Kendrick Perry je bil s 13 točkami prvi ljubljanski strelec. Foto: KK Cedevita Olimpija
Kendrick Perry je bil s 13 točkami prvi ljubljanski strelec. Foto: KK Cedevita Olimpija

Pred tednom dni so z zmaji neposredno iz karantene prišli na tekmo z Gran Canario in odigrali odlično. Šlo jim je tako v napadu kot v obrambi, kontrolirali so skok in brez težav dosegli prvo evropsko zmago. V petek so pričakovano zlahka v Ligi ABA odpravili še Split. Na svoji tretji tekmi v Evropskem pokalu – obračun z Bursasporjem bodo odigrali naknadno – pa so pokazali povsem drug obraz kot pred tednom dni.

Obramba ni bila na ustrezni ravni, znova so imeli težave v boju za odbite žoge (skok so izgubili z 49:41, Trentu pa so dopustili 17 napadalnih), predvsem pa je bil tokrat težava napad, kjer ni in ni šlo. Jurica Golemac ni imel niti enega razpoloženega posameznika, prav tako si nihče izmed njegovih varovancev za prikazano ne zasluži visoke ocene. Zadeli so le tri trojke, poskusili pa kar 27-krat, tako da so bili vsega 11-odstotni. Manj kot polovično odstotno so izvajali tudi proste mete. Zares zelo slab strelski večer so nekoliko popravili v zadnji četrtini, ki so jo dobili s 17:7, ko je bilo že vse odločeno in so gostitelji tudi popustili.

Cedevita Olimpija je izgubila na obeh gostovanjih v Evropskem pokalu. Foto: KK Cedevita Olimpija
Cedevita Olimpija je izgubila na obeh gostovanjih v Evropskem pokalu. Foto: KK Cedevita Olimpija

Predtem so v dveh četrtinah dali po 12, v eni pa le deset točk. Najboljši strelec tekme je bil s 13 točkami Gary Browne, pri Olimpiji jih je 13 dal Kendrick Perry, 12 pa Jaka Blažič. Že v četrtek zmaje čaka novo gostovanje, ko se bodo v Kopru pomerili s Primorsko, v nedeljo bodo gostovali v Beogradu pri Partizanu, nato pa naslednjo sredo v Ljubljano prihaja grški Promitheas Patras.

Tekme nismo dobro začeli, niti nadaljevali. Manjkala sta energija in žar, ki bi ju morali imeti. Znova smo izgubili obrambni skok, na katerega smo opozarjali. V napadu nismo uspeli zadeti, a to je posledica obrambe. Nismo zapirali in si pripravljali hitrih protinapadov, zato se je v igro vnesla določena negotovost. Kljub temu smo se borili do konca. Igro moramo analizirati, za kar imamo dovolj časa, in se pripraviti, da se takšne stvari več ne bodo dogajale. Zgrešili smo sedem prostih metov, veliko odprtih metov, pet ali šest "zicerjev", a vse to je povezano z obrambo. Če nisi konkurenčen v obrambi, potem nimaš samozavesti v napadu.

Jurica Golemac, trener Cedevite Olimpije

Slab začetek in konec prvega polčasa

Zmaji so slabo začeli tekmo. Zgrešili so prvih šest metov iz igre – od tega tri trojke – in po dobrih treh minutah so se znašli v zaostanku z 9:0. Golemac je tako moral hitro posredovati z minuto odmora, po kateri sta si lepo žogo izmenjala Perry in Ivan Marinković, ameriški organizator igre pa je dosegel prvi koš Olimpije. Po seriji 8:0 so Ljubljančani, ko je dva prosta meta zadel Blažič, povedli z 11:12. Toda v zadnjih dveh minutah in pol uvodne četrtine niso več dosegli koša (15:12).

V prvi četrtini so zmaji skok izgubili z 12:6, kar šest jih je imel Trento v napadu, JaCorey Williams pa jih je v prvih desetih minutah sam zbral sedem. Prvo trojko je Olimpija zadela šele iz osmega poskusa, ko je bil natančen Jarrod Jones. Z drugim uspešnim ljubljanskim metom izza črte je Perry povedel z 19:22, nato pa je sledil popoln napadalni mrk. Namreč v zadnjih štirih minutah in 40 sekundah druge četrtine Olimpija ni zadela, gostitelji pa so do odmora naredili delni izid 11:0.

Tekma odločena že pred zadnjo četrtino

Olimpija morala priznati premoč Trentu

V uvodni minuti drugega dela je Golemčeva vrsta dala štiri točke, zatem pa na drugi strani dopustila kar tri zaporedne napadalne skoke in v četrtem poskusu je Trento zadel izza črte. Čeprav domačim košarkarjem met z razdalje ni stekel, pa so vseeno iz minute v minuto poviševali razliko. Zlahka so prebijali anemično ljubljansko obrambo in prihajali pod Olimpijin obroč. Gostje medtem znova več kot štiri minute niso dali koša. Ko je s trojko še en strelski mrk prekinil povratnik v moštvo po okužbi s koronavirusom Alen Hodžić, so košarkarji Trenta odgovorili s tremi zaporednimi meti za tri, Davide Pascolo je zatem s črte prostih metov zadel za +20 (52:32), najvišja razlika pa je znašala 24.

Ob visoki razliki je bila tekma že pred zadnjo četrtino praktično odločena. Vodstvo domačih košarkarjev, ki so ob priigrani prednosti v zadnjih desetih minutah nekoliko popustili, ni bilo nikoli niti približno ogroženo, Ljubljančani so do konca le znižali zaostanek in omilili poraz.


Skupina D, 4. krog:
DOLOMITI ENERGIA TRENTO – CEDEVITA OLIMPIJA
61:51 (15:12, 15:10, 24:12, 7:17)
Browne 14, Williams 10 in 10 skokov, Sanders 9, Forray 8, Morgan 7, Pascolo 6, Maye 5, Martin 2; Perry 13, Blažič 12, Hopkins 7, Jones 6, Marinković in Murić po 4, Hodžić 3, Brown 2.

PROMITHEAS PATRAS - NANTERRE
88:72 (21:21, 25:23, 17:12, 25:16)

BURSASPOR - GRAN CANARIA
76:94 (18:33, 15:20, 27:23, 16:18)

Lestvica:                             
DOLOMITI E. TRENTO          4  4  0  8
GRAN CANARIA                4  3  1  7
PROMITHEAS PATRAS           4  2  2  6
CEDEVITA OLIMPIJA           3  1  2  4
NANTERRE                    4  1  3  5
BURSASPOR                   3  0  3  3