Nika Prevc po polovici sezone prepričljivo vodi v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com
Nika Prevc po polovici sezone prepričljivo vodi v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com

V soboto je pred številnimi gledalci končala na drugem mestu, sploh prvič je osvojila to mesto, dan pozneje pa je navdušila z novo suvereno zmago.

Uspešna tudi ob napakah
"Sem razbremenjena, ta konec tedna je bil zame kar težak, želela sem namreč prikazati dobre skoke pred domačimi navijači. Pritisk sicer čutim na vsaki tekmi, a se že nekaj časa dobro spopadam s tem. Je pa tu tudi drugače, čutila sem veliko topline in domače podpore. Vesela sem, da sem lahko uspešna tudi tedaj, ko naredim napake, kot se mi je zgodilo ob osvojitvi drugega mesta v soboto," je povedala Prevc.

Sorodna novica Nika Prevc s šesto zmago postavila piko na i prazniku na Ljubnem

Najprej misel na rumeno majico
S šesto zmago je postala najuspešnejša Slovenka, saj je prehitela Niko Križnar (pet zmag). Prevc sicer meni, da bo imela v soimenjakinji veliko konkurenco: "Kar nekaj časa bo tudi Nika tekmovala, zanimivo bo in zagotovo bom imela kar nekaj dela, da bom ostala prva po zmagah. Letvica do najboljše tekmovalke v zgodovini, Japonke Sare Takanaši, pa je zelo visoko. A bom delala v tej smeri, da jo nekoč mogoče prehitim. Mislim, da si na začetku skoraj nihče ne postavlja takih ciljev, ampak si želim čim bolj uspeti v športu. Sama upam, da bom do konca sezone ubranila rumeno majico."

Vedno si želijo slišati himno
Črto pod domačo tekmo je potegnil tudi glavni trener Zoran Zupančič: "Že v soboto je bilo lepo, manjkala je češnja na torti, kar nam je danes uspelo. Naša želja na vsaki tekmi je, da slišimo slovensko himno. Vemo, da je na Ljubnem skakalnica s številnimi pastmi. Poleg tega je bilo po prvi seriji med deseterico deset točk razlike, vse bi se lahko zgodilo. V finalu so odločali razmere, živci, desetinke. A se je za nas vse odlično razpletlo. Celoten konec tedna je bil za nas odličen, vesel sem takega razpleta. Tudi tega, da so nekatere mlade tekmovalke, stare 15, 16 let, izjemno nastopile. Vesel sem, da imamo v ozadju te mladenke, ki bodo nadomestile tiste, ki bodo verjetno končale športno pot."

Nika Prevc pred navdušeno množico gledalcev zmagala šestič to zimo

Brez Bogataj in Klinec
S tem je morda mislil tudi na olimpijsko prvakinjo Uršo Bogataj, ki je lani prav na Ljubnem staknila poškodbo in začasno prekinila kariero. Tokratno tekmo je v izteku spremljala z otroškim vozičkom, saj je vmes postala mamica in ob tem ni potrdila ali zanikala nadaljevanja športne poti. Nedavno japonsko turnejo je nepričakovano, zaradi zdravstvenih razlogov, kot so brez natančnega pojasnila navedli v krovni zvezi, predčasno sklenila tretja slovenska skakalka te zime Ema Klinec.

Zaključek druge tekme na Ljubnem

Kader je širok ...
A zaledje je bogato in široko. Poleg obeh Nik so točke osvojile še štiri skakalke. Prva med njimi je bila stalna članica ekipe in zdaj tretja v reprezentanci Katra Komar, ki pa po mnenju Zupančiča nikakor ne more unovčiti izjemnega talenta za skoke. Drugič je na Ljubnem nastopila Taja Bodlaj, ki je na zimskih olimpijskih igrah mladih v Gangvonu v Južni Koreji osvojila zlato na posamični tekmi, naslednji dan in drugi dan OI mladih pa še v mešani ekipi, v kateri je bila tudi Ajda Košnjek.

Obe Niki na zmagovalnem odru

... Dobiva pa vse več izkušenj
Ta je pred tem že osvajala točke svetovnega pokala v tej sezoni, a se na domači tekmi na nobeni tekmi ni uvrstila v finale. Bodljaj je vnovič potrdila svoj talent, prve točke sploh pa sta si oba dneva priborili Tina Erzar in Jerica Jesenko. Tudi Zupančič v prihodnje računa nanje: "Dobile so izkušnje, še vedno morajo zaploskati boljšim, a ostale so z željo, da tudi same pridejo na vrhunsko raven."

Sorodna novica Nika Prevc z drugim mestom na Ljubnem utrdila skupno vodstvo

Prevc je psihično izjemno močna
Zupančič je razmišljal tudi o Niki Prevc: "Tako je dobra, da je lahko v svetovnem vrhu tudi, če ne opravi popolnih skokov, tudi če je tehnično slabša, vseeno naredi dva dobra skoka. Težko kaj več povem o njej. Mogoče to, da je že dalj časa prava profesionalka. Zelo dobro dela in sodeluje, vse informacije in navodila prenaša v realnost. Tudi psihično je zelo močna. Je že zdaj zvezda, upam in želim si, da bo imela dolgo kariero in podirala rekorde."

V skokih je veliko preobratov
Slovenke so povečale pred Avstrijkami tudi prednost v pokalu narodov. "Tekmo smo imeli doma in smo to dobro izkoristili. Zdaj odhajamo v Willingen, kjer je večja skakalnica, ki nam leži. A smo lani v Nemčiji slabo nastopili, predlani pa precej bolje. Preobratov v smučarskih skokih je veliko. Trenutno smo mi na vrhu, vidimo pa, kje so zdaj Nemke, ki so bile pred časom velesila. Kje so nekdanje serijske zmagovalke, ki zdaj včasih komaj pridejo med deseterico ... Najtežje se je tedaj spopasti z realnostjo in najti pot, da prideš nazaj," je še dodal Zupančič.

Ljubno obiskalo rekordno število gledalcev