Boštjan Cesar je bil velik osmoljenec srečanja na Wembleyju. Foto: Reuters
Boštjan Cesar je bil velik osmoljenec srečanja na Wembleyju. Foto: Reuters
Matej Mavrič
Matej Mavrič je odlično zamenjal Boštjana Cesarja. Foto: EPA
Matjaž Kek
Tudi Matjaž Kek je dobro opravil svoje delo. Foto: MMC RTV SLO
Robert Koren
Robert Koren angleške zvezdnike dobro pozna iz Premierleague, kjer je v lanski sezoni igral z West Bromwichem. Foto: MMC RTV SLO
Mariusz Lewandowski
Poljaki so doma remizirali (1:1) s Severnimi Irci, s čimer so ostali v igri. Na sliki Mariusz Lewandowski, strelec izenačujočega gola. Foto: Reuters
Švedski sodnik pomagal Angležem
Zadetek Ljubijankiča na Wembleyju
Drugi gol Defoeja

Boštjan Cesar je v 29. minuti odšepal z igrišča, potem ko je v slovenskem kazenskem prostoru padel ob Waynu Rooneyju, švedski sodnik Jonas Eriksson pa je na začudenje vseh - tudi angleških novinarjev - pokazal na belo točko v korist gostiteljev. Poškodba enega ključnih igralcev pred sredino kvalifikacijsko tekmo proti Poljski je seveda zadnje, kar si je selektor želel na prijateljskem obračunu v zibelki nogometa, a kljub temu še ni povsem obupal, saj je Cesar v preteklosti že znal stisniti zobe.

Pohvala rezervistom
Kek je pohvalil Mateja Mavriča, ki je zamenjal nogometaša Grenobla, izkazali pa so se tudi preostali rezervisti. Podajalec Nejc Pečnik in strelec Zlatan Ljubijankič sta v 85. minuti zrežirala edini slovenski zadetek, priložnost je v zadnjih 15 minutah dobil tudi 19-letni Rene Krhin.

"Kader za tekmo proti Poljski se je z dobrim nastopom rezervistov razširil. Odgovorno so oddelali svoje," je poudaril mariborski strateg in dodal: "Na trenutke smo se pomaknili preveč nazaj. Hotel sem, da vršimo pritisk na njihovo zadnjo linijo, saj se mi niso zdeli preveč sigurni. Moramo biti raznovrstnejši, a proti reprezentanci, ki zna zadržati žogo in ima tako "pas" igro, je to težko. V določenih trenutkih smo jih dobro zapirali. Tej generaciji manjkajo takšne tekme."

Več si preberite v spodnjem intervjuju, ki ga je takoj po srečanju s selektorjem opravil Urban Laurenčič. Pred mikrofon je ujel tudi kapetana Roberta Korena.

Pogovor z Matjažem Kekom

Kakšna je vaša ocena videnega danes na igrišču?
Odigrali smo pravi test pred nadaljevanjem kvalifikacij. Nasprotnik seveda pomeni vrh svetovnega nogometa. Nisem zadovoljen, ker smo izgubili, predvsem sem tudi jezen, ker smo izgubili igralca pred sredino tekmo. V določenih delih tekme pa smo pokazali, kako se igra nogomet in bilo je zelo veliko dobrih stvari, tudi kader kandidatov za naslednjo tekmo se je močno, močno razširil. Mislim, da je ta tekma neko nadaljevanje te ekipe - ekipe, ki predvsem hoče in ki ima volje. Ima sicer tudi še svoje pomanjkljivosti, predvsem v tehničnem smislu, a mislim, da smo odigrali čisto korektno tekmo. Wembley je bil velik izziv, vendar za mene je ta tekma že pozabljena. Zdaj moramo res narediti vse, da se bomo v sredo veselili. Predvsem mi v strokovnem štabu ne smemo narediti kakšne napake v regeneraciji in pripravi za sredino tekmo.

Je Cesar izgubljen za srečanje proti Poljski?
Jaz nikoli ne rečem, da je igralec izgubljen. Do tekme so še štirje dnevi in jaz sem prepričan, da bo naša zdravniška služba (če bo potrebno, bomo še koga vključili) naredila vse, da bo Boštjana pripravila za tekmo. Je pa smešno, kako izgubimo igralca in sodnik dosodi 11-metrovko proti nam. To je pač tista šola, ki jo moraš plačati na takšnih tekmah. Do zadnjega bomo poskušali narediti vse, da Boštjana usposobimo za igranje.

