Edin Džeko je potrdil napredovanje Rome v polfinale, kjer pa jih čaka zelo težka naloga. Foto: Reuters
Edin Džeko je potrdil napredovanje Rome v polfinale, kjer pa jih čaka zelo težka naloga. Foto: Reuters

Prejšnji četrtek je Ajax na domači zelenici povedel in imel v 53. minuti na voljo tudi najstrožjo kazen. Pau Lopez je ubranil strel Dušana Tadića, v zadnje pol ure pa sta Lorenzo Pellegrini in Roger Ibanez zrežirala preobrat. Na rimskem Olimpicu se je Roma v prvem polčasu uspešno branila. Nizozemcem ni pustila nobene prave priložnosti.

Džeko v idealnem trenutku shladil Nizozemce
V 49. minuti je Perr Schuurs z dolgo podajo v prazen prostor zaposlil rezervista Briana Brobbeyja, ki je zadel za vodstvo Ajaxa. Dušan Tadić je kmalu zatem dosegel še en zadetek, ki pa ga je videosodnik razveljavil zaradi predhodnega prekrška Nicolasa Tagliafica. Rimljani so se po uri igre le prebudili. Edin Džeko je v 72. minuti dosegel zadetek iz bližine po podaji Riccarda Calafiorija z leve strani. Zaključni pritisk Ajaxa za podaljšek ni obrodil sadov.

Alexandre Lacazette je blestel na stadionu Sinobo v Pragi. Foto: Reuters
Alexandre Lacazette je blestel na stadionu Sinobo v Pragi. Foto: Reuters

Topničarji že v uvodne pol ure povozili Slavio
V Pragi je Slavia branila ugoden izid iz Londona, kjer je v sodnikovem dodatku izvlekla remi (1:1). Arsenal je na lestvici Premier lige na skromnem desetem mestu, izpadel je tudi iz Pokala FA. Trener Mikel Arteta je bil pod velikim pritiskom, saj si novega spodrsljaja ni smel dovoliti. Že v uvodnih minutah so topničarji dokazali, da jih za njih to finalna tekma.

Po četrt ure igre je Emile Smith Rowe zatresel mrežo Slavie, a je videosodnik po daljšem ogledu posnetka zadetek razveljavil zaradi prepovedanega položaja. Nogometaši Slavie so si pošteno oddahnili, a le štiri minute zatem so prejeli prvi zadetek. Razigrani Smith Rowe je prodrl v kazenski prostor in na levi strani našel Nicolasa Pepeja. Napadalec je uspel poslati žogo mimo vratarja Ondreja Kolarja ob bližnji vratnici v mrežo. V 21. minuti je Alexander Bah v kazenskem prostoru podrl Bukaya Sakaja in Alexandre Lazacette je z bele točke povišal na 0:2. Raztreseni Čehi so v 24. minuti prejeli še tretji zadetek, njihovo usodo je zapečatil Saka, ki je bil natančen z roba kazenskega prostora. Šele v 37. minuti je Slavia prišla do prvega strela na vrata.

Čehi so potrebovali v drugem polčasu kar štiri zadetke, kar je bila misija nemogoče. Končni izid je z levico postavil Lacazette v 77. minuti po podaji Pepeja z leve strani.

Roma in Arsenal v polfinalu Evropske lige

Kudeli grozi tudi zaporna kazen
Nogometaša Slavie Ondreja Kudelo je Evropska nogometna zveza v sredo zaradi rasizma kaznovala z desetimi tekmami prepovedi, a to ni edina kazen, ki bi lahko doletela branilca češke reprezentance. Nogometašu, ki je že ostal brez nastopa na letošnjem evropskem prvenstvu, grozi, da se bo moral zagovarjati tudi pred škotskim sodiščem.

Škotsko nacionalno tožilstvo je zaradi rasističnih pripomb na račun finskega nogometaša moštva Glasgow Rangers Glena Kamaraja policiji izdalo nalog za pregon Čeha. Če sodišče Kudelo spozna za krivega, mu grozi do šest mesecev zapora. Kudela je priznal, da se je verbalno lotil Kamaraja, vendar je zanikal, da bi bile žalitve povezane s temno poltjo finskega nogometaša.

Uefina prepoved, zaradi katere bo moral 34-letni Kudela izpustiti tudi evropsko prvenstvo, je zelo razjezila predsednika češke zveze Miloša Zemana, ki se je danes na kazen pritožil.

"Poudariti želimo, da obtožbe za rasizem niso bile dokazane. Tudi inšpektor Uefe se je spraševal, ali je res, da je Kudela izrekel rasistično pripombo. Dobrega človeka ste obsodili brez enega samega dokaza, samo da izpolnite perverzna pričakovanja ozke skupine aktivistov in kluba, ki na igrišču ne more zmagati. V vaših rokah se je boj proti rasizmu spremenil v hinavščino, diskriminacijo in smešno priklanjanje neumnim težnjam," so v pritožbi na Uefo zapisali pri češki zvezi.

