledalo 3.447 gledalcev, kar je daleč največ v finalu. Naslov prvaka so navijači rdečih proti Olimpiji prvič v samostojni Sloveniji proslavili doma. Na jeseniški klopi je v vlogi glavnega trenerja stal Dejan Varl, saj je Heikki Mälkiä zaradi smrti v družini odpotoval v domovino. "Moramo biti pošteni, nikakor jih nismo razbili, vse tekme so bile zelo izenačene. Vsaka tekma je bila zelo težka, končni izidi pa tesni. Na koncu je odločila tista gorenjska trma, večja želja za dosego tega cilja. Občutki so res super, vodstvo se je zares potrudilo, da nam je omogočilo zadnjo tekmo pred našimi navijači. Za nami je super sezona, čeprav se nismo uvrstili v končnico Lige Ebel. Izpolnili smo en cilj, to je ta naslov prvaka," je poudaril nekdanji kapetan železarjev.
Veliko se je naučil od glavnih trenerjev
Na zadnji tekmi je bila na njegovih ramenih še večja odgovornost: "Zdaj šele prav vidim, kako trd je trenerski kruh. V vlogi pomočnika ni takega pritiska, ni take odgovornosti. Skušal sem se čim več naučiti od glavnih trenerjev, nekaj sem odnesel od Ildarja Rahmatullina, nekaj od Mika Posme, zdaj pa seveda tudi do Heikkija Mälkiäja. Nikoli ne smeš na zunaj kazati, kaj se dogaja v tebi. Igralci zelo hitro začutijo, če je trener nervozen, ostati moraš miren."
Prvič je pokal dvignil Štajerec
Kapetan šampionske ekipe Mitja Robar je tudi žarel od zadovoljstva: "Četrta tekma je bila najboljša v tej seriji, izenačena je bila vse do konca. Mislim, da smo vendarle zasluženo zmagali. Izid 4:0 v zmagah pove vse. Veseliti se v domači dvorani je še toliko slajše. Vsekakor mi je v čast, da sem kot prvi štajerski hokejist dvignil pokal za naslov državnega prvaka."
Obrestovalo se je pet tednov trdega dela
Jeseničani so odlično delali v petih tednih brez pravih tekem med koncem rednega dela Lige Ebel in prvo finalno tekmo DP-ja. Odpravili so številne pomanjkljivosti v igri, ki so jih imeli v prvih mesecih letošnje sezone. V finalu smo imeli občutek, da 90 odstotkov bojev ob ogradi dobivajo železarji, ki v zadnji tretjini niso prejeli niti enega gola na vseh štirih tekmah skupaj. V finalni seriji niso delali veliko nepotrebnih napak, ki bi vodile k zadetkom nasprotnikov. V Ligi Ebel je bila slika ravno nasprotna. Samo spomnimo se derbija z Olimpijo 15. februarja (3:4), ko je John Hughes zadel 21 sekund pred koncem ali pa gol Matta Higginsa dve sekundi pred sireno 23. januarja v Tivoliju.
Fikrt v finalu brezhiben
Izjemen je bil vratar Michal Fikrt, ki je še posebej na obeh tekmah v Tivoliju spravljal v obup ljubljanske napadalce. 29-letni Čeh je zares pokazal, da je vrhunski, kar v Ligi Ebel ni bilo vselej vidno. Na odločilnih tekmah rednega dela ga je nekajkrat pošteno lomil. Praktično sam je zaigral tekmo s KAC-em 11. februarja, ko mu je najprej Kirk Furey poslal plošček v mrežo s starim trikom izza gola, nato pa je Fikrt še nespretno padel za golom in Paul Schellander je le še potisnil plošček v mrežo. Tudi na tekmi proti Gradcu (1:3), ki je dokončno pokopala vse upe Jesenic v Ligi Ebel, je delal napake. V finalu proti Olimpiji je dokazal, da so bili tisto le slabi večeri in zares si je zaslužil pogodbo tudi za naslednjo sezono.
Werner za Gelinasa ni bil dovolj dober
Na zadnjih dveh tekmah v Podmežakli je bil obakrat mož odločitve Eric Werner. Popoln preporod 27-letnega Američana, ki je na 51 tekmah v ligi Ebel prispeval osem golov in 13 podaj. Poleti 2009 je bil na preizkušnji v Tivoliju, a je takratni trener Dany Gelinas ocenil, da ni primeren igralec za zeleno-bele. Marc Cavosie je v finalu prispeval štiri gole in navdušil s spretnostjo pred golom. 29-letni Američan je v Ligi Ebel na 41 tekmah dosegel le pet golov in 19 podaj.
