Foto: EPA
Foto: EPA

Sprva je kazalo, da si bo Martin brez večjega naprezanja privozil novo zmago in še povečal naskok v skupnem seštevku. Prehitel je Bagnaio in trdno vozil v vodstvu, a le do napake. Potem ko je zdrsnil, ni mogel več nadaljevati dirke.

Ostal je boj za prvo mesto med branilcem naslova in domačim junakom, ki je v Jerezu lovil prvo zmago po letu 2021 v Emiliji Romanji, nanjo čaka že 900 dni. Bil je blizu, a vendarle ne dovolj. Nekaj krogov je zmanjševal prednost Italijana in bil že dovolj blizu, da je lahko napadel.

Nekaj zavojev je bil celo v vodstvu, toda v trdem boju, ki je postregel tudi z dotikom obeh dirkačev, se je na prvo mesto znova vrnil Bagnaia. Svetovni prvak je nato v zadnjih krogih spet našel boljši ritem, postavil najboljši čas kroga in brez težav nadzoroval potek dirke do konca. Marquez je izenačil najboljšo uvrstitev po oktobru 2022, ko je bil še s Hondo v Avstraliji prav tako drugi.

V ozadju je bilo spet nekaj padcev in medsebojnih obračunov, ki so se končali z izletom v pesek in z grožnjami s pestmi. Najdlje sta pri tem šla Jack Miller in Franco Morbidelli, Avstralca so morali po medsebojnem bližnjem srečanju in izletu s steze varnostniki ob progi zadržati, da ni planil na Italijana. Le malenkost manj nervozen je bil Aleix Espargaro po trčenju z Johannom Zarcojem.

V SP-ju ima Martin 92 točk, Bagnaia se mu je približal in jih ima 75. Tretji je Enea Bastianini (Ducati), danes peti, ki ima 70 točk. Marquez je s 60 točkami na šestem mestu.

"Odločilna sta bila dober start in prvi krog. Ko je Jorge naredil napako, sem nadzoroval dirko. Užival sem, tudi v boju z Marcom. Vse je bilo odlično, tudi navijači so pripravili lepo vzdušje," pa je bil dobre volje zmagovalec.

Bagnaia najhitrejši v Jerezu
VN ŠPANIJE, Jerez                    
                                       
MotoGP, končni vrstni red:             
 1. F. BAGNAIA    ITA/ducati  40:58,053
 2. M. MARQUEZ    ŠPA/ducati     +0,372
 3. M. BEZZECCHI  ITA/ducati      3,903
 4. A. MARQUEZ    ŠPA/ducati      7,205
 5. E. BASTIANINI ITA/ducati      7,253
                                       
Skupni vrstni red:                     
 1. J. MARTIN     ŠPA/ducati         92
 2. F. BAGNAIA    ITA/ducati         75
 3. E. BASTIANINI ITA/ducati         70
 4. P. ACOSTA     ŠPA/ktm            69
 5. M. VINALES    ŠPA/aprilla        63