Zlatko Zahovič se je tudi na svoji zadnji tekmi za izbrano vrsto vpisal med strelce. Foto: EPA
Zlatko Zahovič se je tudi na svoji zadnji tekmi za izbrano vrsto vpisal med strelce. Foto: EPA
Nicklas Lidström
Nicklas Lidström v NHL-u vso kariero igra za Detroit. Foto: EPA
Mitja Petkovšek
Mitja Petkovšek se je v Patrasu veselil srebra. Foto: RTV SLO

V prijateljski tekmi v Ženevi je bila igra v prvem polčasu precej zadržana, Švicarji so bili nekoliko boljši, vendar svoje premoči niso znali izkoristiti. Ko je že vse kazalo, da se bo polčas končal brez golov, je Slovenija iz prve prave priložnosti v sodnikovem podaljšku zadela. Po podaji Ermina Šiljka je Zlatko Zahovič z roba kazenskega prostora močno meril, vratar Jörg Stiel pa zadetka ni mogel preprečiti. To je bil njegov 35. gol v 80 nastopih.

V drugem polčasu so Švicarji začeli odlično. V 60. minuti se je izkazal vratar Borut Mavrič, ki je odbil prosti strel Murata Yakina. Nemočen pa je bil v 67. minuti, Yakin je podal z desne strani na rob kazenskega prostora, kjer je bil Celestini, in izenačil. Šest minut pred koncem je končni izid postavil Yakin.

1923
Odprli so stadion Wembley v Londonu. Pred 200.000 gledalci je v finalu FA-pokala Bolton ugnal West Ham z 2:0.

1967
Legendarni boksar Muhammad Ali je zavrnil odhod v ameriško vojsko. Kaznovan je bil s petimi leti zaporne kazni, odvzeli so mu tudi naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji.

1970
Rodil se je švedski hokejist Nicklas Lidström. Po štirih sezonah igranja v švedski ligi je v sezoni 1991/1992 zaigral za Detroit Red Wingse v Ligi NHL. Z Rdečimi krili je štirikrat (1997, 1998, 2002 in 2008) osvojil Stanleyjev pokal. Leta 2002 je bil Lidström najkoristnejši igralec (MVP) finala. Detroit je postal prvak pa zmagi nad Carolino s 4:1 v finalni seriji. Na olimpijskih igrah v Torinu 2006 je z izjemnim strelom z modre črte Švedom zagotovil zlato medaljo. Njegov gol je odločil finale proti Finski (3:2).

1993
Srbski košarkar Slobodan Janković se je poškodoval šest minut pred koncem tekme polfinala grškega prvenstva med Panioniosom in Panathinaikosom, ko mu je sodnik dosodil peto osebno napako. Dvignil je roko v znak priznanja, nato pa je nenadoma z vso silo udaril z glavo v nosilno konstrukcijo koša in se oblit s krvjo zrušil na tla. V bolnišnico so ga odpeljali po tem, ko je dejal, da ne čuti več nog, ker ni mogel vstati. Ob prekinitvi je njegovo moštvo Panionis vodilo s štirimi točkami, ob koncu pa je slavil Panathinaikos s 65:58. Preiskave v bolnišnici so pokazale, da bo ostal hrom.

1993
V nesreči vojaškega letala, ki je peljalo zambijsko nogometno reprezentanco na kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo v Senegal, ni bilo preživelih. Letalo je po pristanku v Libervillu v Gabonu padlo v morje. Zambijska nogometna reprezentanca je sodila med vodilne v Afriki.

1999
V prijateljskem nogometnem srečanju v Ljubljani sta se Slovenija in Finska razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:1). Gostje so povedli z golom Pätelainena v 22. minuti z enajstih metrov, potem ko je Gajser odrinil Kolkko. V 66. minuti je Florjančič padel v kazenskem prostoru, z bele točke pa je izid poravnal Zahovič.

2002
Slovenska hokejska reprezentanca je v 2. krogu svetovnega prvenstva na Švedskem v predtekmovalni skupini C izgubila z domačo ekipo Švedske z 2:8 (1:1, 0:4, 1:3). Risi so povedli z golom Marcela Rodmana v 2. minuti. Švedi so nato dodobra napolnili mrežo Stana Reddicka. Drugi gol za Slovenijo je v 48. minuti dosegel Toni Tišlar.

2002
Mitja Petkovšek je na evropskem prvenstvu v gimnastiki v grškem Patrasu na bradlji osvojil srebro. Za vajo je prejel oceno 9,750. Zmagal je Grk Vasilios Colakidis (9,837). Drugi slovenski adut Aljaž Pegan je med vajo na drogu podrsal s podplati po drogu in pristal na četrtem mestu (9,612). Zlato je pripadlo Grku Vlasiosu Marasu (9,812).

2003
Slovenski hokejisti so v drugem nastopu na svetovnem prvenstvu na Finskem doživeli pravi polom. V Tampereju so jih Finci povozili z 12:0 (4:0, 4:0, 4:0). Zastrašujoča finska ekipa s kopico zvezdnikov iz lige NHL na čelu s Teemujem Selannejem, Sakujem Koivujem, Jannejem Ninimaajem, Mikkom Eloranto, Ollijem Jokinenom in drugimi je pravladovala vso srečanje. Proti vratom Klemna Mohoriča so Finci sprožili kar 67 strelov, risi pa so ustrelili le sedemkrat.

2004
Italijanski nogometni zvezdnik Roberto Baggio je na prijateljski tekmi proti Španiji (1:1) odigral svojo zadnjo tekmo za izbrano vrsto. 42-letni nekdanji napadalec se ni odločil za nastop na evropskem prvenstvu na Portugalskem. Baggio je za reprezentanco dosegel 27 golov na 56 tekmah. Blestel je predvsem na svetovnem prvenstvu leta 1994 v ZDA, kjer je Italijane popeljal do finala. Proti Braziliji je zgrešil enajstmetrovko in postal tragični junak prvenstva.