Glavna naloga vodstva Jesenic bo zadržati tri bisere slovenskega hokeja. Rok Tičar, Žiga Jeglič in Robert Sabolič so blesteli v Ligi Ebel, ponudb jim ne manjka. Brez tega napada si je težko predstavljati rdečo četo v naslednji sezoni.
V Tivoliju se obetajo spremembe
Pri Ljubljančanih so bili v Ligi Ebel nosilci igre tujci, ki so znova odpovedali v finalu državnega prvenstva. Njihov učinek je bil daleč pod pričakovanji. Poznala se je seveda tudi odsotnost Jeffa Toryja, Matta Higginsa in Tomija Mustonena, a tudi drugi niso prikazali prave igre. Šporni direktor Matjaž Sekelj je večkrat pojasnil, da bodo po koncu sezone analizirali doseženo in se pogovorili o novih pogodbah. Napoveduje se prevetritev igralskega kadra, saj si nekateri igralci ne zaslužijo novih pogodb. Trener Hannu Järvenpää je na klopi od decembra 2009, izpolnil je cilj v Ligi Ebel, po mnenju nekaterih pa ima premehko roko.
"Pinta"dobil premalo priložnosti
Na petkovi tekmi je blestel Matija Pintarič, ki na odločilnih srečanjih ni dobil dovolj priložnosti. Prve tri tekme proti Salzburgu in dve proti Jesenicam je branil Jan Chabera, ki pa je bil v pravi formi predvsem decembra. "Odločale so malenkosti, ki so jih oni delali bolje kot mi. Tekma je bila dinamična, polna čustev, kot se spodobi za finale. Bilo je ogromno prekrškov in desetminutnih kazni, na takšen način pa ne moreš zmagati. Oni so zmagali, ker so bili bolj disciplinirani," je dejal ‘’Pinta", ki je na epski tekmi v Salzburgu (trajala je 95 minuta in pol) in na zadnji tekmi na Jesenicah dokazal, da si zasluži mesto prvega vratarja pri zmajih.
Hočevar: Izid 4:0 ni najbolj realen
Dva zadetka v finalu je dosegel Matej Hočevar, eden izmed tistih, ki se zavedajo pomembnosti državnega prvenstva in zmag na večnem derbiju, ki je bil na sporedu že 440-krat. "Osvojiti drugo mesto v državi ni najbolj 'luštno'. Izid 4:0 v zmagah ni kazalnik realnega stanja na igrišču. Glede na izenačenost ekip smo vsi pričakovali izenačeno serijo. izidi tekem govorijo, da je bilo zelo tesno, a žal nam ni uspelo dobiti niti ene tekme. Jeseničanom moramo športno čestitati za zmago," je povedal dolgoletni napadalec zmajev.
Ž. Pance: Marsikaj bo treba popraviti
Žiga Pance je pri 22 letih dobro opravljal vlogo kapetana: "Jeseničani so si zaslužili naslov prvaka. Mi smo dali vse od sebe, kar smo v tem trenutku lahko. Vse tekme so se končali le z golom ali dvema razlike. Poznala se je odsotnost nekaterih nosilcev igre med sezono. Treba bo popraviti marsikaj, če bomo hoteli naslednjo sezono osvojiti državni naslov."
Njegov brat Eric je dosegel šele drugi zadetek Olimpije z igralcem več po 18. februarju. Predtem so zmaji izkoristili le enega izmed 57 ''power playev" (tekme s Slavijo in Triglavom niso vštete).
Sistem tekmovanja bo treba spremeniti
Gledalci v Ljubljani cenijo le kakovost. Liga Ebel jih je pritegnila, državno prvenstvo pa niti malo. Na obeh tekmah je bilo le nekaj prek 2.000 ljubiteljev hokeja, ki so bili zelo razočarani nad igro zeleno-belih. Prav zanimivo, da je bilo prejšnji konec tedna več gledalcev v Stožicah na tekmi Lige Telemach med Unionom Olimpijo in Maribor Messerjem (3.000). V naslednji sezoni bo treba zares razmisliti o sistemu tekmovanja v državnem prvenstvu. Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kopitar je bil zelo razočaran nad ravnjo igre v finalu, spraševal se je o smiselnosti teh tekem.
Kdaj bomo znova videli napet finale?
Starejši jeseniški navijači večkrat zatrjujejo, da so bili prvi finali v samostojni Sloveniji najbolj nepozabni, vstopnica za tekmo je bila suho zlato, cene na črnem trgu astronomske, dvorane pa nabito polne. Slaviti v sedmi tekmi je seveda neprecenljivo. Andrej Razinger, Drago Mlinarec in druščina lahko povedo številne take zgodbe. Letos se je po dolgih letih obetal izenačen finale, ki pa je po marsičem razočaral, da o vse zapletih glede Podmežakle niti ne govorimo.

Jeseničani prvaki četrtič zapored