Stadion Bonifika bo tretjič zapored gostil finale slovenskega pokala. Pred dvema letoma se je v Kopru veselil Maribor, lani pa Gorica. Foto: www.alesfevzer.com
Stadion Bonifika bo tretjič zapored gostil finale slovenskega pokala. Pred dvema letoma se je v Kopru veselil Maribor, lani pa Gorica. Foto: www.alesfevzer.com
Pokal: Koper tretjič ali Celje drugič?
Verbič: Matični klub želim zapustiti z lovoriko
Črnigoj: Z zmago bi uresničil sanje

Zadnja tekma med obema finalistoma Pokala Slovenije se je 2. maja na Areni Petrol končala z zmago gostiteljev s 3:2, potem ko so po zaostanku z 0:2 v drugem polčasu naredili preobrat z dvema igralcema več. Koprčane je v slabo voljo spravil sodnik Asmir Sagrković, ki jim je s čudnim kriterijem pokazal osem rumenih kartonov, Celjanom pa le enega.

Rožman: Tekma verjetno ne bo lepa za oko
Tudi na Bonifiko varovanci Simona Rožmana prihajajo kot favoriti. V prvenstvu so na drugem mestu in so si s sobotno zmago nad Olimpijo, ko sta jo skupila kapetan Blaž Vrhovec in vratar Matic Kotnik (videli bomo, ali bosta danes pripravljena za igro), že zagotovili Evropo. V polfinalu pokala so prejšnji mesec izločili prvaka Maribor.

"Upam, da ne bomo podlegli pritisku in odigrali po svoje - napadalno in agresivno. Gotovo pa bomo malce previdnejši kot sicer, ker gre samo za eno tekmo. Ta verjetno ne bo lepa za oko, bo precej taktična, mislim pa, da bi morali v drugem polčasu s svojo prepoznavno igro prevesiti tehtnico na našo stran," pred finalom pravi Rožman. S tribun bo njegove fante spodbujalo skoraj 600 celjskih navijačev.

Koper išče vozovnico za Evropo
Kanarčki so nazadnje v Prvi ligi TS štirikrat zaporedoma izgubili. Očitno so bili v zadnjih tednih z mislimi povsem pri pokalu, prek katerega se lahko še prebijejo v kvalifikacije za Evropsko ligo, kjer jih je lani poleti ustavil Neftči iz Bakuja. V prvenstvu so bili lani drugi, letos so šele sedmi.

"Vedno si želimo začeti na polno, potem pa tekma pokaže, ali je treba več moči usmeriti v napad ali obrambo. Prepričan sem, da bo ekipa delovala zelo dobro," je optimističen trener Rodolfo Vanoli. Celja Koper letos še ni premagal, zbral je en remi (1:1 oktobra na Areni Petrol) in tri poraze (0:2, 0:1, 3:2).

Celje v finalu tretjič v zadnjih štirih letih
Devet klubov je do zdaj dobilo pokal - devetkrat Maribor, štirikrat Olimpija, trikrat Gorica, po dvakrat Koper in Interblock ter po enkrat Rudar, Celje, Mura in Domžale. Celjani so že sedemkrat igrali v finalu, a slavili le enkrat: leta 2005 na domačem stadionu nad Gorico (1:0).
Še svež je spomin na njihov poraz leta 2012 v Stožicah proti Mariboru po 11-metrovkah, ko je bil eden izmed nesrečnikov tudi Benjamin Verbič, tedaj z 18 leti najmlajši na zelenici. Na začetku podaljška je Celjane popeljal v drugo vodstvo na tekmi, a bil nato v prvi seriji neuspešen z bele točke, ko je tik pred strelom spremenil smer, kot je povedal po srečanju. Pred dvema letoma so celjski mladeniči še enkrat morali priznati premoč Mariboru, ki je na Bonifiki zmagal z golom Agima Ibraimija (1:0).

Koper se je do zdaj trikrat predstavil v finalu, dvakrat je pokal tudi osvojil. Prvič leta 2006 prav po zmagi nad Celjem po 11-metrovkah, ko je odločilni strel z bele točke izvedel Mladen Rudonja. Za Celje je edini strel tedaj zastreljal Sebastjan Gobec, ki je še vedno v ekipi in je tudi odločil zadnje medsebojno srečanje pred slabimi tremi tedni. Skupaj ima ta 35-letni veteran v slovenski ligi in pokalu v 19 sezonah že več kot 500 tekem. Leta 2007 je za slavje Kopra nad Mariborom z 1:0 zadel Aleksander Rajčević.

Črnigoj: Zadnji porazi so le dodatna motivacija
Verbič, najboljši igralec na slovenskih zelenicah v tej sezoni, bo drevi zadnjič igral za Celje. V zadnjih dveh krogih Prve lige TS ga ne bomo več videli, tako da je strelsko krono že prepustil Marcosu Tavaresu. Kot je znano, bo kariero nadaljeval pri Köbenhavnu.

Bolj ali manj jasno je, da se tudi dnevi Domna Črnigoja pri Kopru iztekajo. 19-letni Škofljan bi bil seveda danes presrečen, če bi pred domačimi navijači dvignil pokal: "Od malih nog sem si želel, da bi zaigral za člane Kopra. Druga želja pa je bila, da s Koprom osvojim ligo ali pokal. Mislim, da zadnji porazi niso slabo vplivali na nas, ampak so le dodatna motivacija."

Črnigoj je bil lani z izjemnim zadetkom pod prečko z desne strani roba kazenskega prostora med junaki mladinskega finala, ko je Koper še drugič zapored na kolena spravil Maribor.
Finale, danes ob 20.30 (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju):
LUKA KOPER - CELJE
Luka Koper: Adam, Blažič, Halilović, Hadžić, Črnigoj, Guberac, Rahmanović, Palčič, Galešić, Pučko, Štromajer.

Celje: Mujčinović, Jakolič, Klemenčič, Soria, Vidmajer, Miškić, Jugović, Bajde, Jeslinek, Verbič, Sunny.
Sodnik: Slavko Vinčić (Maribor)


Mladinski finale, ob 18.00:
ALUMINIJ - DOMŽALE (atletski stadion Bonifika)
Ženski finale, ob 16.00:
TELEING POMURJE - RUDAR ŠKALE

Pokal: Koper tretjič ali Celje drugič?
Verbič: Matični klub želim zapustiti z lovoriko
Črnigoj: Z zmago bi uresničil sanje