Gerard Moreno je dosegel drugi zadetek za Villarreal tik pred odmorom. Foto: Reuters
Gerard Moreno je dosegel drugi zadetek za Villarreal tik pred odmorom. Foto: Reuters

Villarreal končal zgodovinsko sezono Dinama
Tudi na povratni tekmi je Villarreal ugnal zagrebški Dinamo z 1:0, potem ko je bil že na prvi tekmi na stadionu Maksimir boljši z 1:0. Petar Stojanović je vstopil v 62. minuti. V polfinalu evropskih pokalov tako ne bo nobenega Slovenca.

V prvem polčasu so bili gostitelji za razred boljši tekmec. Dinamo, ki je v osmini finala lšokiral Tottenham po podaljšku, je le redko prišel na polovico gostiteljev. V 24. minuti je Samu Chukuweze z volejem stresel vratnico. Deset minut zatem Villarreal povedel. Stranski sodnik je dvignil zastavico zaradi nedovoljenega položaja, a se videosodnik z njim ni strinjal. Chukuweze se je izognil ofsajdu in podal do Paca Alcacerja, ki je zatresel mrežo. V 43. minuti je bil natančen še Gerard Moreno v gneči v kazenskem prostoru Zagrebčanov.

Častni gol za Zagrebčane je četrt ure pred koncem dosegel Mislav Oršić po podaji Bruna Petkovića s peto. To ni šokiralo gostitelje, saj je Chukuweze v naslednji naslednji akciji še drugič na tekmi zadel vratnico. Nekajkrat se je nato izkazal še vratar Dominik Livaković.

Edinson Cavani je mojstrsko zaključil z volejem, žogo je poslal v malo mrežico. Foto: Reuters
Edinson Cavani je mojstrsko zaključil z volejem, žogo je poslal v malo mrežico. Foto: Reuters

Rdeči vragi brez prejetega zadetka izločili Granado
Manchester United je tudi na Old Traffordu odpravil Granado z 2:0. Že v 6. minuti je z volejem z levico zadel Edinson Cavani. To je bil že 50. zadetek Urugvajca v evropskih pokalih.

Španci se niso predali, nekajkrat so zapretili, a niso uspeli ukaniti Davida de Gee. Yangel Herrera je z glavo streljal malce mimo vrat, tudi rezervist Victor Diaz ni bil natančen. V zadnji minuti je skušal branilec Jesus Vallejo izbiti žogo z glavo, a jo je nespretno poslal v lastno mrežo.

Četrtfinale, povratne tekme:
ROMA - Ajax 1:1 (0:0) 2:1
Džeko 72.; Brobbey 49.

Roma: Pau Lopez, Mancini, Cristante, Roger Ibanez, Karsdorp, Diawara, Veretout, Calafiori (81./Villar), Pellegrini, Mhitarjan (87./Pedro), Džeko (80./Mayoral).

Ajax: Stekelenburg, Klaiber (22./Schuurs; 83./Idrissi), Timber, Martinez, Tagliafico, Alvarez (69./Kudus), Klaassen, Gravenberch, Antony (46./Brobbey), Tadić, Neres (83./Traore).

Sodnik: Anthony Taylor


MANCHESTER UNITED - Granada 2:0 (1:0) 2:0
Cavani 6., Vallejo 90./ag

Manchester United: de Gea, Wan-Bissaka (82./Williams), Tuanzebe, Lindelöf, Alex Telles, Matić, Pogba (46./van de Beek), Fred, Fernandes (73./Mata), Greenwood (82./Diallo), Cavani (60./James).

Granada: Rui Silva, Foulquier, Vallejo, German Sanchez (82./N. Perez), Carlos Neva (74./Diaz), Montoro, Gonalons (32./Molina), Kenedy (46./Puertas), Herrera, Darwin Machis, Soldado (46./Suarez Charris).

Sodnik: Istvan Kovacs (Romunija)


VILLARREAL - Dinamo Zagreb 2:1 (2:0) 1:0
Alcacer 36., Moreno 43.; Oršić 74.

Villarreal: Rulli, Foyth, Raul Albiol, Pau, Pedraza (90./Alberto Moreno), Manu Trigueros (63./Moi Gomez), Capoue, Parejo (84./Coquelin), Gerard Moreno, Alcacer (90./Alex Baena), Chukwueze (90./Ruben Pena).

Dinamo Zagreb: Livaković, Ristovski (62./Stojanović), Lauritsen, Theophile-Catherine (82./Perić), Gvardiol, Jakić, Ademi (82./Mišić), Ivanušec (76./Atiemwen), Majer (62./Franjić), Oršić, Petković.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)


Slavia Praga - ARSENAL 0:4 (0:3) 1:1
Pepe 18., Lacazette 21./11-m, 77., Saka 25.

Slavia Praga: Kolar, Bah (46./Višinsky), Holes, Zima, Boril (46./Dorley), Ševčik, Stanciu (46./Lingr), Hromada (46./Masopust), Provod, Olayinka, Kuchta (71./Tecl).

Arsenal: Leno, Chambers, Holding, Pablo Mari, Xhaka, Thomas Teye (79./Cedric), Dani Ceballos, Pepe (88./Balogun), Saka (79./Gabriel), Smith Rowe (67./Elneny), Lacazette (79./Nketiah).

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.


Polfinale, prvi tekmi, četrtek, 29. aprila, ob 21.00:
MANCHESTER UNITED - ROMA

VILLARREAL - ARSENAL

Povratni tekmi bosta 6. maja, finale pa 26. maja v Gdansku.