Res je, da je bila Anglija sicer boljša in je imela več priložnosti, a zaradi prejetega zadetka iz 11-metrovke, ki je ni bilo, in poškodbe Cesarja, ostaja kar nekaj grenkega priokusa …
To je pač tista majhnost. Mi bi morali zabiti v prvem delu tekme iz tistih priložnosti, ki smo jih pokazali že takoj na začetku. Takrat smo pokazali tisto hrabrost in samozavest, ki jo jaz od igralcev zahtevam. A ta gol nas je potem res vrgel iz ritma. Hkrati smo izgubili igralca, v igro pa je prišel igralec, ki je bil neogret. Ampak dobro, nekako smo reagirali in se privlekli do polčasa, v 2. polčasu pa v določenem trenutku pustili Angležem preveč pritiska, v določenem trenutku pa potem pokazali, kako se da igrati in kako znamo igrati.

Zdaj je pred nami Poljska. Na trenutke se je vse skupaj res zdelo zelo lepo, ko so se ti mladi fantje razbežali po igrišču. Kako se zdaj pravzaprav osredotočiti na naslednjo tekmo?
Takšne tekme so fakulteta za fante. Oni so danes naredili izpit. Ocene ne bom povedal, ampak so "položili" izpit. Mi smo sem prišli predvsem, da odigramo in da poskušamo neke stvari. Še enkrat: presekala nas je ta 11-metrovka, predvsem pa poškodba Cesarja. V določenem trenutku, ko uspemo izvesti pritisk na njihovo zadnjo linijo, takrat smo dobri. Ampak proti takšnemu nasprotniku, ki je tako siguren na žogi, kot so Angleži, je seveda konstantno oziroma permanentno to težko odigrati. Kot sem že rekel, je zdaj predvsem pomembno, da res brez napake poskušamo narediti regeneracijo in pripravo za Poljsko. Je pa tale tekma lahko samo dobra za samozavest. Še enkrat pozivam vse navijače, ki dvomijo, ali oditi v Ljudski vrt ali ne, da pridejo v sredo v Maribor in da naredimo tisto, da bo Slovenija ponosna na te fante. Danes pa še enkrat, na to ne smem pozabiti: čestitke vsem tistim Slovencem, ki so danes navijali v Londonu za Slovenijo. Ni mala stvar spraviti toliko ljudi na tekmo, ko igra slovenska reprezentanca.

Pogovor z Robertom Korenom

Selektor je dejal, da je današnja tekma dobra popotnica za Poljsko, ne glede na poraz. Pokazalo se je, da Slovenija zna igrati. Tudi vi razmišljate podobno?
Seveda. Od prve minute smo pokazali, da ko spustimo žogo, znamo igrati nogomet. V zaključkih smo bili nekoliko premalo zbrani, lahko bi že na začetku tekme dosegli zadetek. Nato smo prejeli ta poceni gol, mislim, da je bila napaka sodnika. Ampak tako je, ko igraš proti veliki reprezentanci in je tudi sodnik pod pritiskom ter se odloči, kakor se odloči. Ta gol nas je nekoliko presekal, a na igrišču smo si rekli, da moramo v nadaljevanju igrati enako. Nato smo prejeli še drugi zadetek po dobri kombinaciji Angležev in dobrem zaključku Defoeja. Na koncu tekme smo še poskusili pritisniti, dosegli zadetek in mislim, da v celoti nismo razočarani. Res smo dali svoj maksimum in pustili srce na igrišču. Zahvalil bi se vsem navijačem, ki so se danes zbrali v tem prekrasnem ambientu. Bili so nam v veliko podporo. Verjamem, da bo tako tudi v sredo.

Z zadetkom ste se tako ali tako najlepše oddolžili vsem, ki so prišli v London, in tistim, ki so vas spremljali prek malih zaslonov. Nam lahko opišete, kako je bilo proslavljati zadetek Ljubijankiča na tem res lepem objektu?
Težko je bilo, ker smo zaostajali z 0:2. Ampak že v tekmo smo krenili tako, da si poskusimo pripraviti kakšno priložnost in zadenemo. Na koncu tekme nam je to tudi uspelo. Vsi smo bili res veseli tega zadetka, čeprav na koncu smo nekoliko razočarani, saj smo izgubili. Čeprav je to velika reprezentanca, smo si pred tekmo želeli dobrega rezultata. Mislim pa, da smo kljub temu prikazali dobro igro in da je to dobra popotnica za naprej.

Zdaj je glavno vprašanje regeneracija. Je ostalo še dovolj dinamita v vaših nogah?
Prepričan sem, da imamo dovolj dinamita v svojih nogah. Vsi smo profesionalci, tudi v klubih igramo v tem ritmu, tako da večjih težav ne bo. Moramo se dobro odpočiti in dobro pripraviti na Poljake. Velikih skrivnosti med nami ni. Vsi vemo, kaj nas čaka v sredo. Od prve minute se bomo dobro postavili na igrišču, si poskušali ustvariti čim večje število priložnosti in na koncu zadeti ter se veseliti skupaj z našo prečudovito publiko.

Švedski sodnik pomagal Angležem
Zadetek Ljubijankiča na Wembleyju
Drugi gol Defoeja