Matej Avanzo je eden izmed tistih, na katerem sloni največ odgovornosti pri projektu EP 2013 v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Matej Avanzo je eden izmed tistih, na katerem sloni največ odgovornosti pri projektu EP 2013 v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Slobodan Subotić
Slobodan Subotić je napovedal znižanje cen vstopnic za tekme Uniona Olimpije v prihodnji sezoni. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Roman Lisac
Roman Lisac je prepričan, da bo Liga ABA v prihodnosti še močnejša. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak

To je na okrogli mizi Maxi klub v organizaciji Slovenske tiskovne agencije in Maximarketa dejal direktor reprezentanc in namestnik generalnega sekretarja Košarkarske zveze Slovenije Matej Avanzo. "Glede na to, v kakšnih razmerah živimo, je logično, da nas obdaja neka skepsa, da bo vse tako, kot je bilo obljubljeno. Če ne bo, bomo morali najti najboljšo rešitev, da izpeljemo EP na vrhunski ravni," je dodal Avanzo.

Povedal je še, da o cenah vstopnic za zdaj še ne morejo govoriti, saj je treba najprej počakati na žreb skupin in na to, na katerih prizoriščih prvenstvo sploh bo. "To je tekmovanje, ki ne pozna krize. Zanimanje za vstopnice je velikansko in cena se določi glede na povpraševanje in ponudbo. A skušali bomo najti kompromis glede na zaslužek, ki ga potrebujemo, ter na trenutno realno stanje v Sloveniji."
Subotić: Ne smemo iti čez proračun
Na okrogli mizi je sodeloval tudi novi direktor Uniona Olimpije Slobodan Subotić, ki obljublja, da bo takoj zavihal rokave in se skušal izogniti slabi sezoni, kakršna je za edinimi slovenskimi udeleženci Evrolige. A naloga bo težka, tudi zaradi predvidene reorganizacije tekmovanja, ko bodo klubi težje dobili vstopnice za elitno tekmovanje in bo še bolj kot do zdaj pomembna Liga ABA.

"Moramo se izogniti sezoni, kakršna je za Olimpijo. Ne morem in nočem nič obljubljati. Prvič je še prezgodaj, ker še nismo pripravljeni na sezono. Moramo se dobiti z upravo, da vidimo, kaj bomo naredili z igralci, ki so nas blokirali. Jaz sem za to, da mladi slovenski igralci postanejo nosilci igre. Tujec je tisti, ki naredi razliko in ga tudi normalno plačaš, s tem, da se bo seveda res boril za klub. Drugič pa zaradi financ: to je težava in jo poskušamo urediti. Ne smemo iti čez proračun: če imamo pet evrov, jih lahko pet porabimo, ne pa osem, devet ali deset, tega se bom striktno držal," je razmišljal Subotić. Napovedal je, da bodo cene vstopnic spet dostopnejše, tako da bi bila dvorana polnejša kot v zadnji sezoni.

Nesterović: Slovenija si zasluži imeti EP doma
Rašo Nesterović
je prav tako poudaril pomen domače igralske baze, saj so doma vzgojeni igralci tisti, ki morajo predstavljati okostje moštva, po njegovem mnenju pa je Krka prav zaradi želje in ekipnega duha domačih igralcev v finalu DP-ja premagala Olimpijo. "S svojimi izkušnjami lahko pomagam z igralske strani. Da vidim, kaj igralci potrebujejo in pričakujejo od zveze, in skušam biti most med igralci in izvršnimi ljudmi v zvezi. Mislim, da si Slovenija po 20 letih na EP-jih zasluži, da ima prvenstvo doma, predvsem zaradi navijačev, ki so nas povsod spremljali. Moramo stopiti skupaj in gledati, da imajo od tega korist Slovenija in ljudje, ki imajo radi košarko," pa je Nesterovič dejal o svoji vlogi ambasadorja EP-ja 2013 v Sloveniji in o tem, kaj bo kot bodoči podpredsednik KZS-ja lahko naredil za razvoj košarke.

Lisac: Zanimanje za povabilo je veliko
Aktualno je tudi vprašanje Lige ABA. Njen direktor Roman Lisac je sicer opozoril, da o napovedanih spremembah vstopanja v Evroligo, po katerih naj bi vanjo vodila le mesta v Ligi ABA, uradno ne vedo še nič. Poudaril pa je, da se je pokazal pomen močnih slovenskih klubov v njej, saj bo imela Slovenija v prihodnje v njej zagotovljeni le dve mesti zaradi slabših nastopov v prejšnji sezoni. Zanimanje za povabilo, "wild card", za eno prosto mesto po odhodu Maccabija, je zato veliko, v ligi pa razmišljajo tudi o novi širitvi zunaj področja nekdanje skupne države.

"Jeseni se ne bo spremenilo še nič, Olimpija še normalno igra v Evroligi. Vse spremembe bodo za leto naprej. A pomembno bo nabiranje točk, o vsem odloča parket, rating se naredi po igrah in ne v pisarnah. Laško z eno zmago ni moglo pridobiti mesta Sloveniji. Pritisk na nas za to vabilo pa je ogromen, vsi bi hoteli imeti dodatno mesto. Prepričan pa sem, da bo liga v prihodnosti še močnejša," je dejal Lisac.