Lukaš Horak je četrtič v letošnji sezoni mrežo ohranil nedotaknjeno. Ta podvig mu je prvič uspel v Tivoliju. Čeh ima pogodbo tudi za naslednjo sezono. Foto: www.alesfevzer.com
Lukaš Horak je četrtič v letošnji sezoni mrežo ohranil nedotaknjeno. Ta podvig mu je prvič uspel v Tivoliju. Čeh ima pogodbo tudi za naslednjo sezono. Foto: www.alesfevzer.com

Zeleno-beli so tekmo pripeljali do podobnega scenarija kot v petek proti Beljaku. Po dveh tretjinah so vodili z 2:0. A pred dvema dnevoma so slabo dokončali delo in dovolili tekmecem, da so naredili preobrat za zmago s 3:2, tokrat pa so v zadnjih 20 minutah potrdili zmago.

Kvalifikacije za končnico so vse bližje
Položaj na lestvici se je v zadnjih treh tednih zelo izboljšal. Vse bolj jasno postaja, da bo Olimpija igrala v dodatnih kvalifikacijah za končnico. Do konca rednega dela je še enajst krogov.

Linz, ki je na šestem mestu, ima že 11 točk prednosti pred zmaji. Dunaj, ki je na 11. mestu, pa zaostaja 11 točk. Sedmo mesto prinaša prednost domačega ledu v seriji na dve zmagi in tudi izbiro tekmeca. Sedmouvščena ekipa lahko izbere moštvo, ki je končalo na devetem ali na desetem mestu.

39 obramb Horaka
Odlični vratar Horak je bil eden glavnih junakov tekme. V trenutkih, ko so gostje močno pritisnili v lovu na znižanje izida ali izenačenje, se je izkazal z odličnimi obrambami (na koncu je ubranil vseh 39 poskusov tekmecev). Njegovi soigralci pa so zadevali v trenutkih, ko je bilo to najpomembnejše za razplet tekme.

Miha Zajc je v življenjski formi. Proti KAC-u in Gradcu je zabil hat-trick, tokrat pa je načel mrežo Bolzana. Foto: SŽ Olimpija
Miha Zajc je v življenjski formi. Proti KAC-u in Gradcu je zabil hat-trick, tokrat pa je načel mrežo Bolzana. Foto: SŽ Olimpija

Zajc znova navdušil
Olimpija je povedla v 15. minuti. Po podaji Marisa Bičevskisa izza vrat je do ploščka prišel Miha Zajca pred vrati. Z natančnim strelom je poslal plošček pod prečko in znova dokazal, da je v imenitni formi,. Zmaji so povišali vodstvo v 20. minuti, v protinapadu je Žiga Pance podal pred vrata z desne strani, Žiga Mehle je streljal, plošček pa si je vratar Sam Harvey z nogo potisnil v lastno mrežo.

V drugi tretjini zadetkov ni bilo, premoč je imel sicer Bolzano. Razmerje v strelih na vrata je bilo 7:18.

Pance potrdil zmago
V zadnji tretjini bi lahko zmaji zmagovalca odločili že pred tretjim golom. V 50. minuti so si Južni Tirolci prislužili dve kazni hkrati. Connor Ford je moral na kazensko klop zaradi igranja z visoko palico, Svott Valentine pa zaradi nepravilnega oviranja. Ljubljančani ob dveh minutah igre petih proti trem niso sestavili nevarnejše akcije. Plošček je potoval prepočasi, strelov pa je bilo premalo. A so se navijačem potem oddolžili nekaj minut zatem, po hitrem prodoru je Žiga Pance z leve strani z natančnim strelom pod prečko povišal vodstvo zmajev.

Karhula: Veliko smo se naučili po petkovem porazu
"Nikoli ni lahko premagati Bolzano. Prvih 20 minut smo igrali zelo dobro, ena boljših tretjin to sezono. V drugi tretjini je Bolzano močno pritisnil, zato nismo veliko napadali. Mislim, da smo se zelo dobro branili. V zadnji tretjini jim nismo dopustili veliko prostora, zelo pametno smo igrali. Veliko smo se naučili po petkovem porazu," je razlagal trener Antti Karhula.

