Johannes Thingnes Bø in Ole Einar Björndalen. Foto: EPA
Johannes Thingnes Bø in Ole Einar Björndalen. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaše biatlonsko vprašanje. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali omrežju X.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Slovo kralja biatlona Oleja Einarja Björndalna

2256. Norveški biatlonec Johannes Thingnes počasi lovi rekord v zmagah, ki ga ima Ole Einar Björndalen. Glede na matematične predikcije uspešnosti: kdaj se pričakuje, da bo imel več zmag kot Björndalen?
Denis Jambriško

Najuspešnejši biatlonec v zgodovini Ole Einar Björndalen je kariero končal s 95 zmagami v svetovnem pokalu (eno pa je dodal še v tekih). Njegov naslednik Johannes Thingnes je trenutno pri številki 77 in zdi se precej verjetno, da bo ta rekord nekoč tudi zrušil.

Najprej poglejmo število zmag ob posamezni starosti. Kot pokaže prva infografika, je zmage začel zbirati dve leti prej (torej v letu, ko je dopolnil 20 let).

Naslov infografike: Biatlon zmage Norvežana

Pri isti starosti ima že 34 zmag več!
Zaradi hitrega nabiranja in nekaterih res rekordnih sezon je pričakovano pri primerjavi iste starosti precej pred starejšim rojakom. ima pri 30 letih 77 zmag, Björndalen jih je imel na koncu sezone, ko je dopolnil 30 let, na svojem računu 43 zmag.

Naslov infografike: Norveška biatlonca skupne zmage

Razumljivo je, da forma športnika niha od sezone do sezone, nemogoče je ves čas enakovredno nastopati. Poglejmo še njuno petletno povprečje zbiranja zmag.

Naslov infografike: biatlon petletno povprečje

Zadnja infografika nam kaže, do kdaj je bil posamezen biatlonec v vrhunski formi. Björndalen je bil konkurenčen in med najboljšimi do 35. leta, ko se je njegova krivulja precej zlomila.

Sorodna novica Koliko zmag bo zbrala Mikaela Shiffrin? Številke pravijo vsaj 88.

In kaj vse te številke in prikazi pomenijo za končni odgovor?

Kot prvo, smo na polju špekulacij, ker nikoli ne vemo, kaj se bo v prihodnosti zgodilo in kakšen pomemben dejavnik bo katerega športnika ustavil: poškodba, pomanjkanje motivacije ali popolnoma nekaj drugega (kar smo pred leti pri podobni študiji ugotovili pri Mikaeli Shiffrin, ki je nekaj časa izgubila zaradi žalovanja po očetovi smrti).

Skratka, trenutna razlika je 18 zmag. Glede na vse krivulje lahko ugibamo, da je sredi svojega kariernega vrhunca, zaradi katerega se hitrost nabiranja novih zmag za zdaj še ne bi smela ustaviti. Björndalna bi torej lahko ujel enkrat do konca sezone 2024/2025. A še enkrat, to je račun brez puške, kakšna pa bo resnica, bomo videli takrat, ko bomo spet osvežili tale članek.