Takole je Luka Dončić zadel eleganten met
Takole je Luka Dončić zadel eleganten met "fadeaway" prek Kawhija Leonarda. Foto: AP

Lani so se Mavsi po treh letih uvrstili v končnico, a je bila tedaj odigrana v mehurčku v Orlandu. Lansko sedmo mesto po rednem delu so letos izboljšali za dve mesti, znova pa so nasprotniki v uvodnem krogu Clippersi, ki so na Floridi serijo dobili s 4:2. Že ob lanskem debiju v playoffu je zablestel Luka Dončić. Nepozabna je bila njegova predstava na četrti tekmi, ko je imel s 43 točkami, 17 skoki in 13 podajami sijajno statistiko, vse skupaj pa je nadgradil z odločilno trojko.

Letos je Dallas v obračun s Clippersi, ki so si z dvema porazoma ob koncu rednega dela nekako izbrali Teksašane za uvodnega nasprotnika, vstopil bistveno odločnejši in samozavestnejši, predvsem pa ima še boljšega Luko Dončića, ki je bil na prvih dveh tekmah v Staples Centru neustavljiv. Kot je dejal trener Dallasa Rick Carlisle, je to njegov del sezone. Kalkulacija, ki bi se torej losangeleški ekipi lahko konkretno maščevala. Slovenski superzvezdnik je pošteno nadgradil že tako izvrstno statistiko rednega dela, ko je za prvo zmago nasul 31 točk, ob tem ujel še deset odbitih žog in srečanje sklenil z 11 podajami, kar je bil že njegov trojni dvojček v končnici. Za vodstvo 2:0 in pol poti k napredovanju se je znova spogledoval z njim, saj je pristavil 39 točk, sedem skokov in sedem podaj.

Z bravuroznimi predstavami je spet požel ogromno pozornosti, navdušenje nad prikazanim pa so prek družbenih omrežij znova delila tudi ugledna košarkarska imena. "V seriji med Clippersi in Mavericksi spremljamo veličino Luke Dončića. Na prvih dveh tekmah je neustavljiv, hkrati pa dela soigralce boljše," je na Twitterju zapisal eden največjih vseh časov, Earvin Magic Johnson – tako kot legendarni Laker je tudi Luka zaradi svojih mojstrovin dobil čarobni vzdevek –, nekdanji NBA-košarkar, zloglasni Rex Chapman pa je tvitnil: "Do neke mere se strinjam z vsemi kritikami Clippersov, a upam, da ljudje vidijo, da je Luka poseben igralec, kakršna sta v generaciji le eden ali dva."

Dončić je Patricku Beverleyju med tekmo povedal, da je
Dončić je Patricku Beverleyju med tekmo povedal, da je "premajhen" zanj. Foto: AP

Četudi njegova tako izstopajoča, kot pravimo, statistika ne pokaže vsega. Luka je preprosto izjemen. Še bolj od sijajnih številk je dejansko impresivna njegova igra, kako jo velemojstrsko bere, ko narekuje in nasprotniku vsili svoj ritem, išče ter najde rešitev proti kakršni koli obrambi, ko ima ves čas vajeti igre v svojih rokah in se zdi, da ima vseskozi vse pod kontrolo. Clippersi veljajo za zelo dobro defenzivno zasedbo, a rešitve za 22-letnega Ljubljančana na svojem parketu v 79 minutah, kolikor jih je superzvezdnik Dallasa odigral, niso našli, četudi se je pri pokrivanju izmenjalo osem posameznikov, so ga podvajali ali prevzemali, kar se je še posebej izkazalo za neposrečeno potezo.

Zdaj naj bi glavno vlogo pri pokrivanju Dončića prevzel Kawhi Leonard. Za teh 70 točk je iz igre metal 51-odstotno, 42 pa izza črte. Če ga je pokrival nižji košarkar, je izkoristil svojo višino, če višji, hitrost v primerjavi z obrambnim igralcem in svojo iznajdljivost. Če so mu zaprli prostor ali ga podvajali, pa je našel svoje soigralce z natančnimi podajami, kjer izkorišča pregled nad igro, kar je morda njegovo najmočnejše orožje širokega košarkarskega arzenala.

"Luka vedno ve, kje je vsak na igrišču. Včasih vrže žogo že zgodaj, ne da bi gledal, ker ve, da boš tam. Ko postavljajo obrambne pasti, usmerja igralce in izbira, kaj si želi nasproti. Preprosto je izjemen vsestranski igralec," je povedal krilni košarkar Dorian Finney-Smith, ki je dodal, da je obraz Dallasove franšize tudi vse glasnejši kot vodja garderobe. Kot večkrat rečeno in zdaj torej še zapisano izpod prstov Magica, Luka preprosto dela soigralce boljše. In kaj Luka meni o prvih dveh tekmah? "Končnica je zabavna," je z nasmeškom na obrazu dejal po drugi zmagi v Los Angelesu.