Carles Puyol se je že navadil dvigovati pokale. V  dobrem zadnjem letu jih je dvignil že šest. Foto: Reuters
Carles Puyol se je že navadil dvigovati pokale. V dobrem zadnjem letu jih je dvignil že šest. Foto: Reuters
Pedro Rodriguez.
Takole je Pedro Rodriguez, po izvrstni podaji Lionela Messija, Barceloni prinesel superpokal. Foto: Reuters
Zlatan Ibrahimovič.
Zlatan Ibrahimović je zaradi svoje sebičnosti nekajkrat uničil napade rdeče-modrih. Foto: Reuters
Carles Puyol na tekmi evropskega superpokala proti Šahtarju.
Redke obrambne naloge branilcev Barcelone. Foto: Reuters

V 115. minuti je edini gol na tekmi dosegel Pedro Rodriguez. Slaba igralna površina je dodobra oslabila igro Kataloncev, z dobro igro v obrambi pa jim je delo otežila še Šahtarjeva zadnja linija. Vseeno nogometaši z Nou Campa puške niso vrgli v koruzo in z vztrajnimi napadi le dosegli tako želen zadetek.

Dominacija Barcelone, a brez izraza
Varovanci Pepa Guardiole so že takoj na začetku Šahtarju jasno dali vedeti, da želijo Monte Carlo zapustiti z novo lovoriko. Kljub izraziti premoči, predvsem na sredini in v napadu, pa niso uspeli resneje ogroziti vrat ukrajinskega podprvaka. Še najbližje zadetku je v 33. minuti prišel Lionel Messi, ki je hitro izvedel prosti strel, odigral dvojno podajo s Xavijem in nato nizko ustrelil naravnost v vratarja Andreja Pjatova. Za sporni trenutek pa je poskrbel glavni sodnik Frank de Bleeckere, ki v izdihljajih 1. polčasa ni dosodil očitnega igranja z roko Tomaša Hübschmana.

Sebičnost Ibrahimovića
Dominacija španskih prvakov se je nadaljevala tudi v 2. polčasu, vendar še vedno niso našli poti mimo Šahtarjeve obrambne linije. V osrčju le-te sta zbrano igrala Oleksandr Kucher in Dmitro Čigrinskij, znatno pa jima je pri preprečevanju uspešnih akcij nasprotnika pripomogla tudi igralna površina, ki je bila v zelo slabem stanju. Vseeno je Barcelona v 74. minuti znova močneje pritisnila in preko Messija ter Thierryja Henryja ogrela Pjatove dlani, že minuto kasneje pa je dobro akcijo uničil Zlatan Ibrahimović, ki zaradi sebičnosti ni podal povsem samemu Henryju. Pet minut pozneje je odšel Šved z igrišča, zamenjal ga je Pedro.

Omejeni napadi Šahtarja
Ukrajince so Katalonci popolnoma nadigrali na sredini igrišča in bili večji del tekme zasidrani globoko na njihovi polovici. Kljub vsemu pa je varovancem Mircee Lucescuja uspelo nekajkrat pritisniti na zadnjo linijo nasprotnika. V 58. minuti so nogometaši v belem zapretili iz protinapada, a je strel Fernandinha zlahka blokiral Eric Abidal. Še najbolj vroče pa je bilo šele v 98. minuti, ko je vrzel v obrambi Barcelone odlično izkoristil nigerijski rezervist Julius Aghahowa, ki pa ni uspel žoge spraviti za hrbet Victorja Valdesa.

Slavljencu najlepša priložnost
Bojan Krkić, ki je praznoval svoj 19. rojstni dan, je v 96. minuti zamenjal utrujenega Henryja. Le osem minut kasneje pa je skoraj upravičil zaupanje Guardiole, ko je odlično prodrl v kazenski prostor Šahtarja, nevarno sprožil proti vratom in znova zaposlil Pjatova, ki je svojo ekipo ohranil v boju za superpokal. Z razdalje sta poizkusila tudi Dani Alves in Messi, vendar brez uspeha.

Naveza Messi-Pedro prinesla pokal
V 115. minuti je katalonskemu velikanu končno uspelo preigrati Šahtarjevo obrambo in doseči zadetek. Odlično sta pri akciji sodelovala Messi in Pedro. Prvi je s podajo iz igre vrgel centralna branilca, drugi pa je hladnokrvno žogo poslal v mrežo in Barceloni prinesel pokal - tretjič v klubski zgodovini (1992, 1997). Šele petič v zadnjih 12 letih je superpokal osvojila ekipa, ki je zmagala v Ligi prvakov.

Monte Carlo:

BARCELONA - ŠAHTAR DONECK 1:0 (0:0)
18.000; Pedro 115.

Barcelona: Valdes, Dani Alves, Pique, Puyol, Abidal, Yaya Toure (100./Busquets), Xavi, Keita, Ibrahimović (80./Pedro), Messi, Henry (96./Krkić).

Šahtar:
Pjatov, Srna, Kucher, Čigrinskij, Ševčuk, Rat, Hubschman, Ilsinho, Gai (80./ Kobin), Fernandinho (79./Jadson), Willian (91./Agahowa), Luiz Adriano.