Joseba Etxebarria je dosegel odločilni gol proti Sloveniji. Foto: EPA
Joseba Etxebarria je dosegel odločilni gol proti Sloveniji. Foto: EPA
Darko Milanič, Raul in Aleš Čeh
Darko Milanič in Aleš Čeh sta imela veliko dela z Raulom, ki je v 4. minuti načel slovensko mrežo. Foto: EPA
Fabio Capello
Fabio Capello je zdaj selektor Anglije. Foto: EPA
Jung Hvan Ahn
An je poslal azzurre domov. Foto: EPA

Varovanci Srečka Katanca so se v Areni počutili kot doma, saj jih je vzpodbujalo več kot 10.000 navijačev. Srečanje se ni začelo po njihovem okusu. Raul se je v 4. minuti na robu kazenskega prostora dokopal do žoge in z natančnim strelom premagal slabo postavljenega vratarja Mladena Dabanoviča. Španci so povsem zagospodarili na igrišču, Raul je zapravil dve, Alfonso pa eno priložnost. Najbližje zadetku je bil v zadnji minuti prvega dela Mladen Rudonja, ko je streljal z desne strani, a je španski vratar Santiago Canizares njegov strel ubranil.

V 59. minuti so Slovenci izenačili. Po hitrem protinapadu se je na levi strani neoviran znašel Rudonja, ki je žogo poslal v kazenski prostor, kjer sta nanjo krenila Milan Osterc in Zlatko Zahovič. Čeprav bi se skoraj zapletla, pa je Zahovič žogo le spravil za hrbet Canizaresa. Že v naslednjem napadu se je Gaizka Mendieta poigral s slovensko obrambo, preigral štiri igralce, podal žogo na desno do neoviranega Josebe Etxeberrie, ki je z močnim strelom še drugič premagal Dabanoviča. Najlepši priložnosti za izenačenje sta zapravila Marinko Galič in Zahovič.

1932
V Ženevi je bila osnovana mednarodna košarkarska zveza FIBA. Za prvega predsednika je bil izvoljen Švicar Leon Bouffard.

1972
V finalu 4. evropskega nogometnega prvenstva je Zvezna republika Nemčija v Bruslju ugnala Sovjetsko zvezo s 3:0. V 27. in 58. minuti je zadel Gerd Müller, v 52. minuti pa je bil natančen Herbert Wimmer.

1946
Rodil se je nekdanji italijanski nogometaš in uspešen trener Fabio Capello. Igral je za tri velike italijanske klube. Za Romo je nastopal med letoma 1967 in 1969, potem je sedem let igral za Juventus, kariero pa je končal pri Milanu. Dosegel je tudi odločilni zadetek za zmago Italije proti Angliji na Wembleyju. Capello je precej bolj znan po izjemni trenerski karieri. Med letoma 1991 in 1996 je vodil Milan, ko so bili rdeče-črni trikrat zapored v finalu Lige prvakov, leta 1994 pa tudi dvignili pokal. V sezoni 1996/97 je madridski Real popeljal do naslova španskega prvaka. Po neuspešni sezoni v Milanu je leta 1999 prevzel Romo in preporodil ekipo. Leta 2001 so sinovi volkulje po 18 letih osvojili "scudetto". V sezonah 2004/05 in 2005/06 je bil Capello pri Juventusu, nato eno sezono trener Reala, na svetovnem prvenstvu leta 2010 pa je bil angleški selektor.

1974
Nogometaši Jugoslavije so na svetovnem prvenstvu v Nemčiji premagali Zair kar z 9:0. To je druga najvišja zmaga v zgodovini svetovnih prvenstev. Pred 20.000 gledalci na Parkstadionu v Gelsenkirchnu je bilo že po 45 minutah 6:0. V 61. minuti je svoj edini zadetek na svetovnih prvenstvih dosegel tudi Brane Oblak. Dušan Bajević je dosegel hat-trick.

1974
Rodil se je italijanski nogometaš Vincenzo Montella. Kariero je začel leta 1990 pri Empoliju v tretji ligi, leta 1996 pa se je pridružil Genovi, ki je igrala v Serie B. Že naslednjo sezono je prestopil k Sampdorii. Po izpadu iz Seria A leta 1999 je odšel k Romi in se leta 2001 veselil zmage v italijanskem prvenstvu. Za italijansko reprezentanco je igral na evropskem prvenstvu leta 2000 in 2004 ter na svetovnem prvenstvu leta 2002.

1985
Prvič v zgodovini Wimbledona sta si mesto prve nosilke turnirja delili dve igralki - Chris Evert Lloyd in Martina Navratilova.

2002
Nogometaši Južne Koreje so v osmini finala svetovnega prvenstva po podaljšku z zlatim golom premagala Italijo z 2:1, potem ko se je tekma v rednem delu končala z 1:1.

2003
Košarkarji Krke so v peti, odločilni tekmi finala državnega prvenstva, premagali Union Olimpijo s 74:72. Novomeščani so s 3:2 v zmagah drugič postali slovenski prvaki. Najboljši strelec pri Krki je Jamie Arnold z 19 točkami, pri zeleno-belih pa je Vlado Ilievski prispeval 13 točk.

2005
Zlata generacija slovenskih nogometašev se je na legendarnem stadionu za Bežigradom, kjer je odigrala čudežne tekme, poslovila od navijačev. Reprezentanca, ki je z uvrstitvijo na evropsko (2000) in svetovno prvenstvo (2002) dosegla zgodovinski uspeh, se je na dobrodelni tekmi z geslom Z žogo proti nasilju nad otroki pomerila z reprezentanco Unicef All Stars in izgubila z 1:0. Edini gol na srečanju, kjer je bil rezultat drugotnega pomena, je padel v 36. minuti, ko je Robert Prosinečki zabil pravi evrogol z okoli dvajsetih metrov. Tekmo si je ogledalo 6.000 gledalcev.

2010
Slovenska nogometna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki remizirala z ZDA z 2:2. Varovanci Matjaža Keka so ob polčasu vodili z 2:0, na koncu pa so se morali zadovoljiti s točko.