Žiga Pance je z natančnim strelom postavil končni izid. Foto: SŽ Olimpija
Žiga Pance je z natančnim strelom postavil končni izid. Foto: SŽ Olimpija

"Na začetku sezone smo delali začetniške napake. Ekipa je zdaj dozorela. To se pozna tudi na lestvici. Če bomo do konca sezone osvojili 10 točk, bi jih moral Dunaj 22. To bo zelo težko. Šesto mesto je za nas tudi precej oddaljeno. Trenutno so naša realnost kvalifikacije za končnico. Lepo bi se bilo prebiti na sedmo mesto in imeti prednost domačega ledu," je dodal finski strateg.

Horak: To je bila popolna tekma
"Potrebovali smo zmago. V petek smo vodili z 2:0 in smo vse zapravili v zadnji tretjini. Tokrat smo se dogovorili, da bomo disciplinirani in to je bila popolna tekma. Bolzano je imel veliko strelov, a niso bili zares nevarni. Soigralci so blokirali strele iz bližine in mi olajšali delo," je poudaril Horak.

"Vse več gledalcev je na tekmah. To nas ponese, zdaj precej bolje igramo doma. Na začetku sezone se je preveč govorilo o seriji porazov v Tivoliju, to nas je precej obremenjevalo. Na srečo je to zdaj preteklost," je dodal Horak, ki je manjkal šest tednov zaradi poškodbe, a se je vrnil še v boljši formi.

V Ljubljani se odlično počuti
Tudi Luka Kolin in Lan Kavčič sta v tej sezoni že blestela. Horak je vseeno absolutna številka ena: "Če bi lahko izbiral, bi branil vsako tekmo. Imamo tri vratarje. Kavčič je blestel na svetovnem prvenstvu do 20 let na Bledu. Kolin se je že nekajkrat izkazal. Olimpija ima svetlo prihodnost v vratih. Imam pogodbo tudi za naslednjo sezono, v Ljubljani pa se odlično počutim."

V torek v Tivoli prihaja Celje, v petek sledi gostovanje v Asiagu
Naslednjo tekmo v regionalnem tekmovanju bodo Ljubljančani igrali v petek, ko bodo gostovali v Asiagu, še prej jih v torek čaka tekma drugega dela državnega prvenstva s Celjani. Z zmago bi si že zagotovili prednost domačega ledu v finalni seriji.

SŽ Olimpija ostaja v boju za dodatne kvalifikacije za končnico

40. krog:
SŽ OLIMPIJA – BOLZANO
3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
1430; Zajc 15., Mehle 20., Pance 56.


FEHERVAR – PUSTERTAL
2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

DUNAJ – INNSBRUCK
* 3:4 (1:2, 1:0, 1:1)

BELJAK – VORARLBERG
2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

GRADEC – LINZ
* 3:2 (1:1, 1:0, 0:1)
* – v podaljšku

SALZBURG – KAC CELOVEC
4:1 (2:0, 0:1, 2:0)


  REDNI DEL TEKMOVANJA                
Lestvica:                    * x      
KAC CELOVEC            37 21 3 5  8 74
SALZBURG               37 20 5 3  9 73
FEHERVAR               38 22 2 3 11 73
BELJAK                 37 17 4 3 13 62
INNSBRUCK              37 15 6 5 11 62
LINZ                   37 16 3 7 11 61
--------------------------------------
BOLZANO                37 17 4 0 16 59
PUSTERTAL              37 16 3 3 15 57
SŽ OLIMPIJA            37 13 4 3 17 50
VORARLBERG             38 13 2 3 20 46
--------------------------------------
DUNAJ                  37  7 6 6 18 39
ASIAGO                 36  6 5 7 18 35
GRADEC                 37  6 4 5 22 32
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih 
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih